Introducere în mecanica aplicată

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

De asemenea, in unele cazuri se asigura micsorarea temperaturii de functionare a talerului supapei de evacuare printr-o constructie cu gol interior (fig. 1.9, c), care se umple partial cu sodiu sau alte substante. Datorita incalzirii supapei, aceste substante se topesc, iar prin agitarea lor la deplasarile supapei asigura egalizarea temperaturii supapei, evitind supraincalzirea talerului.

Unele elemente dimensionale ale supapei sint date in tabelul 1.1.

Tabelul 1.1 Elemente dimensionale ale supapei

Dimensiunea caracteristicaRelatia

Diametrul mare al talerului d:

-- pentru supapa de admisiune

--pentru supapa de evacuare

Diametrul canalului dc

Lungimea fatetei b

Grosimea talerului t

Raza de racordare la tija rg

Diametrul tijei 8:

--supapa actionata indirect

--supapa actionata direct"

Lungimea supapei l

inaltimea maxima de ridicare hmax(0,42-0,50)2)*

(0,40-0,45(2) 0,865 d

(0,05-0,12)tfc (0,08-0,12)^ (0,25-0,35)di

(0,16-0,26)^ (0,16-0,25)rfe (2,50-3,50)d,, (0,18-0,30)dc

Pentru a se realiza o uzura uniforma a supapei si a scaunului, pre cum si pentru uniformizarea temperaturii, s-au introdus in ansamblul fixarii arcului de supapa diverse sisteme care sa determine rotirea supa pei in timpul functionarii.

Ghidul supapei are rolul de a conduce supapele in miscarea lor alter nativa si totodata de a Usura racirea acestora; are forma unor bucse (v. fig. 1.7) confectionate din fonta cenusie sau bronz, care se preseaza

10

sau se freteaza in corpul chiulasei (stringerea este de 0,003 0,005 din diametrul exterior).

Jocul dintre tija supapei si ghid, pentru a usura evacuarea caldurii, trebuie redus la minim, fara insa a determina aparitia gripajelor (se accepta ja=0,005 0,01 mm pentru admisiune si ;'ei)-=0,008 0,012 mm pentru evacuare),

Scaunul supapei poate fi alezat direct in chiulasa, pentru chiulase din fonta, sau poate fi o piesa separata in forma de inel, care se freteaza in cazul chiulaselor din aliaje de aluminiu. Stringerea variaza in limitele 0,045 0,155 mm.

Materialele utilizate la confectionarea scaunului sint fonta speciala refractara, bronz de aluminiu, otel refractar, caracterizate prin rezistenta mare la coroziune si duritate ridicata la temperaturi inalte.

Prin depunerea unui strat de stelit pe suprafata conica a scaunului, durabilitatea sa creste de 3--4 ori.

Arcurile de supapa mentin supapa pe scaun mai ales in cursul proce selor de schimbare a gazelor si preiau forta de inertie care ar perturba legatura dintre cama si supapa.

Arcurile de supapa cel mai frecvent utilizate sint arcurile spirale cilindrice sau tronconice cu pas constant sau variabil (fig. 1.10, a), con fectionate din sirma de otel aliat cu Cr, V, Ni, Mn, avind 7 si 14 spire. Pentru a micsora dimensiunile arcurilor, se monteaza doua sau, mai rar, trei arcuri concentrice.

La unele constructii se folosesc arcuri de incovdiere sau arcuri bara de torsiune, permitind micsorarea lungimii tijei supapei (fig. 10, b, c).

La motoarele de turatie foarte ridicata, pentru a preveni desprin derea supapei de pe cama in functionare, se utilizeaza comanda supapei fara arcuri cu doua came (comanda desmodromica).

Fixarea arcurilor la capul tijei supapei se poate realiza prin proce

deele reprezentate in figura 1.11.r'>-

Asamblarea discului de fixare a arcului pe coada supapei se poate realiza prin semiconuri de fixare (fig. 1.11, a, o), prin stifturi (fig. 1.11, c),

11

-

.

.

Fig. 1.11. Fixarea arcului.

sau, in cazul actionarii directe a supapelor, prin insurubare si asigurare cu ajutorul unor sigurante (fig. 1.11, d, e).

1.1.3.2. Constructia organelor de actionare a supapei

Miscarea comandata de camele arborelui cu came se transmite la supape, prin intermediul unui lant de organe.

Arborele de distributie 1 (fig. 1.12) are functia de a asigura comanda deschiderii si inchiderii supapelor, putind actiona in acelasi timp si alte organe, ca: pompa de ulei, ruptorul-distribuitor si pompa de benzina. El se sprijina in bloc-carter pe fusurile a intre care se gasesc camele de admisie Ca, camele de evacuare Ce, dantura b pentru antrenarea altor organe si excentricul pompei de benzina d.

Arborele se executa prin turnare din fonta sau prin forjare din otel.

Suprafetele active ale camelor si fusurilor se trateaza termic pentru marirea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in mecanica aplicata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
8 349 cuvinte
Nr caractere:
43 899 caractere
Marime:
779.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
mecanica, mecanisme
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!