Managementul schimbării

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Interesul manifestat pentru schimbare se explica prin faptul ca ea a fost si este o trasatura esentiala a insasi existentei si istoriei omenirii. Conceptul ,,schimbare" nu este unul nou, avand o varsta mai mare decat civilizatia umana si incluzand toate aspectele modului in care lumea evolueaza. Fiind una din legile vietii " tendinta cea mai puternica a Naturii este de a transforma toate cele ce sunt si de a face altele noi. Caci toate cele ce sunt, sunt samanta celor ce vor fi " (Confucius), actiunii schimbarii ii este expus orice in univers, inclusiv societatea in ansamblul ei, diferite organizatii ca unitati functionale si oamenii, considerati in mod individual, ca elemente constitutive. Ideea ca "nimic in aceasta lume nu este constant cu exceptia schimbarii" a devenit un truism afirmat de catre Heraclitus cu 500 de ani i.e.n E cert ca fara schimbare nu exista viata si progres, aceasta presupunand o permanenta adaptare la noile conditii, dupa cum mentioneaza E. Muldasev, medic si cercetator renumit, referindu-se la dezvoltarea intregului univers "Evolutia nu suporta starile de stabilitate, pentru ca exista doar doua cai - progres sau regres, iar pentru a progresa e nevoie de depus mari eforturi". Tot in acest context poate fi citat si Charles Darwin, naturalist englez din secolul XIX (1809 - 1882 ) care a revolutionat studierea biologiei cu "teoria evolutiei" bazata pe selectia naturala a speciilor. In lucrarile sale "Originea speciilor " (1859) si "Descendenta omului" el sustine ca: in procesul evolutiei supravietuiesc nu speciile cele mai inteligente, nici cele mai puternice, ci speciile cu o capacitate inalta de adaptare la schimbari. Teoria lui Ch. Darwin din domeniul biologiei a fost transpusa de catre teoreticieni si asupra organizatiilor si societatilor - fenomenul ,,Darwinismului social" cu ideea ca lupta de supravietuire are loc nu doar in cadrul sistemului biologic, ci si in cadrul organizatiilor si societatilor, capacitatea de adaptare determinandu-le eficienta. Teoria lui Ch. Darwin constituie unul din izvoarele principale in formarea evolutionismului, insa ea nu este prima in acest sens, fiind precedata de teoria lui Lamarck. Conform acestei teorii ,,evolutia organismelor reprezinta un proces dual: un tip de schimbare evolutionista care se datoreaza actiunilor fortelor interne, altul fiind rezultatul acomodarii directe la mediu"

1.2. Etimologia termenului ,,schimbare"

Sensul primar al cuvantului schimbare provine din limba latina ,,cambiare" - a schimba (s. IV Siculus Flacculus) si din limba franceza "change" - a inlocui, a transforma.(s. XXII, Roncevaux) Daca se porneste de la sistemul actional dat de verbul "a schimba", care inseamna "a inlocui ceva cu altceva" rezulta ca schimbarea cuprinde atat inlocuirea unui proces vechi cu altul nou, cat si modificarea sau transformarea celui existent.

In sens larg, schimbarea reprezinta transformarea de orice natura, voluntara sau involuntara a conditiilor existente la un moment dat intr-un anumit mediu, iar in sens restrans, schimbarea se refera la orice transformare in structura, procesele, intrarile si iesirile unei organizatii.

Schimbarea, in sensul pe care-l voi utiliza in lucrarea prezenta, este o categorie complexa ce exprima orice inlocuire, modificare, transformare sau prefacere in forma si/sau in continutul unui obiect, produs, lucrare, serviciu, activitate sau proces dintr-o organizatie.

Schimbarile asa cum am aratat au existat in trecut si, evident vor exista intotdeauna, doar ca in prezent a aparut un nou concept de managementul schimbarii (,,change management") ce impune acordarea unei atentii deosebite derularii efective a proceselor de schimbare in cadrul organizatiilor precum si analizei consecintelor acesteia.

1.3. Definirea managementului schimbarii

Punctul de pornire in abordarea managementului schimbarii il constituie bineinteles schimbarea fata de care managementul oricarei organizatii trebuie sa manifeste o atitudine pozitiva. A. Leca atribuie schimbarea la functiile manageriale pe langa cele patru traditionale: de planificare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul schimbarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
8 261 cuvinte
Nr caractere:
44 098 caractere
Marime:
41.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Management
Tag-uri:
organizare, management, schimbare
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!