Recenzie carte Manual pentru scriere academica EI SPUN, EU SPUN

Previzualizare documentatie:

Extras din documentatie:

Autorii lucrarii sunt Gerald Graff si Cathy Birkenstein, ambii profesori de elita la Universitatea din Chicago, Illinois.

Deoarece descopera mai multe idei si conceptii gresite care au aparut in scrierea argumentativa, cei doi autori au propus o lucrare care poate deservi drept ghid practic/manual, oferind sabloane de scriere, exemple concrete, aplicatii. Lucrarea acestora prezinta o tema de actualitate, scrierea in mediul academic fiind o preocupare continua, precum si o materializare a eforturilor profesorilor si studentilor in cercetarea stiintifica.

Manualul doreste a oferi cateva puncte de reper, pe intelesul tuturor, avand o structura clasica, pe capitole ce se explica unele pe celelalte. Lucrarea are o structura complexa, incepand cu o prefata la editia a treia, continuand apoi cu o alta prefata, intitulata Demistificand dezbaterea academica si cu o introducere Angajarea in conversatie. Continutul lucrarii este abordat pe mai multe parti: Ei spun (3 capitole), Eu spun (4 capitole), Legand partile intre ele (4 capitole), In contexte academice specifice (6 capitole). Lucrarea se incheie cu partea de Lecturi.

In prefata la editia a treia sunt realizate cateva observatii asupra unor revizuiri si adaugiri fata de editia precedenta. Editia a treia a fost imbunatatita prin adaugarea unor capitole de o importanta deosebita, cum ar fi: un capitol legat de scrisul despre literatura, un capitol care vizeaza utilizarea sabloanelor la revizuire si un capitol despre scrierea online.

Scopul lucrarii, amintit in partea de prefata, consta in ,,demistificarea scrisului academic prin izolarea pasilor lui de baza, explicandu-i clar si ilustrandu-i sub forma de sabloane." (p. 9)

Lucrarea amintita incearca sa arate faptul ca a scrie bine inseamna a angaja o dezbatere, mai exact, ii rezumi pe altii (Ei spun) pentru a pregati un argument propriu (Eu spun). De asemenea, aceasta demistifica scrisul academic (pasi in scriere, limbaj accesibil), furnizand sabloane usor de folosit si, nu in ultimul rand, demonstreaza faptul ca a citi poate fi un mod de a te angaja intr-o dezbatere.

Ideea acestei carti a aparut din implicarea cursantilor in dialoguri si dezbateri in jurul ideilor, prin accesibilizarea acestora, asa cum precizeaza Gerald Graff in lucrarea sa Nauc in academie: cum obscurizeaza educatia viata mintii, in 2004. Prezenta lucrare s-a bazat si pe saboanele de scriere pe care Cathy Birkenstein le utiliza la cursurile de scriere si de literatura.

In partea de introducere ni se subliniaza faptul ca, lucrarea reprezinta un ,,ghid scurt, usor de folosit pentru pasii de baza ai scrierii academice" (p. 19). De asemenea, se aminteste si despre importanta dezvoltarii limbajului, dar si despre faptul ca o scriere academica de calitate este ancorata in punctele de vedere ale altora.

Partea I Ei spun pune accent pe mai multe aspecte atunci cand vine vorba despre a utiliza si a scrie despre ideile altora si contine 3 capitole si anume: Unu. ,,Ei spun" Incepand cu ceea ce spun altii, Doi. ,,Punctul ei de vedere este ca" Arta de a rezuma si Trei. ,,Cum o spune el insusi" Arta citarii. Primul capitol evidentiaza arta de a-i asculta pe ceilalti si ofera diferite sabloane, cum ar fi, pentru introducerea a ceea ce ,,Ei spun", pentru a face din ceea ce ,,Ei spun" ceva ce ,,Tu spui" si pentru prezentarea unei dezbateri in desfasurare. Cel de al doilea capitol

subliniaza importanta artei de a rezuma care presupune un echilibru intre ceea ce spun altii si

propriul interes de scriitor, evidentiind verbe-semnal care se potrivesc, dar si sabloane si verbe

pentru introducerea rezumatelor. Capitolul trei care are in vedere arta citarii subliniaza ideea ca

citatele trebuie sa fie relevante si conectate, intotdeauna, cu propriile comentarii si opinii. De

asemenea, pe parcursul acestui capitol sunt prezentate si cateva sabloane si verbe pentru

introducerea si explicarea citatelor (afirmatie, acord, indoiala si dezacord).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 906 cuvinte
Nr caractere:
9 952 caractere
Marime:
292.13 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Documentatie
Domeniu:
Litere
Data publicare:
12.05.2023
Structură de fișiere:
  • Recenzie carte Manual pentru scriere academica EI SPUN, EU SPUN.pdf
Predat:
Facultatea de Stiinte ale Educatiei , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava (master)
Specializare:
MIE
Materie:
SACAD
An de studiu:
I
Profesorului:
Otilia Ignatescu
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Literatura traieste prin ea si pentru ea insasi. Durabilitatea ei atarna numai de cantitatea de...
Societatea informationala este societatea in care producerea si consumul de informatie este cel...
INTRODUCERE Aceasta lucrare se adreseaza, in principal, studentilor Facultatii de Stiinte...
Intr-o lume in miscare complexa si supusa sistematic unui masiv bombardament informational,...
Aspect important al istoriei ideilor din cultura romaneasca, fenomen de suprastructura nu a...
Sus!