Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Simbolismul este un vechi limbaj catalizator universal care releva complicate percepte si credinte, impartasind informatii si starnind emotii mai puternice decat un intreg dosar. Este intradevar o forma internationala de comunicare ce depaseste barierele de limba, istorie, nationalitate, cultura si religie. La baza acestui limbaj vor sta mereu semnele si simbolurile. Deci, ce sunt semnele si simbolurile? In general vorbind, semnul este un indicator care reprezinta un obiect sau o directie, in timp ce simbolul are o anumita implicatie, starnind raspunsuri emotionale si reprezinta indirect un obiect sau o fiinta.

Cuvantul simbol provine din grecescul symbolon (=semn de recunoastere). El tine locul obiectului simbolizat si ii indeplineste functiile, desi intre simbol si obiect exista o diferenta de structura si de substanta. Orice simbol e incarcat de afectivitate si dinamism. Aspectul afectiv iese puternic in evidenta in spatiul artei. In literatura, un rol esential de simbol il joaca insusi cuvantul, dar mult mai importante sunt simbolurile-imagini, sintagme sau inlantuiri de cuvinte care se ofera direct sensibilitatii cititorului, indicand fenomene senzoriale sau intelectuale, opuse cunoasterii rationale.

Asadar, fiecare simbol este un microcosmos, poate fi receptat ca fiind expresia unui macrocosmos, pentru ca fiecare incorporeaza, reflecta si conecteaza structura dinamica a cosmosului si a mintii umane. Privite in esenta lor, toate pot imbraca forma de simbol: orice imagine, persoana, obiect sau cuvant poate reprezenta altceva. Mai mult chiar, desi simbolurile contin in forma lor o bogata mostenire de milenii a experientelor si perceptelor umanitatii, folosirea, prezentarea si interpretarea lor nu ramane una statica, pentru ca noile asociatii si, astfel, imaginile proaspete se adauga in mod constant entitatii fluide, dinamice, luata drept vocabularul nostru simbolic colectiv.

Aurora: lumina rosie-portocalie, produsa de soare dimineata, inainte de a rasari, apare in toate civilizatiile lumiii ca simbol al bucuriei, sperantei, trezirii la viata, ca semn al tuturor promisiunilor si posibilitatilor viitorului. Este semnul puterii zeului celest si al victoriei asupra intunericului. Aurora boreala reprezinta lumina feerica a noptilor polare, sugereaza existenta unei alte vieti dupa moarte, o existenta luminoasa si plina de mister. In folclorul romanesc, simbolul aurorei diminetii e cuprins in imaginea poetica a zorilor (dalbe), prezente in colinde, in cantecele de nunta, in bocete si in cantecele lirice.

Injuratura: este o forma a magiei verbale, o varianta degradata a descantecului si blestemului. Din punct de vedere psihologic, injuratura atesta nevoia de descarcare emotionala a omului, dar si un gen de inclinatie spre blasfemie, care il situeaza cumva in afara obisnuitului si a normalitatii, oferindu-i valente demonice. De aici rezulta si ambivalenta injuraturii in cultura populara: cel care injura isi asuma un risc al pacatului iar, pe de alta ...

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Simbolismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
13 813 cuvinte
Nr caractere:
67 915 caractere
Marime:
56.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
curent literar, reprezentanti, arta poetica
Predat:
la liceu
Sus!