Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1) Literatura (cuvantdin latinescul litera=litera, scriere) defineste totalitatea scrierilor dintr-o limba si din toate domenile. In acest sens vorbim de literature artistica (beletristica), literatura stiintifica de specialitate. In sens restrans prin literatura intelegem totalitatea creatilor literare beletristice, ce reprezinta arta cuvantului realizata prin valorificarea functiei expresive a limbii.

2) Literatura este o arta a cuvantului (cuvantul arta vine din latinescul ars-artis care in sensul larg al cuvantului denumeste o activitate specifica omului care are drept scop, producerea unor valori estetice si care foloseste mijloace de exprimare cu caracter specific. Literatura este o arta a cuvantului ca dansul, picture, sculptura. Artele se deosebesc intre ele dupa materialul folosit si dupa tipul de comunicare. Literatura nu este posibila decat in interiorul actului de comunicare nonverbale pe cand celelalte arte au in comun comunicarea nonverbala si imagini nonverbale.

3) Opera literara este o lucrare originala cu valoare estetica ce creaza un univers imaginar si coerent prin valorificarea tuturor valentelor limbajului artistic.

4) Imaginea artistica.

Orice opera artistica fiind produs al fantaziei creatoare are la baza imaginea artistica.

Imaginea artistica este modalitatea prin care arta isi exercita functia de cunoastere. Prin ea se realizeaza reflectarea artistica a realitatii prin cuvantul culorii, sunete, etc.

Ea este produsul imaginatiei creatoare care presupune crearea noului, realizarea unui univers fictiv al operei sale pentru o forma unica, inconfundabila. Imaginatia creatoare inseamna fantazie, capacitate propie artistului. Rezultatul procesului imaginativ este fictiunea. Acest concept este rezultatul unui proces imaginativ care presupune utilizarea unor elemente din realitate pentru crearea unei lumi noi care nu se suprapune, nu se confunda cu realitatea ci o recreaza, o concureaza.

In opera literara fictiunea se impleteste cu realitatea. Scriitorul recreaza realitatea care este transfigurata prin prisma autorului, conform propriei sale viziuni artistice.

Viziunea artistica.

Orice autor are propia sa viziune, modul sau propriu de a-si imagina lumea, asa cum rezulta din insasi opera sa.

Aceasta perspectiva proprie oricarui scriitor se numeste viziune artistica.

Textul fictional Trasaturile textului fictional: Textul fictional are trasaturi care decurg din faptul ca are la baza imaginea artistica.

Acestea sunt: -caracterul fictional al lumii reprezentate, autorul nu copiaza realitatea ci o recreaza, o reprezinta in maniera proprie (referentul este fictional) -organizare speciala a comunicarii, diferita de cea a comunicarii obisnuite, tipul de comunicare specific textului fictional este comunicarea solemna -o forma lingvistica deosebita manifestata prin limbajul figurat -textul constitue o expresie a autorului, o exteriorizare cat mai personala, originala starii sale affective, caracter subiectiv, perspective subiectiva -exprima ...

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concepte literare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
9 236 cuvinte
Nr caractere:
57 884 caractere
Marime:
42.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
literatura, concepte
Predat:
la liceu
Sus!