Democrația - valori și principii

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Democratia este inteleasa ca putere a poporului ce poate fi executata direct sau indirect. In epoca moderna s-a impus democratia reprezentativa, in cadrul careia exercitarea puterii se face de catre reprezentanti alesi.

Prima democratie cunoscuta in lume a fost in orasul-stat Atena. Principala institutie era Adunarea, compusa din aproximativ 5000 de cetateni (barbati maturi). Deciziile de interes public si sentintele de judecata se luau prin vot majoritar, iar judecatile erau efectuate de un juriu care cuprindea 501 membri. Democratia directa presupune participarea nemijlocita a tuturor membrilor societatii la luarea deciziilor de interes public.

Democratia reprezentativa presupune delegarea unei persoane sau a unui grup restrins de persoane alese din rindul societatii, care sa se ocupe de treburile publice si sa reprezinte in mod legal interesele societatilor. Democratiile liberale sunt regimuri politice bazate pe principiul pluralismului, avind ca valoare fundamentala libertatea. In secolul al XX-lea, unele state nedemocratice si-au luat numele de democratii populare. Chiar daca statele se proclama democratice si au o Constitutie, ele nu sunt insa democratii liberale daca drepturile si libertatile persoanelor nu sunt garantate si respectate in mod real.

LECTIA 2: VALORI SI PRINCIPII DEMOCRATICE Democratia este regimul politic bazat pe principiul conform caruia poporul participa, direct sau prin reprezentanti, la viata politica in stat. Regimurile democratice functioneaza in baza unor valori si principii specifice.

Valorile democratice Valorile unei societati democratice reprezinta idei si credinte considerate importante pentru membrii unei comunitati, care devin practici concrete prin comportamentul cetatenilor si al autoritatilor publice. Astfel de valori democratice sunt: libertatea, egalitatea in fata legii, transparenta, toleranta, competitia dreapta, egalitatea sanselor si egalitatea in drepturi etc.

Principiile democratiei Principiile democratice orienteaza actiunea politica in functie de anumite valori. Pe baza lor sunt concepute si puse in practica mecanismele democratice, precum votul sau organizarea si functionarea autoritatilor publice. Astfel de principii sunt: Autoritatea este prezenta in relatiile dintre oameni atit in viata privata, cit si in viata publica. Autoritatea inseamna puterea legitima a cuiva de a-si impune propria vointa celorlalti.

In statul democratic autoritatea este mult diferita de exercitarea puterii intr-un regim totalitar sau autoritar.

Libertatea este capacitatea persoanelor de a actiona in conformitate cu propria lor vointa si de a alege astfel modul de actiune propriu. Intr-o societate democratica liberala, libertatea este valoarea fundamentala, dar ea este asociata cu responsabilitatea pentru propriile actiuni si cu necesitatea ca libertatea proprie sa nu fie folosita in dauna libertatii celorlalti.

Responsabilitatea fiecare cetatean raspunde pentru faptele sale si ...

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Democratia - Valori si principii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 117 cuvinte
Nr caractere:
7 244 caractere
Marime:
12.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Istorie
Tag-uri:
democratie, principii
Predat:
la liceu
Sus!