Gestiunea unui centru de inchirieri casete video

Previzualizare documentatie:

Cuprins documentatie:

Capitolul 1. Intoducere-Descrierea modelului relational 1
Sisteme ierarhice 1
Modelul retea 1
Modelul relational 1
Chei 3
Capitolul 2. Obiecte Access 5
2.1 Tabelul 5
2.2 Relatia 9
2.3 Cererea 10
2.4 Formularul 16
Capitolul 3. Descriere Aplicatiei 20
Concluzii 31
Bibliografie 35

Extras din documentatie:

Problema proiectarii unei structuri eficiente pentru datele necesare unei probleme este cheia intregii aplicatii.

Prin modelare se intelege reprezentarea unui obiect, fenomen sau proces din lumea reala intr-un anumit sistem (matematic, fizic, grafic etc).

Un model informatic, realizat pentru a fi implementat pe calculator, contine informatii

(date) si actiunile (modelele) obiectului, fenomenului sau procesului din lumea reala.

In acest caz, vom avea doua procese de modelare: modelarea datelor si modelarea prelucrarilor. Aceste procese de modelare vor parcurge mai multe grade de abstractizare, obtinandu-se mai multe tipuri internediare de modelare: conceptual, logic si tehnic. Modelul care poate fi implementat pe calculator are gradul cel mai mare de abstractizare. Scopul modelarii este studiul unui obiect, fenomen sau proces real, prin simularea diferitelor situetii in care se poate afla acesta.

Pana in prezent s-au dezvoltat trei categorii de sisteme de organizare si administrare a bazelor de date, realizandu-se urmatoarele modele de SGBD-uri: ierarhice, in retea si,relationale.

Sistemele ierarhice au fost propuse de firma IBM, care sta la baza SGBD-urilor ierarhice care sunt primele care au aparut ca sisteme software ale bazelor de date.

Acest model se prezinta sub forma unei diagrame de structura.

Modelul retea folosit intens pentru realizarea bazelor de date in anii '70 si avand un domeniu de aplicabilitate mult mai extins fata de modelul ierarhic, a fost propus de Conference of Data System Languages (CODASYL), un organism international de lucru pentru baze de date. Modelul real sta la baza primei generatii de SGBD-uri (Sistem de Gestiune a Bazelor de Date). Schema conceptuala descrisa de un SGBD retea este sub forma unui graf orientat,

compus dintr-o colectie de noduri conectate prin arce, fiecare nod putand fi legat de oricare altul.

Modelul relational reprezinta a doua generatie de SGBD-uri. Acest model este puternic, dar in acelasi timp este flexibil, simplu si natural,permitand o proiectare relativ usoara a structurilor de date. Modelul relational se compune din doua elemente principale, tabelele si relatii, prin care, un obiect, proces sau fenomen se poate descrie schematic (modelare).

Tabelele printr-o structura asemanatoare cu a fisierelor clasice , vor contine toate entitatile care se gasesc in baza de date.Componentele acestei structuri se numesc campurile tabelei.

Relatiile permit extragerea , in acelasi timp, a infomatiilor din mai multe tabele.Relatiile se formeaza intre doua campuri care contin acelasi tip de informatii si apartin celor doua tabele intre care se stabileste legatura. Pentru realizarea relatiei este obligatoriu existenta unui camp comun in cele doua tabele care intra in legetura.

Tipuri de relatii

Tipul unei relatii este stabilit in functie de numarul posibil de inregistrari in fiecare tabela care pot fi selectionate pentru o anumita valoare din campul comun. Deci tipul relatiei va fi definit de existenta sau nu a caracterului de unicitate a campului comun in cele doua tabele. Intre tabelele unei baze de date se pot stabili patru tipuri de relatii.

Relatiile one to one se creaza atunci cand intre entitatile celor doua tabele exista o corespondenta biunivoca (unu la unu). O asemenea relatie este folosita pentru a diviza tabelele cu multe campuri in tabele mai ,,inguste" in scopul cresterii lizibilitatii lor si a maririi vitezei de prelucrare a datelor din acestea.

Pentru ca o relatie sa fie one to one e necesar ca in ambele tabele, campul de legatura sa aiba caracter de unicitate pentru toate inregistrarile tabelei respective.

Relatiile one to many se creaza atunci cand o entitate din tabela parinte este legata de una, doua, mai multe sau niciuna dintre entitatile tabelei copil.

O asemenea relatie se realizeaza in general intre cheia principala a tabelei parinte si cheia externa a tabelei copil. Este cel mai raspandit tip de relatie. Pentru ca o relatie sa fie one to many, este necesar ca in tabela parinte campul de legatura sa aiba caracter de unicitate

pentru toate inregistrarile acesteia, pe cand in tabela copil, campul de legatura poate sa ia in mai multe inregistrari aceeasi valoare.

Relatiile many to one sunt opusele relatiilor one to many. O asemenea relatie este reflexiva daca se poate crea prin inversarea rolurilor entitatilor participante la o relatie one to many. Bazele de date Access accepta numai relatii reflexive.

Relatiile many to many, se creeaza atunci cand pentru campul de legatura exista posibilitatea ca unei inregistrari din prima tabela sa ii corespunda mai multe inregistrari din a doua tabela, si invers, cand unei inregistrari din a doua tabela ii corespund mai multe inregistrari din prima tabela.

Pentru ca o relatie sa fie many to many este necesar ca in ambele tabele, campul de legatura sa nu aiba caracter de unicitate pentru toate inregistrarile tabelei respective.

Aceste relatii nu se pot crea intre entitatile a doua tabele. O asemenea relatie se creeaza prin intermediul unei tabele intermediare care are relatii many to one cu cele doua tabele.

Chei

O tabela, in mod natural trebuie sa contina cel putin o zona care sa permita o unicitate a entitatilor Aceasta zona se numest cheie primara sau secundara. Acest lucru se concretizeaza in doua aspecte: in unicitatea datelor din cheia primara si implicit in inexistenta intr-o tabela a inregistrarilor duplicate.

O cheie primara reprezinta un camp care nu contine pentru nici o inregistrare o valoare NULL (sau zero) sau duplicate.

O baza de date relationala trebuie sa prezinte anumite caracteristici pentru a reprezenta o structura de date functionala, logica, permitand astfel prelucrarea datelor din aceasta.

De exemplu:

-intr-o tabele fiecare element, adica intersectia unui rand cu o coloana, trebuie sa aiba o singura valoare.

-o tabela nu trebuie sa contina inregistrari duplicate

-o tabela de date trebuie sa fie creata astfel incat sa permita modificari.

Produsul MS Access este un SGBD care ofera proiectantilor de aplicatii atat posibilitatea crearii unei baze de date Access, cat si a realizarii interfetelor cu utilizatorul.

O aplicatie Access va contide in principal urmatoarele componente:

-modelele de definire a bazelor de date relationele,

-datele efective cu care este incarcata baza de date

-modulele interfetei utilizator, necesare atat pentru actualizarea fat si pentru extragerea informatiilor din baza de date.

-modulele utilitare pentru gestionarea aplicatiei

Toate aceste componente vor fi plasate intr-un singur fisier cu extensia MDB (se gaseste si sursa modulelor de program introduse), sau MDE (in care modulele de program se gasesc numai compilate).

Bibliografie:

1) Criscota S., Proiectarea in Access a aplicatiilor informatice,

Editura Carminis, Potesti, 2004.

2) Popa I. , Baze de date-Elemente de teorie, proiectare si aplicatii in Access,

Editura Universitatii Pitesti, 2001

3) Rick Winter, Patty Winter, Utilizare Microsoft Office,

Editura TEORA, 1999.

4) Jeb Long, Ghidul Programatorului,

Editura TEORA, 1998.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
6 479 cuvinte
Nr caractere:
36 317 caractere
Marime:
644.43 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentatie
Materie:
Informatica
Data publicare:
29.07.2017
Structură de fișiere:
  • Gestiunea unui centru de inchirieri casete video.doc
Predat:
la liceu
Profesorului:
Giurescu Remus
Te-ar putea interesa și:
Rolul si importanta fortelor de vanzare in promovarea produselor I. Studiul comparativ :...
1. INTRODUCERE SISTEME INFORMATIONALE, INFORMATIA, DATA, BAZA DE DATE Definitii 1.1 INFORMATIA...
Turismul este in prezent una dintre ramurile economice cu cea mai ampla dezvoltare, fapt ce a...
PREZENTAREA programului PRIMAVERA PROJECT PLANNER si posibilitatile de utilizare in managementul...
Capitolul 1. CONCEPTUL DE MARKETING DIRECT 1.1. Definirea marketingului direct In ultimele...
Sus!