Fabricarea malțului

Previzualizare documentație:

Cuprins documentație:

1. Introducere 1
2. Competenţe 5
3. Obiective 6
4. Informaţii pentru profesori 7
5. Fişe de rezumat 8
6. Cuvinte cheie / Glosar 10
7. Informaţii pentru elevi 11
8. Activităţi de învăţare 12
9. Soluţii de activitate 67
10. Bibliografie 96

Extras din documentație:

Asigurarea creşterii calitative şi cantitative a producţiei alimentare, prin valorificarea potenţialului productiv şi a principiilor care promovează inocuitatea alimentelor şi standardele de calitate, se realizează prin pregătirea forţei de muncă la nivelul standardelor europene.

Standardele de Pregătire Profesională pentru calificările din domeniul Industrie Alimentară au fost stabilite în concordanţă cu Planul Naţional de Dezvoltare şi au ca obiectiv principal promovarea unei forţe de muncă calificate, bine pregătită şi adaptabilă la piaţa muncii, care să răspundă schimbărilor din economie.

Industria Alimentară reprezintă un domeniu prioritar în cadrul economiei naţionale, produsele alimentare fiind de importanţă strategică. Producerea alimentelor se realizează în conformitate cu nomele de igienă interne şi internaţionale şi în concordanţă cu cerinţele consumatorilor.

Necesitatea elaborării de programe educaţionale şi de formare pentru calificarea Tehnician în industria alimentară fermentativă şi în prelucrarea legumelor şi fructelor a fost stabilită în urma cercetărilor efectuate în rândul angajatorilor din sectoarele economice corespunzătoare pentru a exista siguranţa că programele elaborate răspund nevoilor acestui sector.

Calificarea de Tehnician în industria alimentară fermentativă şi în prelucrarea legumelor şi fructelor se obţine prin formarea competenţelor de la nivelul 3. Parcurgerea acestui nivel permite elevilor să dobândească suficiente abilităţi şi cunoştinţe care le vor permite să îşi continue studiile, unii dintre aceştia putând să se angajeze sau să-şi deschidă propria afacere.

Acest material de învăţare este destinat pregătirii elevilor din ciclul superior al liceului tehnologic din domeniul industriei alimentare, în calificarea Tehnician în industria alimentară fermentativă şi în prelucrarea legumelor şi fructelor şi se referă la modulul cu unitatea de competenţă tehnică specializată 15. Fabricarea malţului.

Elaborarea de materiale de învăţare pentru calificarea Tehnician în industria alimentară fermentativă şi în prelucrarea legumelor şi fructelor la clasa a XI-a a fost corelată cu standardele de pregătire profesională, curriculum-ul precum şi cu cerinţele agenţilor economici.

Modulul Fabricarea malţului din Standardul de Pregătire Profesională, cu un număr de 2,0 credite, se studiază în clasa a XI-a, la calificarea Tehnician în industria alimentară fermentativă şi în prelucrarea legumelor şi fructelor, nivelul trei. Pentru modulul Fabricarea malţului sunt alocate un număr de 120 ore din care: laborator tehnologic 30 ore şi instruire practică 90 ore. Acest modul se va parcurge în stagiile de pregătire practică (4 săptămâni).

Modulul Fabricarea malţului este agregat cu abilitatea cheie Managementul relaţiilor interpersonale, în cadrul modulului agregarea competenţelor (Gestionează conflicte şi Gestionează aşteptările factorilor interesaţi) făcându-se în următorul mod: o competenţă de la abilităţile cheie se agregă cu o competenţă de la unităţile tehnice specializate prin intermediul condiţiilor de aplicabilitate, care reprezintă de fapt conţinuturile necesare formării competenţelor.

Auxiliarul curricular ajută cadrele didactice să implementeze curriculumul, având în vedere că scopul activităţii de predare-învăţare este acela de formare a competenţelor. Acest deziderat se poate realiza numai printr-o proiectare riguroasă a activităţii didactice, deci prin folosirea celor mai adecvate metode, mijloace de învăţământ, în care activitatea didactică este centrată pe elev. Există numeroase metode şi procedee didactice, dar trebuie alese pentru fiecare unitate de conţinut acelea care conduc la formarea competenţei specifice a conţinutului.

În acest material veţi găsi modele pentru: fişe de descriere a activităţii, fişe de rezumat, fişe de evaluare, fişe de feedback a activităţii, structuri de conţinut accesibile pentru elevi în funcţie de stilurile de învăţare (auditiv, vizual, practic).

Materialul de învătare prezent, destinat procesului de formare al elevilor claselor a XI-a, din domeniul de pregătire Industrie Alimentară, calificarea: „Tehnician în industria alimentară fermentativă şi în prelucrarea legumelor şi fructelor“, nivel 3 de calificare, este constituit din „Materiale pentru profesori“ şi „ Materiale de învăţare pentru elevi“.

2.COMPETENŢE

- COMPETENŢA 15.1: Asigură condiţionarea orzului în vederea malţificării

(a)Asigurarea precurăţirii şi curăţirii orzului

(b)Supravegherea sortării orzului

(c)Supravegherea filtrării aerului

(d)Respectarea Normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă

- COMPETENŢA 15.2: Supraveghează operaţiile de obţinere a malţului

(a)Asigurarea înmuierii orzului

(b)Supravegherea germinării orzului

(c)Asigurarea condiţiilor pentru uscarea malţului

(d)Respectarea Normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă

- COMPETENŢA 15.3: Supraveghează pregătirea malţului în vederea depozitării

(a)Supravegherea curăţirii malţului de radicele

(b)Verificarea lustruirii malţului

(c)Respectarea Normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă

- COMPETENŢA 15.4: Verifică calitatea produsului finit

(a)Selectarea metodelor de analiză pentru verificarea calităţii malţului

(b)Verificarea calităţii malţului

(c)Aplicarea unor măsuri de prevenire şi remediere a defectelor

(d)Respectarea Normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă

3. OBIECTIVE

- Asigurarea precurăţirii şi curăţirii orzului

- Supravegherea şi sortarea orzului

- Supravegherea filtrării aerului

- Demonstrarea capacităţii de a asigura înmuierea orzului

- Supravegherea germinării orzului

- Asigurarea condiţiilor pentru uscarea malţului

- Supravegherea curăţirii malţului de radicele

- Verificarea lustruirii malţului

- Selectarea metodelor de analiză pentru verificarea calităţii malţului

- Verificarea calitatea malţului

- Aplicarea măsurilor de prevenire şi remediere a defectelor

- Respectarea Normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă

Bibliografie:

1. Luminiţa Nichita ş.a. Manual pentru pregătire practică, ŞCOALA DE

ARTE ŞI MESERII, Clasa a IX-a, Editura Oscar Print Bucureşti 2003;

2. Luminiţa Nichita ş.a. Efectuarea analizelor specifice în industria fermentativā, Clasa a IX-a, Editura Oscar Print, Bucureşti 2007;

3. T. Predescu, C. Popa Utilajul şi Tehnologia în industria alimentarā fermentativā, Editura Didacticā şi Pedagogicā, Bucureşti, 1981;

4. Mariana Vintila, Ion Ionescu Protecţia şi igiena muncii, Clasa a X-a, Editura LVS

Ana Rus ş.a. Crepuscul, Ploieşti, 2001;

5. Luminiţa Nichita ş.a. Pregatire de bazā în Industria alimentarā, Şcoala

Profesionalā-anul I, Instruire practicā tehnologicā şi de Laborator, Editura Oscar Print, Bucureşti 2001;

6. Acad. Gleb Drāgan ş.a. Dicţionar Explicativ pentru Ştiinţā şi Tehnologie Român/ Englez/Francez/Rus Industrie Alimentarā, Editura AGIR, Bucureşti 2006;

7. Petre Berzescu ş a. Tehnologia berii şi a malţului, Editura CERES, Bucureşti, 1981;

8. Lucian IoanceaMaşini, utilaje şi instalaţii în industria alimentară,

Paul DinacheEditura CERES, Bucureşti 1986;

9. Dr.Ing. Hopulele TraianTehnologia berii, spirtului şi a drojdiei. Tehnologia

malţului şi a berii, Universitatea Galaţi, 1979;

10.T.PredescuUtilajul şi tehnologia în industria alimentară

C.Popafermentativă, Editura Didactică şi Pedagogică,

C.Cojocaru Bucureşti, 1981;

www.ukmalt.com

www.brewingresearch.co.uk

www.muntons.com

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabricarea maltului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
98 pagini
Imagini extrase:
98 imagini
Nr cuvinte:
10 988 cuvinte
Nr caractere:
63 282 caractere
Marime:
30.06MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Industrie Alimentară
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Liliana Drăghici, Cornelia Pîrghie
Sus!