Fabricarea maltului

Previzualizare documentatie:

Cuprins documentatie:

1. Introducere 1
2. Competente 5
3. Obiective 6
4. Informatii pentru profesori 7
5. Fise de rezumat 8
6. Cuvinte cheie / Glosar 10
7. Informatii pentru elevi 11
8. Activitati de invatare 12
9. Solutii de activitate 67
10. Bibliografie 96

Extras din documentatie:

Asigurarea cresterii calitative si cantitative a productiei alimentare, prin valorificarea potentialului productiv si a principiilor care promoveaza inocuitatea alimentelor si standardele de calitate, se realizeaza prin pregatirea fortei de munca la nivelul standardelor europene.

Standardele de Pregatire Profesionala pentru calificarile din domeniul Industrie Alimentara au fost stabilite in concordanta cu Planul National de Dezvoltare si au ca obiectiv principal promovarea unei forte de munca calificate, bine pregatita si adaptabila la piata muncii, care sa raspunda schimbarilor din economie.

Industria Alimentara reprezinta un domeniu prioritar in cadrul economiei nationale, produsele alimentare fiind de importanta strategica. Producerea alimentelor se realizeaza in conformitate cu nomele de igiena interne si internationale si in concordanta cu cerintele consumatorilor.

Necesitatea elaborarii de programe educationale si de formare pentru calificarea Tehnician in industria alimentara fermentativa si in prelucrarea legumelor si fructelor a fost stabilita in urma cercetarilor efectuate in randul angajatorilor din sectoarele economice corespunzatoare pentru a exista siguranta ca programele elaborate raspund nevoilor acestui sector.

Calificarea de Tehnician in industria alimentara fermentativa si in prelucrarea legumelor si fructelor se obtine prin formarea competentelor de la nivelul 3. Parcurgerea acestui nivel permite elevilor sa dobandeasca suficiente abilitati si cunostinte care le vor permite sa isi continue studiile, unii dintre acestia putand sa se angajeze sau sa-si deschida propria afacere.

Acest material de invatare este destinat pregatirii elevilor din ciclul superior al liceului tehnologic din domeniul industriei alimentare, in calificarea Tehnician in industria alimentara fermentativa si in prelucrarea legumelor si fructelor si se refera la modulul cu unitatea de competenta tehnica specializata 15. Fabricarea maltului.

Elaborarea de materiale de invatare pentru calificarea Tehnician in industria alimentara fermentativa si in prelucrarea legumelor si fructelor la clasa a XI-a a fost corelata cu standardele de pregatire profesionala, curriculum-ul precum si cu cerintele agentilor economici.

Modulul Fabricarea maltului din Standardul de Pregatire Profesionala, cu un numar de 2,0 credite, se studiaza in clasa a XI-a, la calificarea Tehnician in industria alimentara fermentativa si in prelucrarea legumelor si fructelor, nivelul trei. Pentru modulul Fabricarea maltului sunt alocate un numar de 120 ore din care: laborator tehnologic 30 ore si instruire practica 90 ore. Acest modul se va parcurge in stagiile de pregatire practica (4 saptamani).

Modulul Fabricarea maltului este agregat cu abilitatea cheie Managementul relatiilor interpersonale, in cadrul modulului agregarea competentelor (Gestioneaza conflicte si Gestioneaza asteptarile factorilor interesati) facandu-se in urmatorul mod: o competenta de la abilitatile cheie se agrega cu o competenta de la unitatile tehnice specializate prin intermediul conditiilor de aplicabilitate, care reprezinta de fapt continuturile necesare formarii competentelor.

Auxiliarul curricular ajuta cadrele didactice sa implementeze curriculumul, avand in vedere ca scopul activitatii de predare-invatare este acela de formare a competentelor. Acest deziderat se poate realiza numai printr-o proiectare riguroasa a activitatii didactice, deci prin folosirea celor mai adecvate metode, mijloace de invatamant, in care activitatea didactica este centrata pe elev. Exista numeroase metode si procedee didactice, dar trebuie alese pentru fiecare unitate de continut acelea care conduc la formarea competentei specifice a continutului.

In acest material veti gasi modele pentru: fise de descriere a activitatii, fise de rezumat, fise de evaluare, fise de feedback a activitatii, structuri de continut accesibile pentru elevi in functie de stilurile de invatare (auditiv, vizual, practic).

Materialul de invatare prezent, destinat procesului de formare al elevilor claselor a XI-a, din domeniul de pregatire Industrie Alimentara, calificarea: ,,Tehnician in industria alimentara fermentativa si in prelucrarea legumelor si fructelor", nivel 3 de calificare, este constituit din ,,Materiale pentru profesori" si ,, Materiale de invatare pentru elevi".

2.COMPETENTE

- COMPETENTA 15.1: Asigura conditionarea orzului in vederea maltificarii

(a)Asigurarea precuratirii si curatirii orzului

(b)Supravegherea sortarii orzului

(c)Supravegherea filtrarii aerului

(d)Respectarea Normelor privind securitatea si sanatatea in munca

- COMPETENTA 15.2: Supravegheaza operatiile de obtinere a maltului

(a)Asigurarea inmuierii orzului

(b)Supravegherea germinarii orzului

(c)Asigurarea conditiilor pentru uscarea maltului

(d)Respectarea Normelor privind securitatea si sanatatea in munca

- COMPETENTA 15.3: Supravegheaza pregatirea maltului in vederea depozitarii

(a)Supravegherea curatirii maltului de radicele

(b)Verificarea lustruirii maltului

(c)Respectarea Normelor privind securitatea si sanatatea in munca

- COMPETENTA 15.4: Verifica calitatea produsului finit

(a)Selectarea metodelor de analiza pentru verificarea calitatii maltului

(b)Verificarea calitatii maltului

(c)Aplicarea unor masuri de prevenire si remediere a defectelor

(d)Respectarea Normelor privind securitatea si sanatatea in munca

3. OBIECTIVE

- Asigurarea precuratirii si curatirii orzului

- Supravegherea si sortarea orzului

- Supravegherea filtrarii aerului

- Demonstrarea capacitatii de a asigura inmuierea orzului

- Supravegherea germinarii orzului

- Asigurarea conditiilor pentru uscarea maltului

- Supravegherea curatirii maltului de radicele

- Verificarea lustruirii maltului

- Selectarea metodelor de analiza pentru verificarea calitatii maltului

- Verificarea calitatea maltului

- Aplicarea masurilor de prevenire si remediere a defectelor

- Respectarea Normelor privind securitatea si sanatatea in munca

Bibliografie:

1. Luminita Nichita s.a. Manual pentru pregatire practica, SCOALA DE

ARTE SI MESERII, Clasa a IX-a, Editura Oscar Print Bucuresti 2003;

2. Luminita Nichita s.a. Efectuarea analizelor specifice in industria fermentativa, Clasa a IX-a, Editura Oscar Print, Bucuresti 2007;

3. T. Predescu, C. Popa Utilajul si Tehnologia in industria alimentara fermentativa, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1981;

4. Mariana Vintila, Ion Ionescu Protectia si igiena muncii, Clasa a X-a, Editura LVS

Ana Rus s.a. Crepuscul, Ploiesti, 2001;

5. Luminita Nichita s.a. Pregatire de baza in Industria alimentara, Scoala

Profesionala-anul I, Instruire practica tehnologica si de Laborator, Editura Oscar Print, Bucuresti 2001;

6. Acad. Gleb Dragan s.a. Dictionar Explicativ pentru Stiinta si Tehnologie Roman/ Englez/Francez/Rus Industrie Alimentara, Editura AGIR, Bucuresti 2006;

7. Petre Berzescu s a. Tehnologia berii si a maltului, Editura CERES, Bucuresti, 1981;

8. Lucian IoanceaMasini, utilaje si instalatii in industria alimentara,

Paul DinacheEditura CERES, Bucuresti 1986;

9. Dr.Ing. Hopulele TraianTehnologia berii, spirtului si a drojdiei. Tehnologia

maltului si a berii, Universitatea Galati, 1979;

10.T.PredescuUtilajul si tehnologia in industria alimentara

C.Popafermentativa, Editura Didactica si Pedagogica,

C.Cojocaru Bucuresti, 1981;

www.ukmalt.com

www.brewingresearch.co.uk

www.muntons.com

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
98 pagini
Imagini extrase:
98 imagini
Nr cuvinte:
10 988 cuvinte
Nr caractere:
63 282 caractere
Marime:
30.06 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentatie
Materie:
Industrie alimentara
Data publicare:
13.11.2017
Structură de fișiere:
  • Fabricarea maltului.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Liliana Drăghici, Cornelia Pîrghie

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Betonul celular autoclavizat este un material cu o structura alveolara care contine cca 60% (in...
MALTUL Este principala materie prima utilizata la fabricarea berii, este o sursa de substante...
CAPITOLUL 1 Introducere Berea este o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin...
DESCRIEREA FLUXURILOR OPERATIONALE LA FABRICAREA BERII Materiile prime folosite la fabricarea...
Cap.1 DESCRIEREA ORGANIZATIEI 1.1. Scurt istoric al Societatii S.C. ,,Bere Timisoreana"...
Sus!