Utilaje folosite în procesarea laptelui

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Transportul laptelui de la producator la intreprindere trebuie sa asigure;

- mentinerea cat mai constanta a temperaturii laptelui;

- evitarea posibilitatilor de contaminare sau de impurificare a laptelui cu sub- stante sau mirosuri straine;

- respectarea cronologiei de receptie a laptelui in intreprinderea respectiva,in mod curent, recipientele folosite sunt bidoanele si cisternele. Bidoanele sunt folosite in cazul mulgerii vacilor pe stand in adapost cu

aparatul de muls de tip galeata-bidon. Ele servesc pentru colectarea laptelui in adapost, pentru transportul la camera de lapte sau la laptarie, eventual la pas- trarea laptelui consecutiv racirii, pana in momentul livrarii. De regula, sunt con- fectionate din aluminiu sau din otel inox, avand capacitatea standard de 25 litri.

Cisternele, simple sau compartimentate, se utilizeaza la colectarea laptelui de la furnizorii ce livreaza cantitati mai mari de lapte. Ele sunt confectionate din otel inoxidabil sau dintr-un aliaj de aluminiu; au pereti dubli, cu un strat izolator intre acestia, sau simpli. Cisternele sunt prevazute, in general, cu pompa de incarcare si descarcare, conducta mobila si debitmetru. Variantele mai noi de autocisterne sunt prevazute, pe langa accesoriile clasice de incarcare-descarcare, cu cabina pentru receptia laptelui, cu contor pentm inregistrarea cantitatii de lapte si dispozi- tiv pentru recoltarea automata si proportionala a probelor de lapte

Utilaje si dispozitive. in afara de instalatiile mobile pentru transportul laptelui, atat la nivelul fermei cat si in intreprinderile de procesare, sunt utilizate o serie de utilaje si dispozitive, dintre care trebuie amintite: pompele, conductele, elementele de imbinare si armaturile.

Conductele reprezinta un ansamblu de elemente montate pe un traseu sta- bilit care sunt utilizate pentru transportul fluidelor (1). Ele sunt confectionate din diferite materiale metalice (cel mai frecvent folosit fiind otelul inoxidabil) sau nemetalice (sticla, ceramica, mase plastice etc.), in functie de fluidul transportat, in mod aparte, in cazul transportului laptelui, materialele din care sunt confectio- nate conductele sunt alese in asa maniera incat sa nu influenteze negativ calitatle fizico-chimice si organoleptice ale laptelui.

Elementele de imbinare sunt reprezentate de racorduri, mansoane, coturi. reductii, s.a, si sunt utilizate pentru imbinari intre tronsoane de conducte, pentru legari intre conducte si instalatii.

Armaturile sunt dispozitive care se monteaza de-a lungul conductelor, aparate- lor, pe rezervoarele cu lichid sub presiune si pe cele cu abur sau cu mediu gazos sub presiune. Armatura este destinata pentru reglarea debitului si a presiunii mediului, pentru inversarea sensului sau a directiei de miscare, pentru indicarea si reglarea nivelului lichidului si pentru evacuarea lichidului sau a gazului (5). Armaturile sunt reprezentate prin ventile, vane, robinete, clapete, armaturi de siguranta.

Ventilele, ca elemente ale aparaturii de inchidere, trebuie sa asigure in- chiderea etansa a trecerii, sa functioneze sigur si sa opuna o rezistenta hidraulica minima. Ele se fac cu diametrul conventional de trecere intre 1 si 300 mm si se folosesc incepand de la vid inaintat pana la presiunea de 10000 bar.

Vanele sunt utilizate frecvent in industria alimentara pentru presiuni con- ventionale de pana la 10 bari. in comparatie cu ventilele, vanele prezinta ca avan- taje rezistenta mai mica opusa mediului care circula, fluidul poate circula in ambele sensuri si nu prezinta pericolul din punct de vedere al socurilor hidraulice.

Pe de alta parte, vanele prezinta si unele dezavantaje, cum ar fi: dilatarea diferita a pieselor ce poate provoca blocarea lor la o temperatura inalta a mediului, imposi- bilitatea folosirii lor pentru lichide care au substante solide in suspensie.

Robinetele se folosesc pe scara larga ca armaturi de inchidere pe con- ductele de joasa presiune cu diametre de trecere mici. Din punct de vedere con- structiv exista robinete de trecere, cotite, cu trei cai si cu mai multe cai.

Pompele. Transportul fluidelor prin conducte se efectueaza cu ajutorul pom- pelor care pot realiza, atunci cand situatia o impune, chiar si operatia de ameste- care. Avand in vedere conditiile variate in care lucreaza, pompele sunt realizate

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilaje folosite in procesarea laptelui.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 891 cuvinte
Nr caractere:
20 088 caractere
Marime:
667.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
lapte, prelucrare, utilaje
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!