Starea de igienă a cerealelor și produselor de măciniș

Previzualizare documentație:

Cuprins documentație:

- reziduuri pesticide,
- urme de elemente toxice,
- micotoxine,
- microorganisme.

Extras din documentație:

Reziduurile pesticide

-se folosesc pentru protectia semintei si se aplica in timpul perioadei de vegetatie (in cazul dezvoltarii epidermice a daunatorilor, constituind un tratament profilactic a plantelor de cultura) sau in timpul depozitarii cerealelor in siloz.

-Exista tipuri noi de pesticide care se descompun dupa un anumit timp, astfel incat ele nu apar in cereale daca sunt folosite cu un timp corect de aplicare.

-Cerecetarile efectuate in Germania de catre H.D. Ocker si colab., in 1995, au aratat ca pesticidele pot fi gasite la aproximativ 55% din toate soiurile de grau si secara, dar valorile analitice sunt sub limita valorilor normale.

-Dintre pesticidele folosite 25% sunt ierbicide, 35% sunt fungicide, 40 % insecticide.

-Ocupa mai ales suprafata boabelor si sunt inlaturate prin spalare sau decojire.

-in cazul contaminarii ridicate se va evita folosirea taratei in realizarea produselor cu continut ridicat de fibre alimentare.

-Se considera ca fermierii ar trebui obligati sa declare tratamentele cu pesticide, pentru minimalizarea riscurilor de sanatate pentru consumatori.

Urmele de elemente toxice

-urme de Cd, Hg, Pb exista in toate cerealele. Valoarea Ph-ului din sol are influenta directa asupra preluarii acestor substante de plantele cerealiere.

-Aceste elemente toxice se gasesc aer, apa, sol, astfel incat ele pot fi luate de radacinile plantelor din sol sau plantele pot fi contaminate din aer.

- Cd este un element prezent pretutindeni, el este un element prezent in toate cerealele. Valoarea tolerata pentru Cd trebuie sa fie mai mica de 0,1mg/kg cereale (<0,1 ppm).

-Se considera ca regiunile poluate ar trebui figurate pe harti, iar graul cultivat pe aceste suprafete ar trebui sa fie declarat, astfel incat morarii sa fie informati despre o posibila contaminare.

-in cazul contaminarii tarata folosita pentru dieta si germenele trebuie directionate in alte sectoare decat alimntatia umana.

Micotoxinele

-in anumite conditii de umiditate, temperatura, pH, mucegaiurile pot produce micotoxine, unele fiind considerate puternici factori cancerigeni.

-Infestarea plantei cu mucegaiuri are loc datorita conditiilor de cultura (Fusarium), iar dezvoltarea micegaiului depinde de conditiile climaterice. in conditiile in care apare o contaminare in timpul inflorescentei plantei, trebuie aplicat un tratament cu fungicide plantei, altfel boabele vor fi si ele contaminate, mai ales la seceris (trebuie prevenita dezvoltarea mucegaiului pe planta in crestere).

-in timpul depozitarii in silozuri apar Penicillium si Aspergillus, care se dezvolta pe boabe, si in conditii de u>13%(aw>0,6) se pot produce micotoxine.

-Boabele deteriorate si mici, semintele de buruieni, au o infestare mai mare cu mucegaiuri

-Cel mai mare continut de micotoxine se acumuleaza in tarata.

-Reducerea contaminarii boabelor se face prin spalare si decojire intensa, insa se considera ca mai eficienta este separarea boabelor sanatoase de cele deteriorate sau afectate.

Surse de microorganisme si modalitati de reducere a contaminarii

Microbiota rizosfera (microorganismele din jurul radacinii plantelor):

-plantele elibereaza prin radacini, in sol, mici cantitati de substante organice, gramineele elimina mai ales glucide si acizi organici, care pot servi pentru cresterea microorganismelor din rizosfera, care mai pot folosi si stratul de celule moarte din stratul exterior al radacinilor.

-Alcatuita din : bacterii nesporulate din genul Pseudomonas (fluorescens, herbicola), bacterii sporulate din genul Bacillus (cereus, cereus var. mycoides), din genul Clostridium si bacterii lactice heterofermentative; mucegaiuri (cantitati reduse) din genul Penicillum, genul Fusarium.

Microbiota epifita (primara sau din camp):

-Trecerea unei parti din microbiota rizosfera, in timpul perioadei de vegetatie a plantelor, pe organele vegetative ale acestora; pot ajunge si cu ajutorul curentilor de aer sau insectelor.

-Mod de realizare a contaminarii: are loc in timpul coacerii, dupa desfacerea invelisurilor de acoperire al boabelor; la maturizarea deplina numarul de microorganisme se reduce deoarece in bob se micsoreaza cantitatea de glucide

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Starea de igiena a cerealelor si produselor de macinis.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 447 cuvinte
Nr caractere:
7 985 caractere
Marime:
13.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
cereale, produse
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!