Manual de bune practici în panificație

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Ghidurile nationale de bune practici pentru siguranta alimentelor sunt instrumente utile, de mare importanta pentru operatorii din industria alimentara, care ii ajuta sa respecte regulile de igiena a alimentelor in toate etapele lantului alimentar si la aplicarea principiilor HACCP. in continuare, acestea se vor numi pe scurt ,,ghiduri de bune practici".

Ghidul national de bune practici pentru siguranta produselor de panificatie, fiind document de referinta, cu aplicare voluntara care contine ,,masuri preventive ce vizeaza conditiile de organizare interna si externa a unei societati in scopul reducerii probabilitatii de contaminare a produsului din surse interne sau externe", a fost elaborat in conformitate cu prevederile HG 1198/2002.

Deschiderea Romaniei catre pietele externe in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului, dar si perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, conduc la necesitatea adaptarii la cerintele internationale privind siguranta si calitatea alimentelor si, deci, respectarea principiilor generale de igiena adoptate la nivel international. Astfel, Recomandarile internationale pentru buna practica de igiena a alimentelor ale Comisiei Codex Alimentarius elaborate inca din anul 1969, revizuite in 1997, in 1999 si in 2003, constituie coordonatele de baza pentru ghidul de fata. De altfel, si multe din reglementarile nationale atat din domeniul sanatatii cat si al productiei de alimente si al protectiei consumatorilor obliga in acest sens.

Normele de igiena a produselor alimentare, aprobate prin HG 1198/2002 prevad la art. 3 ca ,,prepararea, prelucrarea, fabricarea, ambalarea, depozitarea, transportul, manipularea, comercializarea si punerea la dispozitia consumatorilor a produselor alimentare trebuie sa se desfasoare in conditii igienice", iar la art. 4, ca producatorii ,,sa garanteze ca procedurile de securitate corespunzatoare pentru asigurarea sigurantei alimentare sunt stabilite, implementate, mentinute si revizuite pe baza principiilor utilizate in sistemul de analiza a riscurilor si a punctelor critice de control HACCP (Hazard Analysis. Critical Control Points)".

Ansamblul regulilor de bune practici vizeaza de fapt cele trei tipuri de contaminanti (biologici, fizici si chimici) impotriva carora trebuie sa se lupte eficient pentru a putea fi protejata sanatatea consumatorilor de produse de panificatie.

Realizand produse sigure din punct de vedere igienico-sanitar, se asigura sanatatea oamenilor, se previn imbolnavirile ale caror efecte negative greveaza asupra societatii in ansamblul ei.

in beneficiul producatorilor, respectarea ghidurilor de bune practici asigura si diminuarea costurilor non-calitatii, realizarea unui nivel calitativ dorit de consumatori, stabilitatea produselor in cadrul termenului de valabilitate pentru consum, usurarea proceselor si activitatilor prin parcurgerea etapelor de procesare in mod fluent, fara reconditionari sau alte masuri corective, grevante financiar, temporal si moral asupra producatorilor.

Mentinerea contaminarilor in limite acceptabile, minimale, conduce la un proces liniar si constant in asigurarea nivelului calitativ si de siguranta alimentelor care da incredere consumatorilor ca producatorul tine sub control riscurile, le protejeaza real sanatatea, fapt pentru care consumatorii raman fideli, iar efectul se concretizeaza in cresterea cotei de piata.

Distantele destul de mari dintre producator si consumator, corelat cu durabilitatea produselor (relativ mica), creeaza dificultati in garantarea sigurantei alimentelor.

Problemele ce pot surveni din aceste cauze pot avea uneori consecinte majore:

-produse retrase de pe piata;

-calitate compromisa;

-pierderi financiare enorme;

-deprecierea imaginii pe piata

Elaborarea ghidului national de bune practici pentru panificatie s-a facut in conformitate cu Reglementarea 852/2004 a Parlamentului European si a Consiliului Director, transpusa in Romania prin HG 924/2005, referitoare la Igiena produselor alimentare, pe principiile autoreglementarii semivoluntare luandu-se in considerare, principiile de siguranta alimentelor, codurile recomandate si utilizate pe scara nationala si mondiala in domeniul produselor de panificatie, principiile generale de igiena produselor alimentare din Codex Alimentarius, precum si normele interne legiferate prin acte armonizate cu legislatia europeana.

Bibliografie:

3.Ghid de bune practici de igiena in panificatie - Patronatul Roman din Industria de Morarit si Panificatie si Produse Fainoase ROMPAN Bucuresti 2005

4.Ghid national de bune practici pentru siguranta alimentelor. Sistemul de siguranta alimentelor HACCP - Produse de patiserie si cofetarie - Asociatia Nationala a industriilor de morarit si panificatie din Romania aNAMOB Bucuresti 2006

5.http://ziua.ro/display.php?id=127589&data=2003-09-16&ziua=d97766066931bc63f3fa954c7be0940b

6.http://www.romalimenta.ro/press.php

7.www.panimon.ro

8.www.anamob.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manual de bune practici in panificatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 700 cuvinte
Nr caractere:
38 628 caractere
Marime:
693.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimente, tehnici, panificatie
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!