Sistemul informațional geografic

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Un Sistem Informational Geografic este un sistem de achizitie, accesare, captare, analiza si afisare/restitutie a informatiilor geografice.Folosirea unui astfel de instrument din ce in ce mai puternic, mai combinative pentru managementul datelor spatiale, ofera facilitate performante pentru analiza.

Asociat cu tehnicile de cartografiere automata si avand posibilitatea de a reuni informatii de tipuri de provenienta diferite (date din teledetectie, harti, date descriptive in format numeric, etc.), un Sistem Informational Geografic face posibila gestionarea cu o mai mare usurinta si precizie a spatiului si a elementelor din structura acestuia.In acest fel una dintre piedicile care limitau dezvoltarea analizei informatiilor este la ora actual indepartata [17].

Un SIG este compus in mod obisnuit din patru module :

- Modulul de achizitie a datelor

- Modulul de gestiune a datelor

- Modulul de manipulare si analiza a datelor

- Modulul de restitutie a datelor

2.2. Moduri de reprezentare a datelor geografice

Toate obiectele spatiale pot fi descrise prin trei clase de proprietati : pozitia lor fata de suprafata pamantului, relatiile spatial pe care le au cu alte obiecte si caracterele descriptive non-grafice (atribute).Din acest motiv, oricare ar fi structura de date adoptata pentru realizarea unui Sistem Informational Geografic, aceasta trebuie sa tina seama cu corectitudine de aceste proprietati.Din momet ce atributele unui obiect se pot schimba in timp, fara a-si schimba pozitia si forma, este necesara separarea codificarii datelor grafice si a datelor non-grafice(descriptive).In plus se intalnesc si situatii in care limitele unor unitati spatial pot fi modificate fara ca atributele acestor unitati sa fie alterate.In practica se lucreaza cu doua moduri de reprezentare a datelor spatiale :

- modul raster care corespunde unei divizari regulate a spatiului sub forma de celule rectangulare sau patrate.Acest mod de reprezentare este legat in special de notiunea de imagine. Imaginile cosmice si imaginile realizate prin scanare sunt exemplele cele mai intalnite in practica ;

- modul vector care permite reprezentarea obiectelor intr-un spatiu continuu nediscret. Obiectele si limitele lor sunt localizate cu precizie intr-un referiantial geografic sau cartezian. Acest mod de reprezentare este strans legat de notiunea de harta.

Figura 1.Moduri de reprezentare vector(stanga) si raster(dreapta) [33]

2.2.1. Reprezentarea de tip raster

Fiecare celula (denumita in limbaj informatics pixel) este identificata cu usurinta printr-o referinta imagine unica (linie/coloana). Pe langa coordonatele imagine, reprezentarea tip raster contine si o valoarea numeric ace poate fi dupa caz : valoarea radiometrica(pentru imaginile de teledetectie), nivelul de gri pentru imaginile scanate, sau in cazul imaginilor clasificate, un cod numeric corespunzator unui atribut descriptiv. Suprafata de teren care este acoperita de un pixel din imagine, aferenta marimii celor mai mici obiecte identificabile cu mijloacele tehnice respective, caracterizeaza imaginea din punct de vedere al rezolutiei [36].

Nu inseamna, insa, ca fiecarui pixel ii corespunde un singur obiect deoarece distributia areala implica cumularea la nivelul detectorului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul informational geografic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
8 106 cuvinte
Nr caractere:
51 329 caractere
Marime:
1.09MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
informatii geografie, sistem informational
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!