Geografia României

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Pozitia geografica: in partea de vest a tarii. Limite: Dealurile de Vest si pe alocuri Carpatii Occidentali sau Orientali (Muntii Zarandului, Muntii Oasului) in est si granita de stat cu Ungaria si Serbia si Muntenegru in vest.

Are o suprafata de peste 17000 km2. - s-a format prin umplerea unui bazin tectonic marin, format la mijlocul neozoicului (Panonic), cu roci sedimentare (alternanta de strate cu nisipuri, pietrisuri, maluri, peste care s-a depus catre suprafata un strat de loess), pe un fundament de orogen alpin, format din blocuri cristaline. A devenit uscat in cuaternar prin umplerea lacului panonic de catre conurile de pietrisuri si nisipuri depuse de raurile mari.

- raurile au vaile largi, cu albii putin adancite si maluri joase. Din cauza slabei inclinari a campiilor joase, raurile au cursurile ratacitoare si produc deseori revarsari si inundatii; - unele campii patrund de-a lungul raurilor, catre Dealurile de vest si Carpatii Occidentali, in cadrul depresiunilor golf; Tipuri de campii si diviziuni: - campii inalte (conuri piemontane, terase si glacisuri) la contactul cu dealurile si muntii (Miersig, Cermei, Aradului, Vingai); - campii joase (de coborare) inundabile si mlastinoase, in care miscarile de subsidenta sunt active (Somesului, Ierului, Crisurilor, Timisului, Lugojului); - campii orizontale (tabulare) cu strate de loess si dune de nisip (Campia Carei). Caracteristici climatice: Climat de campie cu influente oceanice la nord de Mures si influente submediteraneene la sud de Mures (in campiile din Banat); Temperaturi medii de 10-11o C si chiar peste 11o C in sud (scad de la sud catre nord cu circa 1, 50 C); Precipitatii medii anuale moderate cresc de la 550 mm in sud la 650 mm in nord si la contactul cu dealurile; Vanturile de Vest si Austrul; Caracteristici hidrografice: Raurile apartin grupelor de vest, afluenti ai Tisei (Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisurile, Mures) si sud-vest, afluenti ai Tisei (Bega) si ai Dunarii (Timis Poganis, Barzava). Raurile mici seaca vara, dar la ploile bogate se revarsa provocand inundatii; Lacuri de crov, iazuri, helestee, lacuri intre dunele de nisip si lacuri de acumulare (Cefa); Izvoare termale (Baile Felix, 1 Mai, Tinca, Timisoara, Calacea) si minerale (Buzias) folosite in scop balnear.

Vegetatia si solurile: zona silvostepei in vest cu soluri din clasa molisoluri (cernoziomuri levigate), paduri de stejar, cer, si garnita (in centru si est), vegetatia luncilor cu soluri aluvionare, vegetatia dunelor de nisip cu soluri nisipoase, vegetatie cu plante termofile (submediteraneene). Rezervatii: de fauna la Satchinez; de flora la Baile Felix si 1 Mai (nuferi). Resurse naturale: petrol (Teremia Mare, Santana, Bors, Sacuieni), petrol si gaze asociate (Varias, Satchinez), ape termale (Baile Felix, 1 Mai, Calacea, Tinca), terenuri arabile Populatia: peste 1, 8 milioane locuitori in 22 orase si peste 670 sate (mari in Banat, mijlocii in mare parte ...

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geografia Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 367 cuvinte
Nr caractere:
39 493 caractere
Marime:
50.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Geografie
Tag-uri:
geografie, romania
Predat:
la liceu
Sus!