Civilizații în context geopolitic

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Crestinismul este una din cele trei religii monoteiste contemporane, alaturi de iudaism si islamism. Considerand impreuna catolicii, protestantii si ortodocsii sub eticheta globala de "crestini", religia acestora este actualmente la nivel mondial cea mai importanta din punct de vedere numeric. Islamul, cealalta religie monoteista derivata din traditia religioasa iudaica, este a doua ca pondere numerica a adeptilor in lume.

Crestinismul imbina traditii din iudaism, pe care le imbogateste cu marturia Noului Testament. Ca mostenitor alaturi de islam si iudaismul contemporan al traditiei religioase orientale, crestinismul perpetueaza pana in ziua de astazi credinte si mituri nascute pe malurile Eufratului acum mai bine de 5000 de ani.

Cuvantul "crestin" vine din limba latina populara, de la christianus, derivat de la Hristos, deoarece Iisus/Isus din Nazareth este considerat in religia crestina ca fiind Mesia si fiul lui Dumnezeu.

Institutia specifica crestinismului este Biserica. Autoritatea doctrinala este Sfanta Scriptura sau Biblia, la care se adauga, in ortodoxie si catolicism, traditia Bisericii, iar pentru catolicism si Magisteriul bisericesc, reprezentat de autoritatea papei.

Canada

Canada se autodefineste ca fiind o natiune bilingva si multiculturala. Engleza si franceza sunt ambele limbi oficiale. La inceputul anilor 1970, Canada incepe sa adopte concepte de diversitate culturala si multiculturalism, concepte pe care multi canadieni le considera astazi ca unele dintre principalele caracteristici ale tarii.

tara industrializata si avansata tehnologic, Canada este un exportator net de energie datorita rezervelor considerabile de combustibili fosili si a generarii de energie nucleara si hidroelectrica. Economia diversificata se bazeaza mult pe abundenta resurselor naturale si a comertului extern, in special cu Statele Unite, cu care Canada are o relatie complexa si de lunga durata, relatie care poate fi descrisa ca cel mai strans si mai vast parteneriat comercial din istorie.

Canada are legaturi stranse cu Statele Unite, cu care are cea mai lunga granita terestra fara supraveghere militara din lume. Cele doua tari sunt, reciproc, cei mai mari parteneri comeriali ai celuilalt stat si colaboreaza in campanii si exercitii militare. Canada are relatii istorice cu Regatul Unit si Franta, cele doua puteri imperiale care au participat la fondarea ei. Aceste relatii sunt extinse si altor fosti membri ai imperiilor coloniale britanic si francez, ca urmare a calitatii de membru pe care Canada o are in Commonwealth si La Francophonie.

in ultimul secol, Canada a fost un avocat pentru conceptul de multilateralism, facand eforturi sustinute pentru a participa pe scena mondiala. Aceata tendinta a fost demonstata fara echivoc in timpul Crizei Canalului Suez, cand primul-ministru de atunci al Canadei, Lester B. Pearson a reusit sa detensioneze situatia, propunand primele actiuni de mentinere a pacii in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.

Canada este una dintre cele mai bogate natiuni ale lumii, membra a Oraganizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) si G8. La fel ca in alte tari dezvoltate, economia canadiana este dominata de sectorul de servicii, in care lucreaza trei sferturi din populatie. Totusi, Canada este neobisnuita intre tarile dezvoltate in ceea ce priveste importanta industriilor primare, printre care cele forestiera si extractiva de titei sunt doua dintre cele mai importante ramuri industriale. Partial datorita acestui fapt, Canada este dependenta de comertul exterior, in special cu Statele Unite. Astfel, mentinerea independentei fata de Statele Unite a reprezentat intotdeauna o chestiune politica de cea mai mare importanta. Canada detine o industrie producatoare activa, cu centrul in sudul provinciei Ontario, unde industria de autovehicule este printre cele mai dezvoltate.

In Canada religia cu cel mai mare procent este crestinismul, aproximativ 77% din populatie.

Statele Unite ale Americii

Situata intre Canada, Mexic, Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific, in prezent cel mai puternic stat al lumii din punct de vedere economic, militar, ca influenta politica si ca nivel de dezvoltare tehnologica. Este o republica federala, cu capitala la Washington, D.C

Datorita conditiilor naturale propice si a sporului demografic (initial mai ales prin imigratie din Europa - intre 1800 si 1913 sosind in total cca. 50 milioane de oameni), industria s-a dezvoltat intr-un ritm rapid, ceea ce a permis SUA sa ocupe o pozitie de frunte pe arena internationala. Totodata, statul este considerat simbolul economiei libere de piata. Datorita abundentei bogatiilor naturale (carbune, petrol, gaze naturale, hidroenergie), el este mai putin dependent de importul de energie decat majoritatea celorlaltor state industrializate. Un alt avantaj al sau il constituie culturile agricole: America este privita drept granarul globului, iar o parte importanta a productiei agricole este exportata in lumea intreaga.

Multe din numele statelor provin din limbile populatiei bastinase - ale asa-numitilor indieni: Alabama, Dakota de Nord, Kentucky, Nebraska

Germania

Germania are cea mai mare economie nationala din Europa, a patra din lume ca PIB nominal, si a cincea din lume in functie de paritatea puterii de cumparare, conform datelor din 2008[7]. De la inceputurile erei industriale, Germania a fost un lider, inovator si beneficiar al unei economii din ce in ce mai globalizate. Germania este lider mondial in exporturi, exportand bunuri in valoare de 1,133 trilioane de dolari in 2006 (incluzand tarile din zona Euro), si genereaza un surplus comercial de 165 de miliarde[8]. Sectorul servicii contribuie cu aproximativ 70% la PIBul total, sectorul industrie cu 29,1%, si sectorul agricultura cu 0,9%. Majoritatea produselor sunt din domeniul ingineriei, in special automobile, instalatii mecanice, metalurgie si bunuri chimicale[9]. Germania este cel mai mare producator de turbine de vant si tehnologia puterii solare din lume. Cele mai mari targuri si congrese internationale de comert din fiecare an au loc in orase germane, cum ar fi Hanovra, Frankfurt si Berlin.

Din punct de vedere constitutional Germania este o democratie republicana federala reprezentativa. Forma de guvernamant este parlamentara, in care seful guvernului = cancelarul este ales de catre parlament (mai exact de catre Bundestag) si confirmat de catre presedintele statului. Desi cancelarul detine cele mai puternice competente politice, in ierarhia protocolara el se afla abia pe locul 3, dupa presedintele statului si presedintele Bundestag-ului.

Cancelarul este ales cu majoritate absoluta de catre Bundestag (prima camera a parlamentului german, in traducere aproximativa "parlamentul federal") pe o perioada de 4 ani; el are dreptul de a numi si elibera din functie pe ministri.

2.Iudaismul

Iudaismul este cea mai veche dintre cele 3 religii monoteiste, din care a luat nastere Crestinismul si din care isi trage radacinile si Islamul.

Iudaismul este cea mai putin raspandita religie monoteista. Conform estimarilor, din cei 14 milioane de credinciosi, 5,5 milioane traiesc in Statele Unite si Canada, alte 5 milioane in Israel, putin peste 1 milion in Europa de Vest si o jumatate de milion in America de Sud. Restul se imparte intre Europa de Est, nordul Africii, Africa de Sud si Oceania.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Civilizatii in context geopolitic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
11 202 cuvinte
Nr caractere:
57 304 caractere
Marime:
52.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
societate, cultura, civilizatii
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!