Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Fenomenul de schimbare a directiei de propagare a luminii la suprafata de separare a doua medii, lumina intorcandu-se din mediul din care a venit.

Schimbarea directiei de propagare a luminii cand traverseaza suprafat de separare a doua medii cu indici de refractie diferiti se numeste refractie -principiul reversibilitatii parcursului razelor de lumina: a) umbra este domeniul in care nu ajunge energia luminoasa b) pentru dimensiuni mai mari ale sursei in jurul umbrei se formeaza un domeniu mai putin intunecat-penumbra c) eclipsele de soare si de luna d) eclipsa totala de soare Reflexia si refractia luminii 1) Reflexia Reflexia este fenomenul de schimbare a directiei de propagare a luminii la suprafat ade separare a 2 medii, lumina intorcanu-se in mediul din care a provenit.

Legile reflexiei 1) Raza incidenta, raza reflectata si normala se afla in acelasi plan (cooplanare). 2) Unghiul de incidenta (i) este egal cu unghiul i i=i. 2) Rafractia Refractia este fenomenul de schimbare a directiei de propagare a luminii cand traverseaza suprafata de separare a doua medii cu indici de refractie diferiti.

Legile refractiei 1) Raza i, raza refractata si normala sunt in acelasi plan.

2) Indicele de refractie notat cu n este raportul dintre sin. unghiului i si sin. unghiului r.

Refractia prin lama cu fete plan-paralele Un mediu transparent cuprins intre doua suprafete plan-paralele introdus intr-un mediu transparent cu alt indice de refractie formeaza lama cu fete plan-paralele. Raza de lumina emergenta este paralela cu raza incidenta.

Lentile Elementele unei lentile: -centrul optic al lentilei (O) -axul optic principal (AA) -focare principale (F si F) -axul optic secundar (AA1) -planul focal perpendicular pe axul optic principal -focar secundar Lentilele covergente transforma un fascicul de raze paralele intr-un fascicol covergent: Lentilele divergente transforma un fascicul de raze paralele intr-un fascicu; divergent.

1) Legea lentilelor: x1=distanta de la obiect la lentila x2=distanta de la imagine la lentila n=ind. de refractie a lentilei r1=raza de curbura a primei fete a lentilwi r2=raza de curbura a celei de-a doua fete nM=ind. de refractie a mediului nL=ind. de refractie a lentilei Sisteme de lentile: Ochiul Ochiul este considerat un sistem optic centrat.

Elementele principale sunt: -cristalinul care joaca rolul unei lentile covergente -retina Defectele ochiului: 1) miopia 2) hipermetropia 3) prezbitismul 4) astigmatism CAP. II Miscare si repaus Linia sau curba descrisa de punctual material in timpul miscarii se numeste traiectorie.

Traiectoria poate fi: -curbilinie -rectilinie Deplasarea reprezinta vectorul ce uneste pozitia initiala a punctului material cu cea finala.

Viteza medie d =vectorul deplasare Vm =viteza medie Delta t=durata (intervalul de timp) delta ...

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fizica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
824 cuvinte
Nr caractere:
5 190 caractere
Marime:
26.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Fizică
Tag-uri:
optica, legi, fenomene
Predat:
la liceu
Sus!