Reglementarea antimonopol a societăților pe acțiuni

Previzualizare documentație:

Cuprins documentație:

1. Practici anticoncurentiale si pozitia dominanta pe piata.
2. Persoanele afiliate si conflictul de interese.
3. Controlul de stat asupra respectarii prevederilor legislatiei antimonopol. Raspunderile pentru incalcarea legislatiei cu privire la protectia concurentei.

Extras din documentație:

Economia de piata moderna se bazeaza pe principiul libertatii de concurenta intre cei care exercita aceeasi activitate, urmaresc acelasi scop sau scop asemanator. Concurenta este un mod firesc de manifestare a economiei de piata, se concretizeaza in comportamentul individual al agentilor economici din acelasi sector supus obiectivului maximizarii profitului pe seama utilizarii capitalului investit. Concurenta este privita ca o conditie si o garantie a progresului.

Concurenta determina o anumita structura de piata (structura concurentiala), prin combinarea mai multor factori:

- Numarul si puterea agentilor economici - de care depind dimensiunile ofertei sau cererii;

- Gradul de diferentiere a produselor,

- Fluiditatea (flexibilitatea) pietei - posibilitatea producatorilor de a avea contact direct cu orice cumparator, posibilitatea fiecarui cumparator de a-si alege in mod liber furnizorii;

- Gradul de mobilitate a factorilor de productie - utilizarea si orientarea factorilor de productie spre domenii ce asigura eficienta inalta;

- Transparenta pietei - informarea asupra elementelor pietei si a schimbului, asupra caracteristicilor bunului si a pretului sau.

Dar, libertatea concurentei isi are limitele in practicile comerciale cinstite, partenerii avand datoria sa respecte un minimum de moralitate. Depasirea acestor limite transmite concurentei caracterul neloialitatii si angajeaza raspunderea celui care savarseste acte de asemenea calificare, denumite practici anticoncurentiale.

Practicile anticoncurentiale sunt acte si fapte la care recurg unitatile economice, in scopul dobandirii unei pozitii dominante pe piata. Pozitia dominanta pe piata este similara cu aceea de monopol, respectiv atunci cand o firma care activeaza singura pe piata in cauza poate sa profite din plin de puterea ei fata de distribuitorii si consumatorii bunurilor sau serviciilor pe care le furnizeaza. Pentru a dobandi o pozitie dominanta pe piata, o intreprindere are doua posibilitati:

1.fie incearca sa incheie intelegeri cu concurentii existenti (cei care vand acelasi produs sau presteaza acelasi serviciu); intelegeri de fixare a pretului si impartire a pietelor;

2.fie incearca sa devina cea mai puternica sau unica intreprindere care aprovizioneaza piata, prin utilizarea unor practici anticoncurentiale care sa-i sporeasca puterea de piata.

Aparitia tot mai frecventa a abuzurilor si a practicilor anticoncurentiale, in lupta pentru puterea economica, pentru dominarea pietei, a facut ca problema respectarii si protejarii concurentei sa faca obiectul reglementarilor legale si procedurilor de urmarire si sanctionare, de reprimare a abuzurilor de la regulile concurentei normale.

In Republica Moldova, activitatea monopolurilor este reglementata de urmatoarele acte normative:

-Legea Republicii Moldova ,,Privind limitarea activitatii monopoliste si dezvoltarea concurentei", nr. 906-XII, din 29.01.1992, Monitorul Oficial al R. Moldova, nr. 2, din 01.01.1992;

-Hotararea Guvernului Republicii Moldova ,,Cu privire la reglementarea monopolurilor", nr. 582, din 17.08.1995, Monitorul Oficial al R. Moldova, nr. 59-60, din 26.10.1995;

-Legea Republicii Moldova ,,Cu privire la protectia concurentei", nr. 1103-XIV, din 30.06.2000, Monitorul Oficial al R. Moldova, nr. 166-168, din 31.12.2000.

De asemenea, anumite prevederi referitoare la domeniul protectiei concurentei sunt stipulate in Legea cu privire la S.A. si in Legea cu privire la piata valorilor mobiliare.

Legea Republicii Moldova ,,Cu privire la protectia concurentei" reglementeaza, in mod special, relatiile care exercita influenta asupra concurentei pe pietele de marfuri, la care participa agenti economici, autoritati ale administratiei publice centrale si locale, cetateni, dar si relatiile care apar pe pietele de capital. De asemenea, se defineste situatia dominanta pe piata - situatia exclusiva a agentului economic pe piata de marfuri, care ii da acestuia, singur sau impreuna cu alti agenti economici, posibilitatea de a exercita influenta decisiva asupra conditiilor generale de circulatie a marfii pe piata respectiva sau de a impiedica accesul pe piata unor alti agenti economici. Este recunoscuta dominanta situatia agentului economic a carui cota pe piata unei anumite marfi depaseste 35%.

La actiunile anticoncurenta se raporta:

a) activitatea monopolista:

- abuzul de situatia dominanta pe piata;

- acordul anticoncurenta dintre agenti economici;

b) concurenta neloiala;

c) activitatea autoritatilor administratiei publice de limitare a concurentei.

Abuzul de situatia dominanta pe piata - sunt interzise actiunile agentului economic cu o situatie dominanta pe piata, precum si actiunile mai multor agenti economici ce detin in comun o astfel de situatie care duc sau care pot duce la limitarea concurentei si (sau) la lezarea intereselor unor alti agenti economici, precum si ale persoanelor fizice, inclusiv prin:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reglementarea antimonopol a societatilor pe actiuni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 182 cuvinte
Nr caractere:
16 905 caractere
Marime:
18.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
societati, Economie, monopol
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!