Surse de energie

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Combustibilii fosili

Emisiile anuale de dioxid de carbon, defalcate pe diferiti combustibili, in perioada 1800-2004. Arata rata crescanda de utilizare a acestora.

Combustibilii fosili provin din resturile organice din plante si animale. Principalii combustibili fosili sunt carbunele, gazele si petrolul. Ei acopera aproape 80 % din cunsumul de energie. Ca sa produca energie, combustibilii fosili trebuie sa arda,acestia sunt clasificati ca epuizabili, pentru ca rezervele existente se consuma mai repede decat se produc altele noi.

CarbuneleCarbunele e un tip de roca sedimentara formata din resturi de plante. Acumularea sa a inceput, probabil, acum 425 milioane ani, cand au aparut plantele, dar majoritatea zacamintelor s-au format in Carbonifer. Copacii in descompunere din zonele mlastinoase au format turbarii. Turba s-a scufundat tot mai mult si s-a transformat in lignit, apoi in carbune bituminos si, in final, in atracit - carbunele de cea mai buna calitate. Carbunele produce 27% din energia luminii. E folosit in centrale electrice si in industrie.

Petrolul si gazele naturale

Articole principale: Petrol si Gaz natural.

Scena din Jurasicul superior; in prim-plan sunt doiCompsognathus, in spate o turma de Iguanodon. (Pictura de G. Boeggemann)

Procesele de rafinare ale petrolului dau nastere unor produse secundare folositoare.

Petrolul si gazele naturale au luat nastere odata cu acumularea de sedimente in oceanele pline de viata marina. Ingropate din ce in ce mai adanc, timp de milioane de ani, fiintele marine microscopice s-au descompus si au format zacaminte de titei si gaze.

Nu exista sursa de petrol sau gaze mai tanara de 1-2 milioane ani.

Marile campuri petrolifere se afla in Orientul Mijlociu, mai ales in Arabia Saudita si Iran, in SUA, mai ales in Texas, in Rusia, Asia Centrala, mai alesAzerbadjan si Kazahstan, si in Marea Nordului.

Energia nucleara[modificare | modificare sursa]

Articol principal: Energie nucleara.

Otto Hahn si Lise Meitner in laborator

Energia nucleara provine din uraniu, un metal ce se gaseste in scoarta planetei.

Uraniul, un element rar in scoarta Pamantului, e folosit pentru a produce caldura prin fusiune nucleara (spargerea atomilor din uraniu). Caldura produce aburi care invart turbinele pentru a produce electricitate. Deseurile sunt foarte radioactive si trebuie izolate timp de mii de ani. Producatorii importanti sunt SUA,Franta Europa de Vest si Japonia.

Energiile alternative

Articol principal: Energie alternativa.

Energiile alternative folosesc puterea inerenta a unor surse naturale ca vantul, mareele, soarele. Unele sunt epuizabile, altele regenerabile.

Energia solara[modificare | modificare sursa]

Articol principal: Energie solara.

Panouri solare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse de energie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
887 cuvinte
Nr caractere:
4 834 caractere
Marime:
22.07KB (arhivat)
Publicat de:
Reghina Molnar
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
petrolul, energie solara, Energia nucleara, Energia mareelor, Energia geotermală, Energia hidroelectrică, Combustibilii fosili, gazele naturale
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!