Am realizat acest proiect pornind de la o curiozitate vis a vis de celulele si panourile solare. Ceea ce a rezultat ar putea fi abordat ca o discutie referitoare la robotii mobili sau ca un montaj electronic special sau ca posibilitate a utilizarii soarelui ca sursa de energie, fiind de fapt toate acestea la un loc.
Obiectivul lucrarii il constituie realizarea unui sistem de urmarire automata a luminii solare pentru marirea randamentului panourilor fotovoltaice. Simularea functionarii dispozitivului de urmarire am realizat-o folosind actionarea electromecanica a unui automodel. Pentru punerea in evidenta a schimbarii pozitiei soarelui concomitent cu schimbarea pozitiei mobilului am folosit o lanterna cu focalizare.
Panourile fotovoltaice functioneaza la parametri optimi cand sunt pozitionate la unghiuri potrivite fata de soare (30? vara si 60? iarna). Din pacate, aceasta situatie este realizabila la latitudinile noastre numai daca panourile solare sunt rotite dupa soare. Eficienta unui sistem de panou solar poate fi imbunatatita daca panourile "urmaresc" soarele si raman pe cat mai mult posibil in cel mai favorabil unghi de incidenta.
Semnalul de comanda aplicat la aceste intrari provine de la cele patru LDR-uri care capteaza lumina solara Cand lumina incidenta este aceeasi jumatate din tensiunea de lucru aplicata la intrarile AO face ca puntile ce se observa in figura sa fie in echilibru si motorul este nealimentat Cand pozitia soarelui se schimba si lumina ce influenteaza LDR-urile difera ,tensiunea de alimentare nu mai este jumatate din tensiunea de lucru , puntea se dezechilibreaza, motorul respectiv este alimentat rezulta deplasarea si stabilirea unei alte pozitii a sistemului restabilind echilibru.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.