Pasa din deplasare cu două mâini de la piept

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Din analiza executiei unei pase din deplasare rezulta ca aceasta reprezinta o imbinare a mai multor elemente: deplasarea, prinderea, tinerea si pasarea mingii. Principalul aspect asupra caruia trebuie sa-si concentreze atentia executantul este legat de respectarea regulii pasilor, care prevede ca jucatorul in deplasare, nu are voie sa efectueze mai mult de doua contacte cu solul in timp ce este in posesia mingii.

Exista o mare varietate de procedee tehnice de pasare a mingii de catre jucatorul aflat in deplasare. Pasa poate fi efectuata in timp ce jucatorul se deplaseaza sau el se afla in saritura. Pasa din deplasare poate fi executata cu o mana sau cu doua maini. Pasele din deplasare pot fi fundamentale sau speciale. Principalele procedee de pasare fundamentale cu doua maini din deplasare sunt: cu doua maini de la piept, cu doua maini cu pamantul, doua maini de jos (oferita). Cea mai cunoscuta pasa fundamentala cu o mana este pasa cu o mana de la umar. Dintre pasele speciale din deplasare cele mai frecvent utilizate sunt: pe la spate, inapoi peste umar, pe sub axila, in carlig, in semicarlig.

O categorie aparte de pase sunt cele efectuate din saritura. In baschetul modern unde angajamentul fizic in miscare este o caracteristica de baza, pasele din saritura sunt frecvent utilizate. Procedeele de pasare din saritura executate cu doua maini cele mai cunoscute sunt cele de deasupra capului, de la piept si din voleibolare. Dintre pasele din saritura efectuate cu o mana

amintim pasa din voleibolare, pasa in semicarlig si pasa in carlig.

Pasa din deplasare cu doua maini de la piept

1.Prezentarea modelului de executie:

Jucatorul aflat in deplasare, cu bratele intinse si orientate catre directia din care urmeaza sa primeasca mingea, avand palmele cu degetele rasfirate, efectueaza o pasire mai lunga. In momentul prinderii mingii ia contactul cu acesta cu fata interna a falangelor degetelor. Prin flexia bratelor se realizeaza franarea vitezei de deplasare a mingii, care este dusa la nivelul pieptului, in priza simetrica.

Urmeaza pasirea cu celalat picior. Odata cu aceasta pasire coatele se intind, mingea este dusa spre inainte si, in final, eliberata printr-o biciuire energetica din articulatia pumnului. Eliberarea mingii se face ca piciorul care a atins primul solul sa se ridice de pe sol. In finalul executiei coatele sunt intinse, bratele paralele, mainile, cu degetele rasfirate in flexie si usor orientate spre inafara.

Executantul priveste catre cel care paseaza mingea.

Aspectul esential al executiei pasei din deplasare il reprezinta respectarea regulii pasilor, care prevede ca jucatorul in deplasare, nu are voie sa efectueze mai mult de doua contacte cu solul in timp ce este in posesia mingii.

2.Greseli frecvente:

- Nu este respectata regula pasilor;

- Pe timpul poesiei mingii, aceasta nu este tinuta si manevrata corect;

- Intre cele doua pasiri jucatorul nu pastreaza o pozitie stabila de tinere a mingii;

- Nu se tine cont de directia si viteza de deplasare a partenerului caruia ii este adresata pasa ;

- Greseli de prindere si transmitere a mingii sunt aceleasi ca si cele prezentate la tinerea, prinderea si pasarea de pe loc.

3.Utilizarea tactica :

Acest procedeu de pasare este utilizat in multe situatii ale jocului, el este prezent atat in fazele de contraatac, cele ale atacului rapid, dar si in atacul pozitional, mai ales cand acesta este bazat pe circulatia jucatorului.

4.Metodica invatarii paselor din deplasare

Pregatirea teoretica:

- Demonstrarea executiei procedeului de pasare;

- Explicarea mecanismului de executie a pasei din deplasare care se insuseste;

- Prezentarea de materiale intuitive: inregistrari video, bucle de film, kinograme, diapozitive, planse, fotografii etc.

- Evidentierea a greselilor caracteristice si prezentarea utilizarii tactice a pasei din deplasare.

Pregatirea practica:

Dezvoltarea calitatilor motrice necesare executiei:

Mijloacele utilizate pentru dezvoltarea calitatilor motrice necesare executiei sunt asemanatoare cu cele de la pasele de pe loc.

Etapa formarii mecanismului de baza:

- Imitarea executiei pasei din deplasare;

- Pe perechi, fata in fata, la o distanta de 3 - 4 m., mers pe loc cu imitarea prinderii si pasarii mingii si numararea celor doua contacte ale picioarelor cu solul in timp ce jucatorul este in posesia mingii;

- Deplasare cu prinderea mingii pe pasirea cu un picior, pasire cu celalalt picior, concomitent cu pasarea mingii si continuarea deplasarii;

- In coloana cate unul, iesire la minge, prindere, pasa la capitan.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pasa din deplasare cu doua maini de la piept.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 267 cuvinte
Nr caractere:
6 481 caractere
Marime:
257.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
fotbal, Tehnica, minge, pasa
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!