Protecția mediului și a resurselor naturale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Calitatea apelor folosite in industrie are o importanta esentiala in buna desfasurare a proceselor tehnoloigce si in asigurarea unei durate de viata corespunzatoare a instalatiilor.

Este obligatoriu sa se asigure anumiti parametri de calitate ai apelor industriale la intrarea acestora in procesele tehnologice si de asemenea, trebuie sa se urmareasca parametrii de calitate ai apelor rezultate din procesul de productie.

Calitatea apelor de suprafata este cel mai mult afectata de deversarea de catre om de ape uzate. Prin urmare, principala masura practica de protectie a calitatii apelor de suprafata este epurarea apelor uzate.

Primul pas este colectarea acestora prin sistemul de canalizare. Apele uzate sunt apoi conduse in instatiile de preepurare, in cazul incarcarii ridicate cu poluant si apoi descarcarea in statiile de epurare, de unde sunt restituite in emisar.

Apa este elementul care intretine apa pe Pamant. Toate organismele o contin ; unele traiesc in ea ; unele o consuma. Plantele si animalele au nevoie de apa pura si nu pot supravietui daca apa este infectata cu chimicale toxice care dauneaza microorganismelor. Daca este extrem de grava, poluarea apei ucide un numar mare de pesti, pasari si alte animale, iar in unele cazuri poate ucide toti membrii speciei din zona afectata. Poluarea face ca paraurile, lacurile si toate acumularile de apa sa aiba un aspect si un miros neplacut.Principalii poluanti sunt materialele chimice, biologice sau fizice care avariaza calitatea apei.

Epurarea apelor uzate este o disciplina tehnica, in care se intalnesc stiintele ingineresti, fizica, chimia si biologia. Exista o bogata literatura de specialitate legata de operarea statiilor de epurare. Sunt insa si reglementari legale si tehnice detaliate. Principalul act normativ specific este Hotararea Guvernului nr. 188 din 28 februarie 2002 pentru aprobarea unor norme privind conditiile de descarcare in mediul acvatic a apelor uzate.

In concluzie, se poate afirma ca mediul terbuie adaptat si organizat pentru a raspunde nevoilor indivizilor, ceea ce presupune preluarea din natura a unor resurse si prelucrarea lor pentru a deservi populatia. Aceasta dependenta

cunoaste un mare grad de reciprocitate, datorita faptului ca nevoile umane se adapteaza intr-o masura mai mare sau mai mica mediului.

Asigurarea unei calitati corespunzatoare a mediului, protejarea lui - ca necesitate supravietuirii si progresului - reprezinta o problema de interes major si certa actualitate pentru evolutia sociala. In acest sens, se impune pastrarea calitatii mediului, diminuarea efectelor negative ale activitatii umane cu implicatii asupra acestuia.

Protectia mediului este o problema majora a ultimului deceniu dezbatuta la nivel mondial, fapt ce a dat nastere numeroaselor dispute intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Acest lucru a impus infiintarea unor organizatii internationale ce au ca principale obiective adoptarea unor solutii de diminuare a poluarii si cresterea nivelului calitatii mediului in ansamblu.

CONSIDERATII GENERALE PRIVIND EPURAREA

APELOR INDUSTRIALE

Dupa cum se stie, in industria de celuloza si hartie se utilizeaza importante cantitati de apa. Avand in vedere resursele limitate ca si problemele ridicate de poluarea cu produse reziduale sunt necesare preocupari, atat pentru reducerea consumului, cat si pentru limitarea maxima a gradului de poluare. Rezolvarea acestor probleme este determinata in primul rand de interventii serioase in procesele tehnologice deoarece asa cum se spune este mai usoara prevenirea poluarii decat tratarea consecintelor.

In ceea ce priveste resursele Romaniei, raurile interioare asigura anual 37 miliarde de m3 (19,2 miliarde m3 in anii foarte secetosi); raportat la populatia tarii revine pe locuitor si pe an un volum de circa 1600 m3, care situeaza tara noastra intre tarile cu resurse relativ sarace. Daca se ia in considerare totalitatea resurselor de apa care se scurg pe teritoriul tarii, inclusiv cele formate pe teritoriul altor state (Prutul, Tisa, Dunarea), resursele de apa

Bibliografie:

1. Popa Valentin Procese biotehnologice in industria de celuloza si hartie- Editura Media Tech, Iasi-2001

2. George Rusu, Filtrarea in tehnica tratarii si epurarii apelor,

Vladimir Rojanschi Editura Tehnica-Bucuresti

3. coordonator :

prof. dr.ing.Negulescu Epurarea apelor uzate industriale , Editura Tehnica-Bucuresti, 1987

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia mediului si a resurselor naturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
10 853 cuvinte
Nr caractere:
58 768 caractere
Marime:
46.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, resurse, protectie, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!