Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Ecologizarea nu este un moft, ci o necesitate

Turismul:

alternativa despre care se vorbeste de mult timp, mai cu seama dupa 1997, cand restructurarea industriei miniere a lasat rani adanci in Valea Jiului.

Exista unii care doar vorbesc, dar si intreprinzatori si autoritati locale care au trecut de la vorbe la fapte, asa dupa cum veti vedea in paginile acestui site.

In strategia de dezvoltare socio-economica a localitatilor Lupeni si Petrosani, elaborata pentru perioada 2007-2013, dezvoltarea turismului este una dintre principalele directii strategice de dezvoltare.

Fara a folosi vorbe mari, dar viitorul locuitorilor Vaii Jiului, depinde de dezvoltarea turismului.

"Statiunea Straja se afla pe drumul cel bun"

"Situatia actuala din statiunea Straja nu este foarte buna, dar este destul buna, spre deosebire de alte statiuni. Noi am gasit o metoda de colectare a deseurilor rezultate de la cabanele din zona. Fiecare cabana are un sac cu numar , in care depoziteaza gunoiul, si in fiecare dimineata este program de colectare a deseurilor, nimeni nu arunca gunoi pe jos.

Colectarea o face asociatia "Pro Straja". Acolo, la un buncar special amenajat, vine masina cu care au contract si duce deseurile la groapa de gunoi a orasului. In acest monment, este adevarat, nu se face colectarea selectiva a deseurilor. Fiecare turist arunca gunoiul la cabana la care este cazat.

Corneliu Lungan,

viceprimarul

municipiului

Lupeni

Tema proiectului consta in implementarea unui sistem de colectare selectiva a deseurilor din statiunile montane Straja (apartinand municipiului Lupeni) si Parang (apartinand de municipiul Petrosani).

Punct de plecare in implementarea sistemului: La ora actuala cele doua statiuni nu sunt deservite de sisteme de colectare selectiva a deseurilor, iarin Parang nu exista nici un sistem de colectare a deseurilor.

Trebuie sa acceptam ca, in aceste conditii, o buna parte din deseurile care sunt produse de catre turisti sunt aruncate in padure, fapt care reprezinta o amenintare pentru habitat.

Implementarea unui sistem de colectare a deseurilor trebuie sa aibain vedere ca statiunile functioneaza la capacitate maximain timpul iernii, cand sunt conditii pentru practicarea sporturilor de iarna, darin aceasta perioada, din cauza conditiilor meteorologice, transportul auto cu masini de mare capacitate este foarte dificil.

Lungimile mari ale traseelor pe care sunt transportate deseurile, precum sI conditiile grele de colectare sI transport, din cauza altitudinii sI conditiilor climatice, sunt elemente care vor influenta costurile de exploatare a sesitemului de colectare selectiva a deseurilor.

In momentul actual, deseurile din statiunea montana Straja, precum si cele din municipiul Lupeni, sunt transportate intr-un depozit propriu, care trebuie inchis in anul 2009.

Deseurile din municipiul Petrosani sunt transportate la Petrila, unde exista un depozit care trebuie sa fie inchis. Pentru Valea Jiului se preconizeaza a se realiza un depozit comun de deseuri, in jurul Petrilei. Ramane de vazut cand va fi dat in functiune, deoarece momentan este doar in stadiul de proiect.

Distantele de transport sunt mai mari decit cele de la colectarea deseurilor in Bucuresti, spre exemplu. De fapt teoria managementului deseurilor, arata ca o distanta de transport de 40 km este limita la care se poate opera eficient un astfel de sistem (Aceasta in cazul in care starea drumurilor este foarte buna).

Costurile colectarii deseurilor in cele doua statiuni vor fi mari, datorita:

Distantelor de transport,

Dificultatii parcursului, care include, un segment important in zona de munte,

varful de generare de deseuri este iarna, cand drumurile sunt greu de parcurs.

Colectarea selectiva a deseurilor, in momentul in care va deveni eficienta, va contribui la diminuarea costurilor.

Reciclarea deseurilor este practicabila si se practica in statiuni montane. Exemplele din statiuni americane de schi arata ca sunt diferite metode de colectare, de asemenea adresabilitatea este diferita. Nu exista o metoda unica, care sa poata fi recomandata.

Principial, colectarea selectiva, ,,sortarea la sursa" a deseurilor se poate realiza prin doua scheme:

1) ,,Generatorii" de deseuri aduc deseurile la puncte de colectare, care pot fi:

a) Centre de reciclare a deseurilor.

b) Platfome de colectare.

Vom numi schema: ,,preluarea deseurilor din puncte de colectare"

2) Serviciile de salubritate colecteaza deseurile sortate de catre ,,generatori de deseuri" de la domiciliul (sediul) acestora. In engleza schema se

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ecologie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 542 cuvinte
Nr caractere:
32 062 caractere
Marime:
121.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, poluare, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!