Apa - poluarea și depoluarea apei

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

APA. POLUAREA

SI DEPOLUAREA APEI

OBIECTIVE:

- Cunoasterea raspandirii si importantei apei

- Calitatea apei

- Clasificarea apelor. Categorii de ape

- Cunoasterea surselor de poluare a apei

- Identificarea agentilor poluanti ai apei

- Metode de epurare a apelor uzate

Termeni cheie:

- Ape uzate, ape reziduale

- Ape tehnologice, ape menajere, ape meteorice

- Emisar

- Epurarea apelor

- Floculare, coagulare, flotatie

- Tratare primara, secundara, tertiara

- Tratare fizica, chimica, biologica

3. APA. POLUAREA APEI

Apa = substanta minerala cea mai raspandita pe suprafata pamantului si are un rol primordial in dezvoltarea social ? economica a unei natiuni [1].

3.1. RASPANDIREA, GOSPODARIREA SI CALITATEA APEI

Consumul de apa da gradul de civilizatie al unei tari. El variaza intre 3 litri/om/zi in zonele aride ale Africii si 1054 litri/om/zi la New-York.

Problema gospodaririi si consumului de apa este foarte importanta: de exemplu, daca fiecare om ar consuma, in medie, 200 l zilnic, in cursul unui an, ar trebui ca inaltimea panzei de apa sa scada cu 0,64 mm.

In ultimul deceniu se lucreaza dupa conceptul de utilizare durabila a resurselor de apa, care face parte integrata din conceptul de dezvolatare durabila.

In natura apa se gaseste in proportii diferite in hidrosfera, atmosfera si litosfera (tabelul 3.1).

Tabelul 3.1. Distributia apei pe planeta Pamant [2]

Sursa de apa

Volumul de apa, km 3

% fata de volumul total de apa

Mari si oceane

1370*106

97,5

Distributia apei dulci pe Terra

% fata de volumul de apa dulce

Calote glaciale si ghetari

27,097*106

77,19

Apele subterane si umiditatea din sol

7,87*106

22,41

Lacuri si mlastini

0,123*106

0,35

Atmosfera

0,014*106

0,04

Rauri

0,0035*106

0,01

Volum total de apa dulce

35,107*106

100

Volum total de apa

1405,107*106

100, 00

Apa nu numai ca trebuie sa fie prezenta in cantitati importante, dar ea trebuie sa indeplineasca anumite criterii de calitate [3].

Calitatea apei = ansamblul caracteristicilor fizice chimice, biologice si bacteriologice, exprimate cuantificat, care permit incadrarea probei intr-o categorie, capatand astfel insusirea de a servi unui anumit scop. Planul

mondial de supraveghere a mediului inconjurator GEMS, al Natiunilor Unite prevede urmarirea calitatii apelor prin trei categorii de parametri [4]:

1. parametrii de baza: temperatura, pH-ul, conductivitatea, oxigenul dizolvat, comtinut de colibacili;

2. parametrii indicatori ai poluarii persistente: cadmiu, mercur, compusi organo-halogenati si uleiuri minerale;

3. parametri optionali: carbon organic total, consum biochimic de oxigen, detergenti anionici, metale grele, arsenic, clor, sodiu, cianuri, uleiuri totale, streptococi.

In tabelul 3.2 se prezinta conditiile de calitate ale apelor de suprafata, subterane si tratate, precum si metodele specifice de analiza [5].

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apa - Poluarea si depoluarea apei.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
12 468 cuvinte
Nr caractere:
75 074 caractere
Marime:
1.29MB (arhivat)
Publicat de:
Doru B.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
poluare, epurarea apelor, Floculare, coagulare, flotaţie, Consumul de apă, dezvoltarea social 
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!