Stabilitate și echilibru monetar

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Banii pot fi definiti ca fiind un ansamblu de mijloace sub forma monedelor si a semnelor de valoare care, prin decizia autoritatii suverane, circula ca purtatoare ale unei anumite puteri de cumparare, in exercitarea anumitor functii care le sunt proprii, a unui numar de operatiuni specifice. Banii au un rol important in economie, participand in mod activ la toate procesele complexe ale realizarii produsului social, la distribuirea si redistribuirea venitului national

In ceea ce priveste continutul notiunii de putere de cumparare a banilor, literatura de specialitate face distinctie intre: puterea de cumparare interna a unei unitati monetare, puterea de cumparare a populatiei si puterea de cumparare a monedei nationale fata de monedele straine.

Puterea de cumparare a unei unitati monetare exprima volumul de marfuri si servicii care pot fi achizitionate cu aceasta unitate, intr-o perioada si pe o arie geografica determinata, comparativ cu o alta perioada luata ca baza de comparatie. Indicele puterii de cumparare a unei sume exprimate in unitati monetare evolueaza in sensul invers evolutiei indicelui preturilor. Pentru determinarea cat mai corecta a puterii de cumparare interne a monedei sunt necesare doua conditii:

a) alegerea indicelui preturilor care prezinta interes pentru analiza ce se efectueaza (indicele preturilor produselor alimentare, industriale, al serviciilor, etc. indicele general al preturilor);

b) calcularea corecta a acestui indice, tinand cont de faptul ca diferitele categorii de preturi nu evolueaza uniform.

Puterea de cumparare a populatiei exprima capacitatea reala de cumparare a veniturilor banesti ale populatiei intr-o anumita perioada, fata de o alta perioada luata ca baza de referinta. Acest indice reflecta, pe de o parte, evolutia preturilor, iar pe de alta parte, evolutia veniturilor banesti ale populatiei.

Puterea de cumparare a monedei nationale fata de aceea a monedelor straine (putere de cumparare pe plan extern) reflecta raportul dintre puterile de cumparare ale monedelor comparate. Raportul dintre preturilor interne si cele externe este exprimat de cursul valutar (curs de schimb), adica de raportul valoric dintre doua monede.

Din cele aratate mai sus, rezulta ca in toate acceptiunile puterii de cumparare a monedei, evolutia preturilor constituie barometrul, mai mult sau mai putin exact, al puterii de cumparare a banilor.

4.1.2. Stabilitatea monetara

Stabilitatea monetara exprima posibilitatea mentinerii puterii de cumparare (indiferent de forma la care ne referim) la intervale de timp diferite. Pe plan intern, in conditiile economiei de piata, o putere de cumparare stabila coincide cu echilibrul care trebuie sa existe intre cererea solvabila si productia de bunuri si servicii oferite de piata.

De aceea, preocuparea pentru asigurarea stabilitatii puterii de cumparare a banilor este nemijlocit legata de aceea pentru asigurarea stabilitatii preturilor.

In cazul in care depasirea de catre cererea solvabila a productiei oferite de piata are o cauza monetara, fenomenul este cunoscut sub denumirea de inflatie, iar in cazul contrar, al insuficientei cererii solvabile provocate, de asemenea, de o cauza monetara, el este cunoscut sub denumirea de deflatie, probleme pe care le vom analiza in capitolul urmator al lucrarii

In economia planificata s-a vorbit despre stabilirea puterii de cumparare a banilor ca o problema de echilibru care si-ar fi gasit rezolvarea prin realizarea sarcinilor de plan. Se afirma ca planul prevedea volumul de marfuri si servicii destinate nevoilor populatiei, corelat cu veniturile banesti ale acesteia pe o perioada data (luna, trimestru, an).

In realitate, sistemul centralizat din fostele tari socialiste, elaborarea de planuri fara o baza reala, inregistrarea de dezechilibre structurale ale economiei, realizarea unor balante de plati cu solduri pasive, exportul de produse necompetitive, precum si stabilirea arbitrara a preturilor sau inghetarea lor pe perioade lungi au facut ca in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stabilitate si echilibru monetar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 428 cuvinte
Nr caractere:
17 578 caractere
Marime:
18.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
Economie, bani, echilibru economic
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!