Munca in folosul comunitatii

Previzualizare documentatie:

Extras din documentatie:

Datorita nivelului criminalitatii cu care se confrunta majoritatea statelor, s-a simtit nevoia de cautare a unor noi solutii privind pedepsele aplicate infractorilor. In Romania, conform cu formularea proprie prevederilor legale in vigoare, pedeapsa este definita ca ,,o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea savarsirii de noi infractiuni ( ). Prin executarea pedepsei se urmareste formarea unei atitudini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala."

Ce este munca neremunerata in folosul comunitatii?

Munca in folosul comunitatii are in vedere in principal minori si tineri, elevi, studenti aflati la prima abatere penala si care nu au comis fapte grave.

Munca in folosul comunitatii este o pedeapsa, aplicata pentru savarsirea unor fapte rele, care se califica ca infractiuni sau contraventii. Luand in consideratie toate aspectele faptei savarsite si personalitatea celui care le-a savarsit, judecatorul considera daca persoana nu este periculoasa pentru comunitate si nu este necesar sa fie condamnata la inchisoare, insa aceasta va trebui sa lucreze in timpul liber, fara plata.

Munca neremunerata in folosul comunitatii poate fi aplicata pentru infractiuni ca: vatamarea intentionata usoara a integritatii corporale sau a sanatatii; incalcarea inviolabilitatii vietii personale, violarea dreptului la secretul profesional, furtul, jaful, taierea ilegala a vegetatiei forestiere, vanatul ilegal etc.

Statisticile arata ca, in practica, este aplicata indeosebi pentru fapte cum ar fi vatamare corporala si furt. Intr-un sens larg, prin munca in folosul comunitatii se poate intelege o sanctiune neprivativa de libertate, dispusa de instanta unei persoane condamnate pentru o infractiune cu un grad redus de pericol social, prin care se impune prestarea unei munci in comunitate ca alternativa la pedeapsa cu inchisoarea.

Care este scopul pedepsei sub forma de munca neremunerata in folosul comunitatii si de ce societatea trebuie sa sustina aplicarea ei?

Prin aceasta pedeapsa i se ofera individului posibilitatea de a despagubi societatea pentru infractiunea savarsita, in loc sa merga la inchisoare. Munca neremunerata in folosul comunitatii poate constitui, prin urmare, oportunitatea de a-si corecta comportamentul in societate.

Aceasta poate stimula dezvoltarea personala si respectul de sine. Dezavantajul e ca munca prestata nu este platita si, de regula, nimeni nu doreste sa o faca.

Reiesind din scopul acestei pedepse, pot fi formulate trei aspecte principale:

- Factorul de pedeapsa - este demonstrat prin faptul ca este executat un lucru care nu este platit iar timpul liber este limitat deoarece trebuie sa se lucreze in folosul comunitatii.

- Factorul de resocializare - ispasirea pedepsei in comunitate, neizolarea de oameni, continuitatea in lucru, invatarea, se pastreaza relatiile cu prietenii, vecinii si, cel mai important, exista posibilitatea de a fi alaturi de familie;

- Factorul economic - societatea nu cheltuie bani pentru intretinerea faptuitorilor, infractorilor (spre exemplu, la inchisoare), dar, dimpotriva, se asteapta ca, fiind condamnat, individul sa ramana util comunitatii, continuand sa aiba grija de familie, sa munceasca, sa plateasca impozite. Realizand munci neplatite, banii comunitatii se economisesc, acestia putand fi folositi in scoli, gradinite, spitale.

Pe ce termen poate fi aplicata pedeapsa cu munca neremunerata in folosul comunitatii?

Munca neremunerata in folosul comunitatii se stabileste de instanta de judecata in ore si pentru fiecare infractiune, care este prevazuta de Codul penal sau Codul contraventional, sunt stabilite sanctiuni diferite - de la 60 la 240 ore.

Judecatorul stabileste cate ore trebuie sa lucreze fiecare individ in functie de fapta savarsita.

Intr-o zi se poate lucra de la 2 la 4 ore.

Cat poate sa dureze in total executarea pedepsei sub forma de munca neremunerata in folosul comunitatii?

Pedeapsa cu munca in folosul comunitatii poate fi executata pe o perioada de cel mult 18 luni din momentul intrarii in vigoare a hotararii instantei de judecata (alineatul 5 al articolului 67 Cod penal).

Daca nu sunt angajat in campul muncii si doresc sa fiu implicat in munca neremunerata in folosul comunitatii pe parcursul intregii zile pentru a ispasi mai repede pedeapsa, o pot face? Nu. Este interzis categoric sa se lucreze mai mult de 4 ore pe zi.

Download documentatie

Primești documentatia în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 239 cuvinte
Nr caractere:
27 699 caractere
Marime:
32.82 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentatie
Domeniu:
Drept
Data publicare:
23.06.2017
Structură de fișiere:
  • Munca in folosul comunitatii.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Legea executarii pedepsei Executarea muncii neremunerate in folosul comunitatii Pedeapsa de...
1. Aspecte generale despre pedeapsa cu munca neremunerata in folosul comunitatii Sistemul...
Obiective: - Prezentarea locului si rolului factorului de productie munca in cresterea economica...
I. Cuvant inainte In referatul ,,Munca persoanelor private de libertate in context national si...
Introducere Comunitatea Statelor Independente (CSI) Commonwealth of Independent States (CIS)...
Sus!