Legitima apărare și extrema necesitate

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Lichidarea criminalitatii in perioada actuala este si constituie nu numai sarcina organelor de drept corespunzatoare, dar si a oricarei persoane care este cointeresata ca in societate sa domine o atmosfera morala ridicata, stimulind in acest mod inlaturarea actelor de huliganism, a furturilor, omorurilor etc.

Dar, pentru ca cetateanul sa manifeste actiuni impotriva actelor criminale, trebuie, in primul rind, ca el sa dispuna de un grad inalt de constiinta si cultura politica. Lupta contra atacurilor antisociale tin de morala si demnitatea fiecarei persoane imparte, reprezentind niste valori care caracterizeaza personalitatea umana. Uneori aceasta lupta atrage dupa sine provocarea de daune atacantului, acest lucru fiind legitim, pentru ca chiar legea prevede dreptul la legitima aparare.

Legitima aparare este una din conditiile care inlatura caracterul social periculos al faptei, tema abordata pe parcursu acestei lucrari.

Lucrarea in cauza, care are tema "Conditiile care inlatura caracterul social periculos al faptei" abordeaza atit problema legitimei aparari cit si problema starii de extrema necesitate, precum si problema retinerii legitime a infractorului. Conditiile enumerate nu sunt unice, dar duparolul lor sunt cele mai importante.

Principalele probleme abordate in lucrare nu au avut sarcina de a arata rolul si locul acestor institute in luprta cu criminalitatea. Aparind interesele statului, societatii ori persoanei de la atacul social periculos prin inremediul legitimei aparari, cetateanul are drepturi largi si garantii speciale. O conditie importanta pentru ridicarea nuvelului de activitatea cetatenilor pentru peintimpinarea atacului si ale faptelor social periculoase o are rationalizarea jusra si aplicarea legitimei aparari si ale altor conditii care inlatura caracterul periculos al faptei.

O alta sarcina a lucrarii prezentate vizeaza imparte fiecare din conditiile mentionate si anume faptul neconfundarii lor, pentru a determina daca persoana care a realizat una din ele, poate purta sau poate fi lipsita de raspundere penala. Acest fapt reese din considerentul ca aceste conditii se aseamana dupa continut, dar au si unele trasaturi care le deosebesc. Sarcina lucrarii este de a evidentia rolul acestor institute in viata social politica a persoanei si de a ridica nivelul moral in lupta cu criminalitatea.

Lucrarea prezentata constituie doar o mica parte din volumul de lucrari asupra dreptului la legitima aparare, extrema necesitate si retinerea infractorului. Fiind o tema importanta cu caracter valorificator, ramine a fi si o problema a actualitatii, datorita faptului ca permanent sunt intilnite cazuri cind persoana este nevoita sa manifeste initiativa in starea de necesitate si sa apere sau sa se apere in cazul legitimei aparari ori la retinerea infractorului. Prin existenta acestor conditii se pot evita unele infractiuni si unele fapte, care dupa caracterul lor periculos atenteaza interesele statului si persoanei.

Cauzele de inlaturare a caracterului penal al faptei ar putea fi definite ca fiind acele imprejurari si situatii a carar existenta in timpul savirsirii faptei face, potrivit legii, ca realizarea vreuneia din trasaturile esentiale ale infractiunii sa devina imposibila. Aceste cauze produc efecte din momentu in care s-au ivit, dar pentru ca efectele lor sa opereze este necesar ca existenta starilor, situatiilor sau imprejurarilor respective sa fie constatate de organele judiciare. Existenta unei cauze care inlatura caracterul periculos al faptei impedica punerea in miscare a actiunii penale si poate fi studiata in orice stadiu al procesului penal.

Desi prin inlaturarea caracterului penal se inlatura implicit si raspunderea penala, cauzele cara inlatura caracterul penal nu trebuiesc confundate cu cauzele de inlaturare a raspunderii penale (amnistia, prescriptia, impacarea partilor) sau cu inlocuirea raspunderii penale.

Facindu-se distinctie intre aceste cauze trebuie de evintiat inca o data fiecare ocnditie imparte, pentru a arata importanta fiecarei insstitutii in viata sociala si pentru a nu le confunda in procesu examinarii infractiunii si determinarii pedepsei.

In executarea lucrarii a fost folosita literatura a autorilor romani cir si a celor straini, la bza fiind insa Codul Penal al R. Moldova: art. 13 - Legitima aparare, art. 14 - Extrema necesitate. Din

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legitima aparare si extrema necesitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
95 pagini
Imagini extrase:
95 imagini
Nr cuvinte:
30 751 cuvinte
Nr caractere:
154 281 caractere
Marime:
83.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
legi, drept, aparare, pericol, infractiuni, conditii
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
.........
Sus!