Drept comercial

Previzualizare documentație:

Cuprins documentație:

1.Notiuni introductive;
2.Izvoarele si principiile dreptului comercial;
3.Corelatia dreptului comercial cu alte ramuri de drept.

Extras din documentație:

Din punct de vedere economic, sensul notiunii de comertdesemneaza activitatea care are drept scop schimbul marfurilor si circulatia lor de la producator la consumator.

In sens juridic, notiunea de ,,comert" are un continut mai larg fata de sensul economic, intrucat cuprinde nu numai operatiunile de interpunere si circulatie a marfurilor, ci si operatiunea de producere a marfurilor precum si executarea de lucrari si prestarea de servicii.

Definitia dreptului comercial. Dreptul comercial este un ansamblu de norme juridice de drept privat care sunt aplicabile raporturilor jurdiceizvorate din savarsirea actelor juridice, faptelor si operatiunilor considerate de lege "fapte de comert", precum si raporturilor juridice la care participa persoanelor care au calitatea de comerciant.

Obiectul dreptului comercial. In stabilirea sferei de cuprundere a dreptului comercial, exista doua sisteme: sistemul subiectiv si sistemul obiectiv.

Conform sistemul subiectiv, normele juridice comerciale sunt aplicabile comerciantilor. Deci, dreptul comercial este un drept profesional, el aplicandu-se tuturor persoanelor care au calitatea de comerciant.

Conform sistemului obiectiv, dreptul comercial cuprinde normele juridice aplicabile comertului, adica, acelor acte juridice, fapte si operatiuni calificate de lege ca fapte de comert, indiferent de persoana care le savarseste. Asadar, in acest sistem, normele comerciale se aplica unei categorii de acte juridice, fapte si operatiuni (adica, faptelor de comert) si nu unei categorii de persoane (respectiv, comerciantilor).

2.Izvoarele si principiile dreptului comercial

Izvoarele dreptului comercial

In functie de natura lor, exista doua mari categorii:

-Izvoare normative;

-Izvoare interpretative.

Izvoarele normative-sub aspect formal, izvoarele dreptului comercial sunt:

-ConstitutiaRomaniei-ca lege fundamentala, reglementeaza principiile de organizare a activitatii economice;

-Codul Comercial Roman-cuprinde principalele norme de drept comercial, reglementandinstitutiile fundamentale ale dreptului comercial: faptele de comert, calitatea de comerciant, obligatiile comerciale etc. ;

-Legile Comerciale Speciale-prin legi comerciale speciale avem in vedere, Legile (stricto senso), Decretele - legi, Hotararile si ordonantele guvernului si normele, regulamentele si ordinele adoptate de organele competente.

-Codul Civil Roman si Legile Civile Speciale-Codul Civil, alaturi de legile civile speciale, constituie un izvor al dreptului comercial.

Izvoarele interpretative

Izvoarele interpretative au rol de a ajuta la interpretarea vointei manifestate in raporturile comerciale (in cazul uzurilor comerciale) sau la interpretarea actelor normative comerciale in vederea aplicarii lor(in cazul doctrinei si practicii judiciare):

-uzurile comerciale-uzul (obiceiul sau cutuma) este o regula de conduita nascuta din practica sociala, folosita vreme indelungata si respectata ca o forma juridica obligatorie;

-doctrina-este rezultatul studiilor de drept comercial si constituie un instrument important de interpretare a legilor comerciale, neconstituind, insa, un izvor de drept comercial;

-practica judiciara-solutiile date de instantelejudecatoresti contribuie la interpretarea legilor comerciale, dar nu au puterea precedentului judiciar din alte sisteme de drept, nefiind recunoscute ca izvor de drept.

Principiile dreptului comercial

1.In comert, actele juridice sunt intotdeauna acte cu titlu oneros, scopul lor fiind realizarea de profit;

2.In comert, banii sunt intotdeauna frugiferi (produc dobanda);

3.In contractele comerciale, in caz de dubiu, se aplica regula circulatiei (se favorizeazacirculatia bunurilor);

4.Contractarea in favoarea celui de-al treilea este obisnuita in comert.

3.Corelatia dreptului comercial cu alte ramuri de drept

Dreptul comercial se afla in anumite corelatii cu celelalte ramuri de drept. Cu unele ramuri, cum sunt dreptul civil, dreptul procesual civil si dreptul comertuluiinternational, legaturile sunt

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept comercial.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 214 cuvinte
Nr caractere:
16 690 caractere
Marime:
22.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!