Dreptul de superficie

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Notiunea dreptului de superficie. Calificarea dreptului de superficie ca dezmembramant al dreptului de proprietate privata este, in dreptul modern, spre deosebire de dreptul roman, rezultatul unei aproximari juridice. Intr-adevar, in forma sa deplina, care este forma principala, dreptul de superficie este un drept real complex, care include in continutul sau juridic atributele dreptului de proprietate asupra unei constructii, plantatii sau lucrari, precum si prerogativa folosintei si, in mod limitat, prerogativele posesiei si dispozitiei asupra termenului pe care se afla constructia, plantatia sau lucrarea, teren care se afla insa in proprietatea altei persoane decat titularul dreptului de superficie. Rezulta ca, in realitate, nu dreptul de superficie in ansamblul sau, este un dezmembramant al dreptului de proprietate privata. Numai prerogativa folosintei si, in mod limitat, prerogativele posesiei si dispozitiei asupra terenului se infatiseaza ca efect al dezmembrarii dreptului de proprietate privat asupra acestui bun.

Aceasta situatie particulara a dreptului de superficie, concretizata in caracterul complex al continutului sau juridic, explica de ce, uneori, dreptul de superficie nu este inteles ca un dezmembramant al dreptului de proprietate privata, ci ca o modalitate juridica a acestuia. Intr-o asemenea conceptie, dreptul de superficie este rezultatul suprapunerii dreptului de proprietate asupra constructiei, plantatiei sau lucrarii apartinand unei anumite persoane si a dreptului si de proprietate asupra terenului apartinand altei persoane. Suprapunerea celor doua drepturi de proprietate nu exprima insa nimic prin ea insasi sub aspect juridic. Dreptul de superficie nu este rezultatul unei simple suprapuneri a celor doua drepturi de proprietate, intrucat, in ipoteze diferite, aceasta suprapunere prilejuieste, fara a fi insa si cauza suficienta, efecte juridice diferite. Intr-o ipoteza aceasta suprapunere permite aplicarea principiului accesiunii imobiliare artificiale, in timp ce, in ipoteza analizata, se naste un drept de superficie. Acest efect juridic este posibil nu numai datorita suprapunerii dreptului de proprietate asupra unei constructii, plantatii sau lucrari apartinand unei anumite persoane cu dreptul de proprietate asupra unui teren apartinand unei alte persoane, ci si, in primul rand, datorita dezmembrarii acestui ultim drept. Ideea de dezmembrare, iar nu ideea de suprapunere explica diferenta dintre dreptul de superficie si dreptul de accesiune imobiliare artificiala. De asemenea, aceasta idee explica de ce nu este posibila incetarea dreptului de superficie prin partaj. Drepturile suprapuse nu pot fi pur si simplu separate cat timp exista dezmembrarea. In plus, chiar ideea de suprapunere a drepturilor nu se confunda cu ideea de coproprietate.

In concluzie, dreptul de superficie, in forma sa deplina este dreptul real principal imobiliar care reuneste, in continutul sau juridic, dreptul de proprietate asupra unei constructii sau plantatii, precum si un dezmembramant al dreptului de proprietate asupra unui teren apartinand altei persoane decat titularul dreptului de superficie, dezmembramant care reuneste folosinta si, in mod limitat, posesia si dispozitia asupra terenului sau a unei parti din acesta. Exercitarea dreptului de superficie va fi tarmurita nu numai de limitele materiale si juridice ale dreptului de proprietate asupra constructiei sau plantatiei, ci si de cele ale dreptului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul de superficie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 135 cuvinte
Nr caractere:
24 471 caractere
Marime:
18.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
drept, legi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!