Caracterizarea activelor și pasivelor

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Un activ*) reprezinta o resursa controlata de catre intreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute si de la care se asteapta beneficii economice viitoare.

Daca avem in vedere natura (destinatia economica) si lichiditatea activele patrimoniale cuprind urmatoarele structuri:

- activele imobilizate;

- activele circulante;

- cheltuielile in avans;

a) Activele imobilizate*) denumite imobilizari, sunt activele unei intreprinderi destinate utilizarii pe o perioada indelungata in activitatea proprie. Acestea sunt detinute pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative fiind posibil a fi utilizate pe parcursul mai multor perioade.

Contabilitatea clasifica activele imobilizate (imobilizarile) dupa natura lor astfel:

- imobilizari necorporale;

- imobilizari corporale;

- imobilizari financiare.

Imobilizarile necorporale (netangibile) sunt reprezentate prin active identificabile nemonetare, fara suport material si detinute pentru utilizare in procesul de productie sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau in scopuri administrative.

Se incadreaza in categoria imobilizarilor necorporale: cheltuielile de constituire, cheltuielile de dezvoltare, brevetele, licentele, marcile comerciale, fondul comercial, programele informatice, alte imobilizari necorporale.

- Cheltuielile de constituire se refera la iesirile de numerar (platile) sau datoriile angajate ce privesc infiintarea (constituirea) sau dezvoltarea unei societati comerciale cum sunt: taxe si alte cheltuieli de inregistrare, inmatriculare, autorizare, emiterea si vanzarea de actiuni, prospectarea pietei, publicitate si alte cheltuieli de aceasta natura ce privesc infiintarea si extinderea activitatii persoanei juridice.

- Cheltuieli de dezvoltare cuprind alocarile de fonduri pentru aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte in scopul realizarii de produse sau servicii noi sau imbunatatite substantial, inaintea stabilirii productiei de serie sau utilizarii (proiectarea, testarea productiei, prototipuri, modele noi, etc.).

- Concesiunile, brevetele, marcile de fabrica si alte drepturi similare, reflecta cheltuielile efectuate pentru achizitionarea drepturilor de exploatare sau generate de producerea unui brevet, licenta, marci de fabrica, concesiune, know-how si alte drepturi similare de proprietate industriala sau intelectuala.

- Fondul comercial, reprezinta diferenta dintre costul de achizitie si valoarea justa, la data tranzactiei a partii din activele nete achizitionate de catre o persoana juridica fiind generat de: clientela, vadul comercial, reputatia firmei, segmentul de piata, concurenta, etc.

- Alte imobilizari necorporale includ programele informatice achizitionate sau create de unitate pentru necesitati proprii si alte imobilizari necorporale.

Imobilizarile corporale sunt reprezentate prin active identificabile nemonetare cu suport material (tangibile) ce indeplinesc cumulativ trei conditii:

- sunt detinute pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriate tertilor ori pentru a fi folosite in scopuri administrative.

- au o durata de viata utila (de utilizare) mai mare de un an;

- au o valoare mai mare decat limita stabilita de lege;

Intra in categoria imobilizarilor corporale: terenurile si amenajarile de terenuri, constructiile, instalatiile tehnice, utilajele, mobilierul, animalele si plantatiile, mijloacele de transport si alte active corporale similare.

- Terenurile sunt reprezentate prin suprafete de pamant afectate durabil unor activitati agricole sau silvice, terenurile cu zacaminte, terenurile cu si fara constructii, etc.

- Amenajarile de terenuri sunt reprezentate prin lucrari efectuate pentru: lucrari de racordari la sistemul de alimentare cu energie si apa, drumuri de acces, desecari, etc.

- Constructiile cuprind cladirile, halele industriale, depozitele etc. executate din zidarie, lemn, metal, beton pe baza unui proiect care serveste la adapostirea oamenilor, obiectelor, reprezentand locul (spatiul) unde se desfasoara activitati productive, administrative, comerciale, se presteaza servicii, etc.

- Instalatiile tehnice cuprind: masinile, utilajele, instalatiile de lucru, aparatele si instalatiile de masurare, control si reglare, mijloacele de transport, animalele, plantatiile, mobilier, aparatura birotica, echipamentele de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.

Alte structuri distincte atat a imobilizarilor necorporale cat si a celor corporale o reprezinta avansurile si imobilizarile in curs (neterminate) adica nefinalizate la finele perioadei.

- Avansurile cuprind sumele acordate furnizorilor de imobilizari corporale si necorporale inaintea inceperii lucrarilor sau livrarii imobilizarilor.

Imobilizarile financiare sunt reprezentate prin active detinute cu scopul de a genera un profit ca rezultat al fluctuatiilor pe termen scurt a pretului de piata. Posesia durabila a imobilizarilor financiare, asigura realizarea unor venituri financiare sub forma dividendelor si a dobanzilor sau creeaza premisele exercitarii unui control asupra societatii emitente. Se prezinta sub forma titlurilor de participare detinute la alte societati si pot imbraca forma unor actiuni sau altor titluri de valoare obtinute prin cumparare pe piata de capital inclusiv creante imobilizate.

- Titlurile de participare sunt reprezentate prin drepturi sub forma de actiuni sau alte titluri cu venit variabil, a caror posesie durabila asigura exercitarea unui control sau influente notabile in gestiunea emitentilor precum si obtinerea unor avantaje de natura financiara (dobanzi, dividende).

- Interesele de participare reprezinta drepturi detinute pe termen lung in capitalul altei societati comerciale in scopul garantarii contributiei la activitatile acesteia sub forma investitiilor in intreprinderi asociate si investitii strategice.

- Creantele imobilizate sunt drepturi generate de operatia de acordare de imprumuturi pe termen lung la societatile asociate sau de grup la care intreprinderea detine titluri sau interese de participare, pentru care se percep dobanzi.

Imobilizarile necorporale si corporale sunt supuse uzurii fizice si uneori morale necesitand contabilizarea unei parti din valoarea de intrare a acestora in mod sistematic pe cheltuielile perioadei, ceea ce determina regasirea acestora in costul bunurilor la a caror

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea activelor si pasivelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 515 cuvinte
Nr caractere:
14 073 caractere
Marime:
14.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
active, pasive, finantare
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!