Substanțe peliculogene - Vopsele pentru mobile

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Materialele de vopsitorie sunt materiale peliculogene utilizate pentru protectia si finisarea constructiilor si elementelor de constructii. Materialele de vopsitorie au in compozitie substante solide(pigmenti) si substante lichide(ulei, solventi, apa etc.), dintre care cel putin una este peliculogena.

Principalii componenti ai materialelor de vopsitorie sunt:

substantele peliculogene: sunt substante solide sau lichide care prin intarire in aer sau in cuptor formeaza pelicule pe suprafata suportului

sicativi: sunt substante solubile in uleiuri vegetale care accelereaza catalitic uscarea uleiurilor

pigmenti coloranti: sunt substante colorante ale peliculei

solventi: sunt lichide volatile, folosite de obicei in amestec, care solubilizeaza substantele peliculogene solide iar prin evaporarea lor micsoreaza timpul de uscare al peliculei

diluanti: sunt amestecuri de solventi necesari pentru reglarea vascozitatii in vederea unei usoare aplicari pe suport

plastifianti: sunt substante greu volatile care confera peliculei plasticitate, micsorand astfel pericolul de fisurare

substantele de umplutura: sunt pulberi fin macinate care pot inlocui o parte din pigment micsorandu-se astfel pretul de cost al produsului.

Determinarea culorii peliculelor prin comparare cu etalonul de culoare:

Metoda consta in compararea vizuala a culorii peliculei supusa incercarii cu o epruveta etalon de culoare, ambele fiind iluminate in aceleasi conditii, varianta A, in lumina naturala a zilei sau varianta B, in lumina artificiala, si privite sub acelasi unghi. Epruveta etalon de culoare trebuie omologata, iar culoarea stabilita prin acord intre parti.

Determinarea densitatii (masa specifica)

Aparatura: picnometru metalic

Mod de lucru:

Se cantareste picnometrul gol cu o precizie de 0,01g, se umple cu vopseaua de analizat adusa in prealabil la 20?C, se aseaza capacul si se sterge cu vata surplusul de vopsea scurs prin capilarul capacului, apoi se cantareste.

Densitatea se exprima in g/cm? si se calculeaza cu formula:

m2= masa picnometrului cu proba, in g

m1= volumul picnometrului gol, in g

v = volumul picnometrului, in cm?

Ca rezultat se ia media aritmetica a cel putin trei determinari.

Determinarea timpului de scurgere

Timpul de scurgere permite aprecierea consistentei produsului pentru diferite scopuri de fabricatie si aplicare. Metoda consta in determinarea timpului exprimat in secunde, in care o cantitate de 100 cm? de produs se scurge dintr-o cupa, printr-un orificiu de dimensiuni stabilite. Metoda nu se aplica la produsele care prezinta fenomenul de tixotropie.

Determinarea puterii de acoperire

Puterea de acoperire a unui material peliculogen pigmentat este capacitatea acestuia de a face invizibila, adica de a acoperi culoarea unui fond alb-negru sau a unui fond cu contraste. Puterea de acoperire poate fi exprimata prin:

-numarul minim de straturi necesar a fi aplicate, pentru acoperirea fondului impus

-grosimea minima a peliculei

-factorul de contrast

-consumul specific, respectiv cantitatea de material peliculogen exprimata in grame, necesara acoperirii unui m? de suprafata

Determinarea grosimii peliculei uscate

1.Metoda distructiva: prin masurarea grosimii peliculei uscate cu comparatorul cu cadran. Metoda se aplica in cazurile in care produsul peliculogen este aplicat pe un suport rigid si cu suprafata plana, masurarea facandu-se cu o precizie de ?2,5 ?m

2.Metoda nedistructiva de determinare a peliculelor uscate cand produsul peliculogen este aplicat pe suport metalic sau magnetic. Determinarea are ca principiu variatia fluxului magnetic creat intre un magnet si un obiect magnetic in functie de spatiu nemagnetic dintre ele, in cazul de fata in functie de grosimea peliculelor nemagnetice de vopsea aflate intre piesa magnet a instrumentului de masura si suportul magnetic al peliculei.

Determinarea flexibilitatii peliculei

Flexibilitatea unei pelicule este proprietatea acesteia de a putea fi indoita fara sa sufere deteriorari.

Determinarea flexibilitatii consta in indoirea suportului pe care este aplicata pelicula, in jurul a diverse dornuri ale caror diametre descresc si se exprima prin numarul care reprezinta diametrul, in mm, al celui mai subtire dorn pe care pelicula indoita nu prezinta deteriorari.

Industria de producere a grundurilor, vopselelor si diluantilor a constituit unul dintre domeniile performante de activitate din Romania in ultimii ani, atragand un volum apreciabil de investitii si reusind sa atinga un nivel tehnologic foarte apropiat de companiile din Comunitatea Europeana. Industria romaneasca de pana in 1990 a fost formata din mari producatori ce acopereau 50-60% din piata. Companiile rezultate prin privatizarea acestor unitati acopera in prezent un procent scazut, restul fiind ocupat de unitati de productie private deschise dupa 1990 si importatori.

Prezentul proiect analizeaza aspecte ale comportamentului consumatorului legate de achizitionarea si utilizarea de vopsele si lacuri pentru interiorul locuintei.Cea mai dinamica dezvoltare pe piata vopselelor din Romania s-a inregistrat in segmentul produselor decorative ce cuprinde produse peliculogene (chituri, grunduri, vopsele, emailuri, lacuri, diluanti) si in segmentul materiilor prime reprezentate de rasini sintetice necesare atat in procesul propriu de productie cat si pentru alti potentiali beneficiari. Lansarile de noi produse si marci este rodul unei munci sustinute a departamentelor de cercetare-dezvoltare in colaborare cu departamentele de marketing. Aceste lansari au avut rolul de acoperi anumite nise de pe piata dar si de a oferi consumatorilor o paleta mai larga de alegere, calitate si preturi mai bune.In Romania, cererea de vopsele a crescut odata cu dezvoltarea domeniului constructiilor private si industriale si a preocuparii tot mai ridicate a populatiei in reamenjarea si decorarea spatiilor de locuit si a obiectelor de mobilier.Vopselele sunt produse care se adreseaza consumatorilor casnici si industriali. Tendinta manifestata in ultima perioada (1998, 1999) este cea a orientarii firmelor producatoare sau importatoare catre consumatorii casnici, acestia reprezentand un segment de piata cu un potential de consum in continua crestere dar si concurenta este deosebit de puternica in acest segment. Un avantaj al abordarii cu mai multa atentie al acestui segment de piata este cel al recuperarii sigure si mult mai rapide a creantelor decat in segmentul consumatorilor industriali. Acest fapt explica cresterea ponderii consumatorilor casnici la 67% in 2000, fata de 33% cat ii revine sectorului industrial.Piata produselor peliculogene se caracterizeaza prin concentrare, stabilitate si concurenta intensa.Piata vopselelor a inceput sa se structureze treptat. In prezent, exista cativa mari producatori interni (atat straini cat si fostele fabrici de stat) dar si importatori renumiti.

Piata vopselelor nu este fragmentata si are niste marci majore care sa polarizeze vanzarile. Din punct de vedere al cererii, in cazul vopselelor este important atat pretul cat si calitatea si ambalajul. In continuare, totusi piata va pune din ce in ce mai mult accent pe calitate, fiind

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Substante peliculogene - Vopsele pentru mobile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
10 923 cuvinte
Nr caractere:
58 462 caractere
Marime:
42.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
substante, vopsele
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!