Bilantul de materiale pentru Penicilina V
Scopul bilantului de materiale consta in determinarea cantitatii de substante utilizate in scopul obtinerii penicilinei V. Pentru tocmirea bilantului de materiale se pleaca de la urmatoarele date de proiectare :
-productia anuala;
-reactiile chimice care stau la baza obtinerii penicilinei V;
-randamentele individuale ale etapelor prin care se obtine in final produsul finit precum si randamentul final al procesului.
Filtrare: ? = 80%
Extractie: ? = 94%
Reextractie: ? = 90%
Cristalizare: ? = 90%
Filtrare: ? = 95%
Uscare: ? = 98%
Productia pe an este:
Panual= 22 t/an= 22000 kg/an
Fondul anual de timp:
FAT= 330 zile o 24 ore= 7920h
Durata unei sarje:
ts = tf + taux
tf - durata fermentatiei, h
taux - timpi auxiliari, h
ts = tf + taux
ts = 140+ 12 = 152 h
Numarul de sarje:
ns = FAT/t_s = 7920/152 = 52,10 sarje
Productia pe sarja:
Ps = P_an/n_s = 22000/52= 423,076 kg/s
?g = 0,8o0,94o0,9o0,9o0,95o0,98= 0.5671
Productia in fermentator:
Pf = P_s/?_g = 423,076/0,5671 = 746,034 kg/s
350g PCOOH________________________388g PCOOK
Pf =746,034 _________________________ Pf'
Pf'=(746,034o388)/350= 827,032
Productivitatea tulpinei:
P=40000 UI/ml
1 mg Penicilina V_______________ 1630
X mg_______________________40000
X=24,54 mg/ml
Vu = P_f/P = 827,032/24,54 = 33,70 m3
Temperatura optima: Topt = 26? C
?apa = 996,8 kg/m3
Mmediu = ?apa o Vu = 996,8o 33,70 = 33593,54 kg mediu/ sarja
1.Pregatirea mediului de cultura
100kg mediu de cultura_________________2,8 kg extract porumb
33593,54 kg _________________________ x
X=940,62kg
100kg mediu de cultura________________7 kg lactoza
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.