Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1. Tipuri de apa :

- Apa chimic pura este formata din molecule identice ce corespund formulei chimice H2O; ea este foarte rar intalnita in natura. Molecula de apa este compusa din doi atomi de hidrogen si unul de oxigen. Molecula poate sa apara si sub forma disociata in un proton de hidrogen H+ si gruparea hidroxil HO-. Dar protonul nu poate exista in solutie apoasa decat legat de o alta molecula de apa formand ionul hidroniu.

In apa pura [HO-] = [H3O+]

In apa tehnica acest echilibru poate fi afectat ca urmare a dizolvarii de acizi, baze sau saruri.

- Apa naturala, dulce sau de mare contine o cantitate insemnata de impuritati antrenate din atmosfera si sol in timpul circuitului sau prin natura.

- Apele tehnice sunt folosite ca materie prima si sunt:

- apa de mare pentru obtinerea apei demineralizate

- apa dulce (demineralizata) pentru obtinerea aburului sau ca agent de racire

2. Caracteristicile fizico - chimice si microbiologice ale apei

Caracteristici fizice:

o continutul de materii aflate in suspensie

o turbiditatea

o culoarea inainte si dupa filtrare

o densitatea, conductibilitatea electrica, temperatura

Caracteristici chimice:

o reziduul fix (continutul in saruri solubile)

o continutul in cationi (Ca2+, Mg2+, Fe2+ , Fe3+, Na+, NH4+, Pb2+)

o continutul in anioni ( Cl-, SO42-, NO3-, NO2-)

o continutul in oxigen si alte substante reducatoare

Caracteristici microbiologice

Prezenta microorganismelor care se determina prin analize biochimice si microbiologice.

3. Prelevarea probelor de apa pentru analize:

Tipul de apa Locul de recoltare Frecventa Observatii

Apa de alimentare - din circuitul de alimentare, in apropierea caldarii

- la iesirea din degazor sau din aspiratia sau refularea pompei de apa alimentare - zilnic - indicata pt. determinarea Fe2+ si Cu2+

Condensat - din pompa de extractie principala sau auxiliara - zilnic - se poate determina si O2 dizolvat

Apa de adaos - din tancul sau conducta de apa distilata, inainte de intrarea in circuitul de condensat

- direct din condensatorul distilatorului - zilnic

sau la completare

Apa din caldare - din colector, din robinetele prevazute in acest scop, cat mai departe de intrarea apei de alimentare sau a subst. de tratare - zilnic sau

dupa fiecare tratare - nu se foloseste pt. determinarea Fe2+ si Cu2+

- pt. Cl- si pH se recomanda inregistrarea continua a valorilor

La prelevarea probelor trebuie sa se respecte urmatoarele reguli:

- probele se recolteaza in butelii de sticla, cu exceptia celor pentru determinarea fierului si cuprului care se iau in ambalaje de plastic. Inainte de luarea probei buteliile se spala de 2-3 ori cu apa ce urmeaza a fi analizata. Sticlele se umplu la intreaga capacitate si se astupa etans cu un dop.

- inainte de recoltarea probei se lasa apa sa curga 5 - 10 minute sau chiar mai mult daca linia de apa se foloseste rar. Apa se raceste la 250C.

- probele se analizeaza imediat la bord; daca se intarzie mult analiza, se recolteaza alte probe.

- analizele pentru Fe2+, Cu2+, silice, amoniac, contaminare cu ulei, se fac de obicei la uscat. Probele trimise la laboratoare se recolteaza cand instalatia functioneaza la parametri normali..

Cand se trimit probele la laborator pe uscat se noteaza pe eticheta toate datele referitoare la nava, locul si data recoltarii, motivul pentru care se cere analiza si orice problema ce a aparut in legatura cu calitatea apei sau exploatarea caldarii.

IMPURITATILE PREZENTE IN APA SI EFECTELE ACESTORA:

DURITATEA APEI

1. Tipuri de depuneri datorate impuritatilor prezente in apa:

a) Depuneri biologice - sunt constituite din plante si animale acvatice; in circuitele de apa de mare se dezvolta cu precadere scoici care au dimensiuni mici si trec de filtre apoi se dezvolta pe suprafetele metalice.

b) Depuneri de namol - se formeaza datorita impuritatilor in suspensie sau a celor coloidale, din produsele de coroziune, sau din unele precipitate formate prin descompunerea bicarbonatilor pe suprafetele metalice fierbinti. Aceste produse insolubile se aglomereaza sub forma de namol in locurile stagnante, cu viteza mica de deplasare a apei.

c) Depunerile carbonoase si cele de Fe2O3 si Cu metalic determina coroziuni grave.

2. Duritatea apei: tipuri de duritate si moduri de exprimare a duritatii

Pentru utilizarea apei in scopuri industriale sau pentru obtinerea aburului, este foarte importanta natura chimica a sarurilor dizolvate (calciu si magneziu), in special a celor care dau duritate apei. Astfel, duritatea apei poate fi:

Duritatea totala (DT) reprezinta continutul total de saruri de calciu si magneziu

Duritatea temporara (Dtp) reprezinta continutului de bicarbonati acizi de calciu si de magneziu. Aceste saruri precipita la fierbere trecand in saruri insolubile.

Duritatea permanenta (Dp) reprezinta continutul de ioni de calciu si de magneziu corespunzator sarurilor acizilor tari (cloruri, fosfati, sulfati)

Observații:

Apa chimic pura este formata din molecule identice ce corespund formulei chimice H2O; ea este foarte rar intalnita in natura.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 229 cuvinte
Nr caractere:
33 233 caractere
Marime:
44.85KB (arhivat)
Publicat de:
Traian Gherasim Mazilu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
chimie, apa, formula chimica
Predat:
Facultatea de Electromecanica Navala , Universitatea Maritima din Constanta
Specializare:
Electromecanica navala
Materie:
Chimie Generală
An de studiu:
I
Sus!