Tehnologii informatice

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Platforma Oracle

Sistemul Oracle este realizat de firma Oracle Corporation care a fost infiintata in anul 1977 in SUA - California si acum este cel mai mare furnizor de software de gestiunea datelor. Acesta este operational pe toata gama de calculatoare (micro, mini, mainframe) sub diverse sisteme de operare.

Oracle este un sistem de gestiune a bazelor de date complet relational, extins, cu facilitati din tehnologia orientata obiect (OO).

Firma Oracle, a fost printre primele care a produs un SGBD relational, respectand teoria relationala. Acest lucru inseamna ca sistemul rezultat respecta cel putin doua cerinte: implementa modelul de date relational pentru baze de date si continea un limbaj de programare relational (SQL- Structured Query Language).

Prima versiune de SGBD Oracle a fost realizata la sfarsitul anilor '70 respectand teoria relationala. In cadrul sistemului a fost implementat de la inceput limbajul relational SQL pe care l-a dezvoltat ulterior fata de versiunea standard rezultand SQL*Plus.

Incepand cu versiunea 5.0 SGBD Oracle are urmatoarele facilitati suplimentare: functioneaza in arhitectura client/server; are limbaj procedural propriu PL/SQL; are precompilatoare ca interfata cu limbajele universale.

In iunie 1997 s-a lansat SGBD Oracle versiunea 8.0, inclusiv in Romania, care a marcat o noua generatie de baze de date Oracle deoarece initiaza trecerea de la arhitectura client/server la arhitectura NC (Network Computing), are o mare deschidere, are optimizari performante si pune accent mai mare pe analiza (modelare-functionalitate) fata de programare (codificare).

In noiembrie 1998 s-a lansat SGBD Oracle 8i ca sistem de baze de date pe Internet. Aceasta versiune are urmatoarele caracteristici:

- Contine foarte multe produse ceea ce-l face sa fie o platforma pentru baze de date: servere (Oracle 8, Application, Security, Internet Commerce etc), instrumente (Designer, Developer, Express, WebDB etc), aplicatii (Financials, Projects, Market Manager, Manufacturing etc);

- Este primul SGBD pentru Internet cu server Java inclus;

- Reduce drastic costurilor pentru realizarea unei aplicatii(de cca 10 ori fata de versiunea anterioara);

- Este o platforma multipla permitand lucrul pe orice calculator, orice sistem de operare, orice aplicatie, orice utilizator;

- Are instrumente diverse pentru dezvoltarea aplicatiilor: bazate pe modelare (Designer, Developer, Application Server), bazate pe componente (Java), bazate pe HTML (browsere, editoare Web) si XML, prin programare: proceduri stocate

(PL/SQL, Java), obiecte standard, obiecte ODBC, obiecte JDBC, fraze SQL etc., tip internet (WebDB);

- Ofera servicii multiple de Internet (Web, E_mail, e_bussines, etc) integrate cu servicii Intranet.

Ulterior a fost lansat sistemul Oracle 9i care a marcat trecerea la o noua generatie de servicii internet. El este mai mult decat un suport pentru baze de date deoarece ofera o infrastructura completa de software pentru afaceri electronice (e-business) si ruleaza pe o varietate de sisteme de calcul si de operare: SUN-SOLARIS, HP-UX, IBM-AIX, PC_WINDOWS, XX-LINUX. Componenta Oracle WebDB a evoluat in Oracle Portal

Oracle 9i DATABASE are fata de versiunea anterioara asigura o protectie ridicata si automatizata iar costul administrarii bazei de date scade in mod drastic.

Oracle 9i REAL APPLICATION CLUSTERS (RAC) se bazeaza pe o noua arhitectura de BD numita imbinare ascunsa (Cache Fusion). Aceasta este o noua generatie de tehnologie de clustere. Conform acestei arhitecturi la adaugarea unui calculator inr-o retea cu BD Oracle, clusterele se adapteaza automat la noile resurse, fara sa fie necesara redistribuirea datelor sau rescrierea aplicatiei. Posibilitatea aparitiei unei erori la o configuratie cu 12 calculatoare sub Oracle 9i RAC este foarte mica, esimata ca durata in timp la cca 100.000 de ani.

In Oracle 9i APPLICATION SERVER se pot creea si utiliza aplicatii Web care sunt foarte rapide si permit integrarea serviciilor de Internet.

Oracle 9i DEVELOPER SUITE este un mediu complet pentru dezvoltarea aplicatiilor tip afaceri electronice (e-business) si tip Web. El se bazeaza pe tehnologiile Java si XML si permite personalizarea (Oracle Personalization).

In anul 2003 a fost lansata versiunea Oracle 10g care adauga noi facilitati sistemului Oracle 9i.

2.1.1Arhitectura platformei Oracle

Componentele care formeaza arhitectura de baza Oracle sunt dispuse intr-o configuratie client/server. Aceste componente sunt plasate pe calculatoare diferite intr-o retea asigurand functionalitati specifice, astfel: serverul asigura memorarea si manipularea datelor, precum si administrarea bazei de date iar clientul asigura interfata cu utilizatorul si lanseaza aplicatia care acceseaza datele din baza de date.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologii informatice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 399 cuvinte
Nr caractere:
24 109 caractere
Marime:
97.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
informatica, programare, calculatoare, arhitectura
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!