Procesorul Intel IA-64 Itanium

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Detalii tehnice

Intel Itanium a adus unele noutati absolute pe piata procesoarelor cum ar fi tehnologia pe 64 de biti la Intel si setul de intructiuni EPIC. Pentru a intelege mai bine conceptul creatorilor trebuie sa avem o viyiune asupra termenilor care vor fi folositi in descrierea lui Itanium.

- EPIC - acronimul EPIC vine de la Explicitly Parallel Instruction Computing (prelucrare paralela explicita a intructiunilor). Ca si predecesoarele sale RISC sau CISC, EPIC nu este un set strict de reguli sau o descriere de specificatii, ci numele unei colectii de tehnici si o filozofie de design generala. Creatorii au invatat de la RISC si CISC si le-au combinat cu ultimele descoperiri in tehnologia compilarii pentru a crea un nou paradigm de prelucrare.

- IA-64 - IA-64 este numele arhitecturii setului de instructiuni - Instruction Set Architecture (ISA). Reprezinta de fapt o specificatie concreta, cu documentatia de rigoare, care prezinta o intreaga arhitectura (set de intructiuni, formate al intructiunilor si registrilor etc.) ce implementeaza ideile ce se regasesc in filozofia EPIC.

- Unitati functionale - arhitecturile superscalare moderne au ceea ce se numeste unitati functionale. Unele dintre aceste unitati functionale lucreaza cu intregi, iar altele executa calcule in virgula mobila.

Ele se pot reprezenta ca un dispozitiv cu doua orificii deasupra si unul dedesupt, unde, daca introducem doua numere, obtinem la iesire in urma prelucrarii, un singur rezultat, care urmeaza sa fie stocat in registri. Numarul de unitati functionale da ceea ce se mai numeste "latimea calculatorului".

- Sloturi de executie - pentru un calculator superscalar cu patru cai, daca fiecare unitate functionala poate face cate o operatie cu intregi pe ciclu, atunci avem patru sloturi de executie pe ciclu. Analog, pentru unul cu opt cai, avem opt sloturi de executie.

Aceasta noua generatie de procesoare Intel a pornit la drum cu scopul de a combina mai multe concepte deja existente separat intr-un produs unitar, cu urmatoarele teluri:

o Simplitate - RISC a fost creat pentru a exista o departare de compexitatea CISC si o redirectionare catre o viziune mai simpla si mai eleganta. Odata cu cresterea in complexitate a arhitecturilor RISC, trebuia realizata o noua simplificare. Unul din scopurile principale ale EPIC este sa aiba o comunicare mai usoara cu un procesor care sa aiba o mare parte a logicii tranzistoriale destinata efectiv calculelor, iar restul registrilor si memoriei cache.

o Extensibilitate - setul de intructiuni IA-64 are 128 GPR-uri si 128 FPR. Acest lucru ii permite prcesorului IA-64 sa fie superscalar, in masura in care i-o permite numarul de tranzistoare. Cineva poate crea un chip IA+64 superscalar cu o latime de 4, iar mai tarziu unul cu latime de 8 sau mai mult, arhitectura permitand atatea pipeline-uri intregi sau in virgula mobila cate incap pe chip.

o Paralelism - puterea de prelucrare in paralel reprezinta viitorul in procesare. EPIC contine un numar mare de tehnici de extragere a paralelismului din cod, precum si tehnici de creare a paralelismului acolo unde nu exista de la inceput.

o Orientare catre compilator - in ultimii ani a existat o cercetare asidua in domeniul tehnologiei compilarii, dar nici o arhitectura nu este in masura sa profite pe deplin de avantaje, EPIC gasind o modalitate avansata de lucru cu compilatorul.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesorul Intel IA-64 Itanium.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 552 cuvinte
Nr caractere:
7 306 caractere
Marime:
87.75KB (arhivat)
Publicat de:
Miron Gradinaru
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
intel, arhitectura sistemelor de calcul, Athlon XP, amd
Predat:
Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Ingineria informatiei
Materie:
Calculatoare
An de studiu:
II
Sus!