Noțiunea tehlologiilor informaționale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Tehnologia informatiei este tehnologia necesara pentru procesarea informatiilor, in particular folosinta computerelor electronice pentru a converti, procesa si a transmite informatii.

Tehnologia este un proces cu caracter social-istoric si, ca atare, nu poate fi abordata separat de intreaga realitate sociala, de cultura si de filosofie. Sub acest aspect, se poate afirma ca omul a devenit uman din momentul in care a inceput sa munceasca, sa gandeasca si sa creeze tehnologie, construind, treptat, intre societate si natura, un mediu tehnologic tot mai dens, cu impact profund asupra dezvoltarii.

Notiunea de tehnologie s-a conturat in amplul proces al devenirii omenirii, fiecare epoca a evolutiei societatii fiind marcata si de progresul inregistrat pe plan tehnologic, in varii domenii de activitate umana.

Literatura de specialitate a incercat sa surprinda, in mod cat mai sintetic, semnificatiile conceptului de tehnologie, aceasta fiind definita, la un moment dat, ca "abilitatea, sub forma de structura fizica sau cunoastere, incorporata intr-un artefact (software, hardware, metodologie), care faciliteaza indeplinirea unui obiectiv" Intr-o alta formulare, el rezida in "cunostintele, uneltele si tehnicile accesibile unei organizatii pentru a transforma inputuri in outputuri; un proces de transformare care se poate referi la ceva foarte abstract, cum ar fi o formula, o reteta sau o metoda, sau la ceva concret, cum ar fi masini si echipamente"1.

Intr-un perimetru mai cuprinzator, conceptul de tehnologie desemneaza "ansamblul sistematizat de cunostinte despre activitatile umane care fac uz de rezultate ale cercetarii stiintifice, experimentari, calcule si proiecte, precum si de unelte, masini si aparate; restrans, ansamblul procedeelor (metode, retete, reguli) si mijloacelor materiale (unelte, masini, aparate) utilizate in vederea desfasurari unei activitati".

Totodata, privita ca domeniu de activitate si in contextul revolutiei tehnico-stiintifice contemporane, tehnologia este si "o stiinta a realizarii, in mod cat mai eficient, de functiuni necesare societatii si omului, dar si o practica, o inginerie a acestor functiuni".

In acelasi timp, prezinta interes si caracterul filosofic al conceptului de tehnologie, care apare cu atat mai relevant, cu cat tehnologia se adanceste in sfera informationala. Noile obiecte informationale, inteligenta artificiala si robotii inteligenti, microelectronica, ingineria genetica, obliga la a reflecta daca specia umana nu va fi inlocuita de o alta ce nu mai are timpul sa astepte evolutia biologica a omului, cu alta rezultata din activitatea sa tehnologica (constienta).

Revolutia contemporana inseamna nu numai o integrare de noi tehnologii, ci si o integrare de diferite tipuri de informatie. In acest cadru, relatia om-calculator constituie un fenomen nou la nivelul problemelor globale ale contemporaneitatii. Aceasta relatie marcheaza pregnant tehnologia informatiei, ce sta la baza unei noi tehnologii intelectuale, in care cunoasterea teoretica si tehnicile sale specifice, precum analiza sistemica, programarea liniara, teoria probabilitatilor etc., devin decisive in procesul cunoasterii teoretice si al realizarii inovatiei stiintifice si tehnice. Tehnologia capata un pronuntat caracter informational, puterea informatiei devenind, pentru detinatorul ei, un mijlocul de control al mediului inconjurator si un suport indispensabil vietii si activitatilor umane.

Pe acest fundal, omenirea patrunde intr-o civilizatie a cunoasterii, a acumularii si a comunicarii informatiei ce devine mai importanta decat resursele traditionale (materiale si energetice), semnificand o noua revolutie denumita ,,revolutia informatica".

Intr-o acceptiune larga, notiunea de tehnologie include o mare varietate de tipuri de tehnologii. Intre acestea un loc din ce in ce mai important revine celei de tip informational, folosita pentru a realiza procese de transmitere-receptare, prelucrare, stocare etc. a informatiei, in general.

Tehnologia informationala cuprinde si diverse alte mijloace, tehnici si procedee traditionale sau moderne, de receptare, prelucrare, transmitere a informatiilor, inclusiv modalitati de organizare, executare si supraveghere a unor procese sau activitati si de comunicare in interiorul unui sistem sau cu mediul exterior.

In literatura de specialitate se dau diverse acceptiuni notiunii de tehnologie informationala sau noua tehnologie informationala cunoscuta si ca tehnologia informatiilor si comunicatiilor.

Prin continutul sau, tehnologia informationala inglobeaza mijloace, proceduri si modalitati tehnice de colectare (receptare), sortare, verificare, prelucrare, stocare si transmitere a datelor si informatiilor, utilizate in viata economica si sociala. Ea constituie suportul tehnic pe care se deruleaza fluxurile si circuitele informationale, iar in societatea moderna si, cu deosebire, in cea informationala devine, pregnant, o tehnologie informatica. In raport cu mutatiile inregistrate, in etapa actuala, tehnologia informationala semnifica un ansamblu de elemente specifice compus din: hardware, software, retele de comunicatii, statii de lucru pentru inginerie si cercetare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiunea tehlologiilor informationale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 433 cuvinte
Nr caractere:
8 150 caractere
Marime:
15.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
informatii, tehnologii
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!