Organismul și funcțiile sale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Functiile de nutritie Alimentele si importanta lor pentru organism Digestia reprezinta totalitatea transformarilor suferite de hrana. Sistemul digestiv este format din: tub digestiv (cavitate bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire/gros); glande anexe (glande salivare, ficatul, pancreasul); cavitatea bucala (limba, dintii, peretele superior- bolta palatina si omusor, peretele inferior- limba si papilele gustative, peretii laterali-obrajii, mucoasa bucala ce este umezita de saliva produsa de glandele salivare). Atat pe maxilar cat si pe mandibula se gasesc dintii infipti in alveolele dentare care sunt organe vii si dure. Adultii au 32 de dinti: incisivi, canini, premolari si molari cu formula dentara (i. 2/2, c.

1/1, Pm. 2/2, m. 3/3). Copiii au 20 de dinti, dentitia se numeste de lapte, nu au premolari si formula dentara este: i.

2/2, c.

1/1, m. 3/3. Un dinte este format din: coroana (smalt, dentina); radacina (vase de sange, pulpa dentara). Faringele este locul de intalnire al caii digestive cu calea respiratorie.

Intrarea in faringe este strajuita de amigdale, organe de aparare impotriva bacteriilor si virusilor ajunse aici prin hrana sau prin aerul inspirat.

Esofagul strabate cutia toracica si muschiul diafragm deschizandu-se in stomac prin orificiul cardia. Mucoasa esofagului are numeroase cute care-i permit acestuia sa se dilate in timpul trecerii lobului alimentar. Musculatura faringelui si a esofagului participa la inghitirea hranei. Stomacul este segmentul cel mai dilatat al sistemului digestiv situat in stanga cavitatii abdominale, sub muschiul diafragm.

Se deschide in duoden prin orificiul pilor. Mucoasa stomacala are numeroase cute si glande care o protejeaza. Musculatura se afla dispusa in 3 benzi (longitudinal, circular si oblic). Hrana este amestecata cu sucul gastric si impinsa in duoden prin orificiul pilor. Intestinul subtire este cel mai lung segment al tubului digestiv, are 4-6 m. Si este format din: duoden (partea fixa a intestinului care formeaza numeroase bucle sau anse intestinale. Intestinul subtire prezinta o mucoasa formata dintr-un singur strat de celule si prezinta cute circulare si milioane de vilozitati intestinale care maresc mult suprafata de prelucrare a hranei si absorbtia. Digestia se termina in intestinul subtire. Intestinul gros- are o lungime de 1, 5 m. si prezinta la inceput apendicele, se termina cu orificiul anal. Mucoasa prezinta pliuri si glande care produc mucus.

Rolul mucusului este acela de a ajuta la formarea materiilor fecale. Glandele anexe isi varsa produsii de secretie prin canale speciale in segmente ale tubului digestiv.

Glandele salivare produc saliva si prin canale speciale o elimina in cavitatea bucala; Ficatul este cea mai voluminoasa glanda din corp, situat in dreapta cavitatii abdominale, sub muschiul diafragm; Pancreasul se afla in spatele stomacului si secreta sucul pancreatic. Atat bila secretata de ficat cat si sucul pancreatic se varsa in duoden. ...

Bibliografie:

A. Manual de educatie pentru viata de familie

B. Fundatia ,,tineri pentru tineri"

C. Educatia pentru o viata sanatoasa(coordonator Liliana Leon)

D. Manual de ecologie

E. Fundatia ,,Seros"

F. Ghiduri pentru consumatori(asociatia "P.C.")

G. Educatia pentru sanatate in scoala

H. Editura ,,Fiat Lux"(Bucuresti '99)

I. Bolile copilului(pubertatea si sexul Bucuresti 1993)

J. Silvia Cernichevici(Educatie si Eros- Polyrom 2001)

K. Tinerii si consumul de droguri(Fundatia Mentor)

L. Manual pentru parinti(Fundatia ,,Salvati copiii")

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organismul si functiile sale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
21 288 cuvinte
Nr caractere:
108 210 caractere
Marime:
155.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Biologie
Tag-uri:
organism, functii, biologie
Predat:
la liceu
Sus!