Iarba campului

Previzualizare documentatie:

Extras din documentatie:

Iarba campului (Agrostis capilaris)

Este un gen cu multe specii importante, clasificate de TUTUN (1980) in functie de numarul de cromozomi. Exista cinci specii diploide (2n =14), patru specii tetraploide (2n=28) , dintre care cele mai importante sunt Agrostis tenuis (capilaris) Agrostis stolonifera (alba), doua specii hexaploide (2n=42) , importanta fiind Agrostis gigantea si o forma octaploida (2n=56).

Exista foarte multe populatii naturale in cadrul aceleiasi specii, cu diferentieri morfologice foarte pronuntate. Foarte important este faptul ca aceste specii sunt interfertile, aparand hibrizi Agrostis capilaris cu Agrostis gingantea si Agrostis stolonifera cat si intre Agrostis gigantean si Agrostis stolonifera.

Specie perena, inalta de 30-60 cm, rizom scurt, repent, tufos ramificat, de obicei cu stoloni aerieni. Tulpini erecte, geniculat ascende 151b17b nte sau repente. Frunze acuminate, rigide sau moi, cu veginele netede sau usor scabre. Panicul lung de 20-30 cm, rasfirat in timpul infloririi si adunat inainte dupa inflorire

Agrostis stolonifera este o planta mai inalta si ca atare mai productive decat Agrostis tenuis, care este o planta pretentioasa la umiditate, foarte raspandita in pajistile de dealuri. Este o planta cu inaltime mijlocie, de aceea poate fi folosita atat prin pasunat cat si prin cosit. Prefera soluri argiloase, dar creste si pe cele nisipoase sau sarace in calcar, neuter sau moderat acide.

Este o planta valorosa in zonele de dealuri, unde , pe vaste intinderi este gramineea domonanta pe pajisti. Are o valoare nutritive mediocre spre buna, indicele de calitate fiind 5.

Este o planta cu o slaba capacitate competitiva in primi ani. Raspunde pozitiv la fertilizare.

Raspandire si ecologie. Pajistile de Agrostis capillaris (Agrostis tenuis) ocupa cele mai mari suprafete in zona de deal si cea montana inferioara, incepand de la altitudinea de 200 - 300 m pana la peste 1.200 m, din subzona stejarilor si gorunului pana in subetajul fagului si al amestecurilor de fag cu rasinoase.

In teritoriu se disting pajisti de Agrostis capillaris de productivitate buna pe terenuri plane sau usor inclinate cu soluri mai bogate si pajisti cu productivitate mijlocie pe terenuri cu inclinatie mare si expozitii insorite pe soluri mai sarace acide.

Solurile de sub pajistile de iarba-campului sunt brune argiloiluviale, brune luvice, luvisoluri albice, brune eumezobazice cu reactie slab acida pana la neutre pentru pajistile mai bune si puternic acide pentru cele de productivitate mijlocie.

Agrostis capillaris este o graminee valoroasa din punct de vedere furajer, cu grad ridicat de consumabilitate.

Vegetatia are in componenta numeroase specii cu valoare furajera ridicata, dar si specii nevaloroase, daunatoare si toxice. Adesea, aceste pajisti sunt invadate si de vegetatie lemnoasa daunatoare, ca: paducelul (Crataegus monogyna), porumbarul (Prunus spinosa), macesul (Rosa canina), in zone mai uscate si alunul (Corylus avellana), carpenul (Carpinus betulus), mesteacanul (Betula pendula) in zone mai umede.

Valoarea pastorala a pajistilor de Agrostis capillaris este buna, ajungand la o productie de 10 - 15 t/ha MV si o capacitate de pasunat de 1,0 - 1,2 UVM/ha.

A doua categorie de pajisti de acest tip, cu productivitate mijlocie, are o valoare pastorala mijlocie cu 5,0 - 7,5 t/ha MV si o capacitate de pasunat de 0,5 - 0,8 UVM/ha.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
537 cuvinte
Nr caractere:
2 891 caractere
Marime:
178.42 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentatie
Materie:
Biologie
Data publicare:
28.03.2018
Structură de fișiere:
  • Iarba campului.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1.Asezare.Limite Campia Siberiei de Vest reprezinta una dintre cele mai mari campii ale...
Campia Romana cuprinde intreaga zona joasa care se desfasoara de-a lungul Dunarii inferioare,...
Asezare, limite: Campia Romana este cea mai intinsa unitate de campie din tara noastra, situata...
Tenisul de camp este un sport jucat fie intre doi jucatori (simplu), fie intre doua echipe a cate...
Cursul de Geografia podisurilor si campiilor Romaniei, destinat studentilor invatamantului...
Sus!