Biotehnologie

Cuprins documentație:

descoperirea a.d.n-ului si aplicatiile sale in viata de zi cu zi
procesul tehnologic

Extras din documentație:

Descoperiri accidentale

Nu intotdeauna oamenii de stiinta au stiut ce studiaza si mai ales ce anume vor descoperi, in urma cercetarilor lor. Hazardul a fost, cateodata, cel mai inspirat ,,cercetator". Una au cautat si alta au gasit. Interesant este insa faptul ca, ceea ce au descoperit, din intamplare, a avut o importanta deosebita asupra omenirii.

Amprenta A.D.N

Importanta mai ales in criminalistica, ,,Amprenta ADN" este una dintre cele mai importante mijloace de a determina cui ii apartin probele biologice ridicate de la locul unei infractiuni. Aceasta extraordinara metoda a fost descoperita intamplator de sir Alec Jeffreys, un mare experimentator, care, ca si in cazul lui Fleming, parintele penicilinei, a intrevazut aplicatiile metodei in viitor.

Cine a descoperit A.D.N-ul?

Molecula de A.D.N a fost descoperita ed catre Watson, Crick si un alt biolog, Maurice Hugh Frederick Wilkins,care au fost laureati , in 1962, cu Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina.

Povestea descoperii moleculei de A.D.N.

Povestea acestei descoperiri este foarte simpla. Un profesor de chimie, care voia sa puna la ambitie un tanar, pe numele sau William Perkin, de numai 18 ani, i-a dat ca tema de executare, prepararea chininei, o substanta folosita impotriva malariei. Chiar daca si-a amenajat in podul locuintei parintilor un mic laborator si a inceput sa faca tot felul de experimente, tanarul Perkin nu a reusit sa prepare nici o substanta anti-malarie

Povestea descoperii moleculei de A.D.N

Insa a descoperit mai multi coloranti sintetici. . Multi dintre colorantii sintetici au fost utilizati, de-a lungul vremii, printre altele, si la colorarea preparatelor de laborator, ceea ce a contribuit la descoperirea cromozomilor si apoi a A.D.N-ului, baza tuturor cercetarilor in genetica de azi.

Unde intalnim molecula de A.D.N si din ce este alcatuita?

ADN-ul este prezent in toti cromozomii celulelor si desfasoara o functie extrem de importanta: poarta informatiile genetice, este cunoscut si sub numele de harta genetica. Moleculele de ADN sunt formate din doua catene lungi de atomi (adenina, citozina, guanina si timina) impletite in spirala una in jurul alteia, care creeaza o structura numita spirala dubla.

A.D.N-ul este cel mai bun investigator

Atunci cand este infaptuit un delict si responsabilul nu poate fi gasit, politia recurge la proba ADN-ului. Testul consta in extragerea A.D.N-ului din sange, par, unghii sau alte substante organice gasite la locul faptei si compararea acestuia cu A.D.N-ul extras din sangele suspectului sau mai este folosit pentru dovedirea paternitatii; fiecare persoana detine un patrimoniu genetic unic si irepetabil. Pentru proba se foloseste o reactie chimica, PRC (polymerase chian reaction), care garanteaza o reproducere exacta si precisa a moleculelor de A.D.N.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • descoperirea_a.d.n.ppt
  • prezentareproces_tehnologic.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
27 pagini
Marime:
169.98KB (arhivat)
Publicat de:
Marina Badea
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Biologie
Tag-uri:
molecula, sange, adn, proces tehnic, Amprenta A.D.N
Predat:
la liceu in Iasi
Clasa:
a 11-a
Sus!