Decontarea intra și inter bancară BRD

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

5.1. Instrumente de plata utilizate (cec, cambie, billet la ordin, ordin de plata, acreditiv)

CECUL

Cecul este un instrument de plata creat de tragator care, in baza unui disponibil creat in prealabil la o societate bancara, da ordin neconditionat acesteia, care se afla in pozitia de tras, sa plateasca la prezentare, o suma determinata unei terte persoane sau insusi tragatorului emitent, aflat in pozitie de beneficiar.

Cecurile si-au schimbat forma initiala, macheta noului cec fiind urmatoarea:

Nu exista mari diferente noua forma si forma anteriora a acestui instrument de plata. Astfel, noul cec are culorile mai deschise, exista marcaje pentru codurile IBAN ale conturilor tragatorului si beneficiarului si pentru codul de identificare CNP. Deasemenea in banda alba nu se mai inscrie nimic, iar in cazul persoanelor juridice nu mai este necesara adresa firmei, fiind suficienta denumirea si codul de identificare fiscala. Pe partea superioara a cecului este prezentata banca sub forma a doua linii oblice.

Cecul este un instrument de plata utilizat numai de titularii de conturi bancare cu disponibil corespunzator in aceste conturi. Disponibilul este creat printr-un depozit bancar, din operatiuni de incasari sau prin acordarea unui credit bancar (overdraft). In procesul crearii acestui instrument de plata se pun in legatura trei persoane: tragatorul, trasul si beneficiarul. Acestea fac toate operatiile legate de cec in nume propriu: tragatorul emite cecul, posesorul legitim il incaseaza iar trasul il plateste.

Pentru ca tragatorul sa poate emite cecul, banca elibereaza acestuia (clientului sau) formulare de cecuri in alb, numai daca acesta detine un disponibil corespunzator in cont. Posesorul carnetului de cecuri (tragatorul) completeaza formularul, il semneaza si il preda beneficiarului care, la randul sau, il va prezenta bancii pentru incasare.

Posibilitatile de circulatie (transmitere) ale unui cec sunt prin simpla remitere, prin cesiunea de creanta ordinara sau prin girare. Plata cecului se face numai la vedere (la prezentare), termenele de prezentare la plata a cecurilor emise si platibile in Romania fiind de 8 zile daca cecul este platibil chiar in localitatea in care a fost emis, sau 15 zile in alte cazuri. Calcularea termenului incepe cu ziua urmatoare datei emiterii cecului. In practica bancara se folosesc mai multe tipuri de cecuri cum ar fi cecul la purtator, cecul barat, cecul certificat si cecul de calatorie.

Circuitul cecului:

ACREDITIVUL

Acreditivul reprezinta angajamentul unei banci de a plati vanzatorului de bunuri/prestatorului de servicii o anumita suma de bani cu conditia ca acesta sa prezinte documentele mentionate in acreditiv ce evidentiaza livrarea marfii/prestarea serviciilor intr-o anumita perioada de timp.

Ca participanti la operatiunile efectuate folosind acest instrument de plata se regasesc:

Ordonatorul - initiatorul tranzactiei (cumparator/importator/prestator) care solicita emiterea acreditivului;

Banca emitenta - banca careia ordonatorul ii solicita emiterea acreditivului (angajamentul de plata contra unor documente, in anumite conditii)

Banca avizatoare (nominate/confirmatoare) - banca, in afara bancii emitente, implicata in procesul de avizare; aceasta banca avizeaza beneficiarul de primirea acreditivului si, dupa livrarea marfii/prestarea serviciului, remite documentele primare de la beneficiar bancii emitente; daca aceasta banca isi adauga confirmarea (angajamentul de a plati documentele conform cu acreditivul), atunci plateste beneficiarului, la data cursului valutei prevazuta in acreditiv, la prezentarea de catre acesta a documentelor solicitate in acreditiv ce arata livrarea bunurilor/prestarea serviciilor, in anumite conditii.

Beneficiarul - in favoarea caruia se emite angajamentul de plata (vanzatorul/exportatorul/prestatorul)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Decontarea intra si inter bancara BRD.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 505 cuvinte
Nr caractere:
24 291 caractere
Marime:
784.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
banci, carduri, tranzactii
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!