Baze de date

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Printre multiplele forme de organizare a datelor, bazele de date ocupa un loc aparte.

O baza de date (BD) reprezinta o colectie de date integrata, anume structurata si dotata cu o descriere a structurii si a relatiilor dintre date.In functie de modul de organizare a informatiilor, se cunosc citeva modele de BD:ierarhic (arborescent), retea, relational s.a.

Gestiunea bazelor de date.

Sistemul de gestiune a bazelor de date (SGBD) este acel sistem de programe care faciliteaza si supervizeaza introducerea de informatii in baza de date, actualizarea si extragera din baza, controlul si autorizarea accesului la date. Un sistem de gestiune a bazelor de date trebuie sa fie capabil sa indeplineasca urmatoarele functii:

- de descriere ,care rezida in definirea structuriidatelor, a relatiilor dintre acestea si a conditilor de acces la informatile continute in baza de date;

- de actualizare, care presupune inserarea, redactarea si suprimarea datelor;

- de interogare a BD, care permite obtinerea diferitor informatii din BD conform unor criterii de cautare;

- de obtinere de date noi, care consta in prelucrarea informatiei initiale in scopul obtinerii unor totaluri, medii etc.;

- de intretinere, care consta in crearea copiilor de rezerva, compactarea BD si repararea ei in cazul deteriorarii;

- de securitate a datelor, care rezida in protejarea BD impotriva accesului neautorizat si in atribuirea drepturilor de acces.

Lansarea sistemului MS Access 2007

- Exista mai multe modalitati de lansare a sistemului Access, una din ele fiind executarea consecutiva a actiunilor Start/All Programs(sau Programs)/Microsoft Office/Microsoft Office Access 2007.

- Ca rezultat, obtinem o fereastra, asemanatoare cu cea din figura 1.

Figura 1. Lansarea sistemului Access

Crearea / accesarea unei baze de date

Dupa cum am mai mentionat, elementele principale ale unei baze de date sunt tabelele. Dar o baza de date poate contine si alte elemente care se creeaza pe baza tabelelor (interogari, formulare, rapoarte etc.). Aceste elemente, impreuna cu tabelele, formeaza asa-numitele clase de obiecte ale bazei de date.

1. Pentru a crea o baza de date noua, dam click pe butonul Microsoft Office , apoi faceti clic pe New.

2. In caseta File Name, tastati un nume de fisier. Pentru a modifica locatia, faceti clic pe pictograma folderului pentru a rasfoi.

3. Faceti clic pe Create.

Pentru a deschide o baza de date existenta in zona butonul Microsoft Office a ferestrei reprezentate in figura 1 executam un clic pe Open. In caseta de dialog care apare indicam numele BD (de ex., BIBL) si localizarea ei (discul, dosarul).Obtinem fereastra urmatoare(figura 2):

Figura. 2 Fereastra Access

O baza de date proiectata corespunzator furnizeaza acces la informatii precise, actualizate. Microsoft Office Access 2007 organizeaza informatiile in tabele: liste de randuri si coloane ce amintesc de registrul unui contabil sau de o foaie de lucru din Microsoft Office Excel 2007. Intr-o baza de date simpla, se poate sa aveti doar un singur tabel. Pentru cele mai multe baze de date va trebui sa aveti mai multe. De exemplu, se poate sa aveti un tabel care stocheaza informatii despre produse, alt tabel care stocheaza informatii despre comenzi si un altul cu informatii referitoare la clienti.

Fiecare rand se mai numeste inregistrare si fiecare coloana, de asemenea, se mai numeste camp. O inregistrare este o modalitate semnificativa si consistenta de a combina anumite informatii. Un camp este un element singular de informatie - un tip de element care apare in orice inregistrare. De exemplu, in tabelul produse, fiecare rand sau inregistrare ar contine informatii despre un produs. Fiecare coloana sau camp contine un anumit tip de informatie despre acest produs, cum ar fi numele sau pretul.

Proiectarea unei baze de date

Anumite principii ghideaza procesul de proiectare al unei baze de date. Primul principiu este acela ca informatiile dublura (numite si date redundante) au o influenta negativa, deoarece consuma spatiu si sporesc probabilitatea producerii de erori si inconsistente. Al doilea principiu il reprezinta importanta corectitudinii si caracterului complet al informatiilor. Daca baza de date contine informatii incorecte, orice rapoarte care extrag informatii din baza de date vor contine, de asemenea, informatii incorecte. Drept urmare, orice decizie luata bazandu-va pe aceste rapoarte va fi gresit informata.

O proiectare buna a unei baze de date este, dupa cum urmeaza, una care:

Bibliografie:

Hernandez, Michael J Database Design for Mere Mortals: A Hands-On Guide to Relational Database Design, Editia a doua. Editura Addison-Wesley Professional, 2003.

Fleming, Candace C. von Halle, Barbara Handbook of Relational Database Design. Editura Addison-Wesley Professional, 1989.

Riordan, Rebecca M Designing Effective Database Systems Editura Addison-Wesley Professional, 2005.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baze de date.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 536 cuvinte
Nr caractere:
28 938 caractere
Marime:
748.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Automatică
Tag-uri:
tabele, baze de date, informatii, computere
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!