Alexandru Orascu

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Bucuresti Colegiul Sf. Sava (1831- 1841). Dupa ce a absolvit acest colegiu si dupa ce la 8 martie 1840 a obtinut diploma de hotarnic eliberata de Directia Eforiei scolilor, a plecat la Berlin pe cheltuiala parintilor sai, unde a studiat arhitectura; apoi, pentru specializare, a stat un timp la Munchen si Paris. De la Munchen a obtinut la 4 martie 1847 certificat de absolvire a studiilor de arhictura, eliberat de Academia de Belle Arte din acest oras. Mai inainte, la 3 aprilie 1844 obtinuse un certificat de absolvire a Scolii de constructii din Munchen.

De la studii revine in tara in 1847, deci in preajma revolutiei din 1848, la care ia parte cu tot avantul celor 31 de ani ce-I avea. La 30 septembrie 1847 a fost numit profesor la Colegiul Sf. Sava. A intrat la divanul ad-hoc de dupa 1848, ca secretar al acestui divan. A cerut deci si el cele 4 puncte: autonimia tarii, domn strain, unirea si regim constitutional. In anul 1851 era director si preda geometria descriptiva la Scoala de conductori (constructori) de poduri si sosele, iar dupa 1855 profesor de arhitectura si poduri si sosele la Scoala de ofiteri, infiintata de Barbu Stirbei. In anul 1857 era profesor la Colegiul Sf. Sava, la clasele superioare, predand matematica.

Dupa infiintarea Scolii superioare de stiinte din Bucuresti (octombrie 1863), a fost numit aici profesor de geometrie descriptiva si arhitectura, apoi in noiembrie 1864, la infiintarea universitatii, a ramas in continuare profesor la aceeasi catedra la Facultatea de stiinte, unde a functionat pana in 1864. In urma a ajuns rector al Universitatii din Bucuresti (mai 1885-1892). Cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la infiintarea universitatii a tinut un discurs, care a fost publicat. Traducerea descriptivei lui Fourcy si acest discurs sunt singurele tiparituri ce le cunoastem in legatura cu activitatea sa didactica.

David Emmanuel (31 ianuarie 1954-4 febroarie 1941) este al doilea cetatean roman doctor in matematici de la Paris si al cincilea dintre toti doctorii in matematici ai nosti. S-a nascut in Bucuresti, la 31 ianuarie 1854, din parinti foarte saraci, tatal sau, Manole Emmanuel, fiind tamplar. Scoala primara a urmat-o la Ploiesti, intre 1861-1864, unde locuiau parintii sai. Primele patru clase secundare le-a facut la Gimnaziul Sincai din Bucuresti, intre anii 1865-1869; pe urma trece la liceul Ghe. Lazar, unde face tot cursul superior intre anii 1869-1873. Cu banii pe care ii strange din meditatii in cursul superior pleaca la Paris sa studieze fara bursa. La Paris isi da licenta in stiintele matematicii, iar mai apoi in fizica. Isi sustine teza de doctorat in matematica in fata unei comisii alcatuita din Puiseux ca presedinte si Briot si Bouquet ca membbrii. Titlul tezei e Etude des integrales abeliennes de troisieme espece. Teza lui D. Emmanuel trateaza despre integralele abeliene pe care le-a rezolvat complet Riemann. Ca sa se vada cat de interesanta a ...

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Orascu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 144 cuvinte
Nr caractere:
22 726 caractere
Marime:
29.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Documentație
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
Alexandru Orascu, colegiu
Predat:
la liceu
Sus!