Calculul necesarului de căldura conform STAS

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

In momentul de fata, la nivel mondial, principala resursa energetica ( aproximativ 70% ) o constituie combustibilii: carbune, petrol, gaz, lemn, reziduuri combustibile. O alta parte este reprezentata de energia produsa in hidrocentrale si in centralele nucleare. Din totalul de energie consumata, aproximativ o treime este utilizata sub diverse forme pentru incalzirea locuintelor si pentru producerea de apa calda menajera.

La ritmul actual de crestere a populatiei si al dezvoltarii tehnologice, se simte nevoia de resurse energetice ieftine si utilizabile pe scara larga.Se observa din ce in ce mai clar faptul ca utilizarea resurselor clasice prezinta anumite efecte negative (emisiile de noxe, riscuri de accidente, efectul de sera, dependenta de resurse si retele comune) si, cel mai important, resursele clasice devin tot mai costisitoare, atingand in fiecare an noi recorduri de pret.

Agentia Internationala a Energiei estimeaza ca in anul 2030, Europa va importa energie in proportie de 70%,ca resursele de carbune se vor epuiza in 200 de ani,cele de petrol in 40 de ani, iar cele de gaze naturale in 60 de ani.

Previziunile sunt sumbre.Insa exista alternativa resurselor regenerabile,care incep sa castige teren si care,momentan reprezinta singura optiune la care se poate apela in vederea inlocuirii resurselor neregenerabile.Desi de pe teritoriul Romaniei putem exploata atat energia eoliana ,hidroenergia ,biomasa sau energia geotermala ,cel mai la indemana populatiei pare sa fie energia solara.

Harta cu radiatia solara a Romaniei

Este, prin urmare, nu numai interesant ci chiar obligatoriu sa gasim si sa promovam noi tehnologii privind utilizarea resurselor energetice neconventionale (solara, eoliana, geotermala etc). Energia astfel obtinuta prezinta o intreaga serie de avantaje in raport cu cea obtinuta din surse traditionale:

- este gratuita

- este in totalitate ecologica, nu emite noxe, nu produce reziduri;

- este practic inepuizabila;

- nu implica instalatii de prelucrare sau transport a resurselor, inainte de utilizare;

Energia solara reprezinta energia radianta produsa in Soare ca rezultat al reactiilor de fuziune nucleara. Ea este transmisa pe Pamant prin spatiu in cuante de energie numite fotoni, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Pamantului.

Reactiile termonucleare care au loc in interiorul Soarelui genereaza o imensa cantitate de energie care este livrata in toate directiile, in Sistemul Solar. Distanta fata de Soare face ca, din aceasta energie, Pamantul sa beneficieze la nivelul superior al atmosferei exterioare, de o putere radianta echivalenta cu aproximativ 1400 W / m- ,insa la trecerea prin atmosfera intensitatea radiatiei se diminueaza (prin absorbtie la nivelul particulelor de aer, apa, corpuri solide, prin reflexie si / sau prin difuzie), astfel incat la nivelul scoartei terestre se pot masura aproximativ 1000 W / m-

Nivelul de insolatie este cantitatea de energie solara care patrunde in atmosfera si cade pe suprafata pamantului. Aceasta cantitate de energie variaza in functie de latitudine, altitudine si perioada anului. Nivelul de insolatie este de obicei exprimat ca medie anuala sau lunara, in killowati-ora pe metru patrat. Pentru a corela mai usor aceasta marime cu consumul zilnic de energie termica, nivelul de insolatie se exprima ca medie lunara in kWh/m2/zi.

Acesta se poate determina in functie de coordonatele geografice, cu ajutorul unor harti de insolatie. O astfel de harta, prezentata in dreapta, imparte tara noastra in trei zone principale de insorire: zona 0 (>1250 kWh/m2/an), care coincide practic cu litoralul Marii Negre,zona I (1150-1250 kWh/m2/an) care include in mare parte regiunile carpatice si subcarpatice si zona II (1000-1150 kWh/m2/an), compusa in principal din regiunile de ses. Dimensionarea unei instalatii solare se poate face si la valoarea medie anuala raportata la numarul de zile dintr-un an, insa in acest caz instalatia va produce caldura in exces pe perioada de vara.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calculul necesarului de caldura conform STAS.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 330 cuvinte
Nr caractere:
7 479 caractere
Marime:
650.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
caldura, calcul
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!