Controlul calității semințelor

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Semintele sunt purtatoare de proprietati biologice si economice ale plantelor, deaceea de calitatea lor seminciera depinde productia cantitativa si calitativa.

in fitotehnie, notiunea de saminta are un sens mai larg decat - n botanica, intelegandu-se prin aceasta partile plantelor prin care ele se reproduc, se inmultesc. Se intalnesc seminte care din punct de vedere botanic sant fructe.

Astfel, fructele uscate indehiscente a cerealelor, florii-soarelui fiind partile plantelor utilizate ca material de insamantare, sunt denumite in fitotehnie seminte.

La leguminoase, brasicacee, unele plante textile notiunea de samanta coincide cu notiunea data de botanica. La cartof, unde inmultirea se face prin tuberculi, adica pe cale vegetativa, in fitotehnie se foloseste pentru aceasta termenul de ,,cartofi pentru samanta", ,,cartofi de samanta" sau ,,material de plantare".

Termeni uzuali in controlul semintelor

Partida prezinta orice cantitate, de samanta obtinuta, de pe o suprafata de teren insamantata cu samanta de aceiasi valoare biologica: soi, categorie, prevenienta supusa acelorlasi lucrari agrotehnice de insamantare pana la recoltare.

Lotul; reprezinta o anumita cantitate de saminta limitata gravimetric in functie, de specie, care a fost identic conditionata si omogenizata dintr-o anumita partida si din care se ridica o singura proba de laborator, pentru determinarea valorii utile.

Proba elementara: sau proba primara, proba mica se numeste cantitatea de seminte ce se ia o singura data, dintr-un loc a lotului, cu mina sau cu sonda.

Proba omogenizata este proba obtinuta prin amestecarea tuturor probelor elementare dupa o prealabila examinare sumara a acestora.

Proba de laborator, reprezinta cantitatea de seminte obtinuta din proba omogenizata. Aceasta proba se trimite la laboratorul de controlul a calitatii semintelor.

Proba de analiza este cantitatea de samanta folosita in laborator pentru determinarea unui indice de calitate a semintelor.

Scopul lucrarii: insusirea si determinarea indicilor de calitate a semintelor conform standardului de Stat; de calculare si corectare a normelor de insamantare a plantelor de cultura mare.

Sarcinile lucrarii:

1. Luarea, formarea si ambalarea probelor pentru analiza semintelor.

2. Analiza de laborator a semintelor si determinarea puritatii fizice, energiei si facultatii germinative, umiditatii, masei 1000 boabe etc.

3. Calcularea si corectarea desimii de semanat.

4. Alcatuirea actelor necesare.

Materiale si instrumentarii: semintele plantelor de cultura mare (grau, porumb, mazare, floarea soarelui, lucerna etc.), diferite tipuri de sonde (de sac, conica, cilindrica etc.), sacose de 1 kg, sticle de 0,5 l; emanigezator (divizor) tip canadian, site cu diferite dimensiuni a ochiurilor, cantar VLCT - 500; vase de germinatie, hartie sugativa sau de filtru, termostatul de laborator, fiole numerotate, etuva, umidometru electric, balanta hectolitrica, diafanoscopul, farinotomul.

Ordinea indeplinirii lucrarii:

1. Luarea probelor si formarea probelor omogenizate. Schema de alegere si analizei semintelor.

Folosind schema generala se studiaza si se deseneaza schema de alegere si analiza semintelor.

in functie de cultura, metoda de pastrare (conservare) a semintelor se apreciaza cantitatea sondajelor, marimea probelor medii.

Dupa formarea probei medie se intocmeste procesul verbal de luare a probelor in 2 exemplare, semnat de persoane responsabile pentru pastrarea, luarea si expedierea probelor. Dupa aceasta se petrece ambalarea si intocmirea procesului verbal.

Standard de Stat 12036-85

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul calitatii semintelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
335 pagini
Imagini extrase:
354 imagini
Nr cuvinte:
110 581 cuvinte
Nr caractere:
594 035 caractere
Marime:
1.42MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
seminte, verificare, standarde
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!