Analiza culturii organizaționale

Previzualizare disertație:

Extras din disertație:

Capitolul 1. Cultura organizationala

Motto:

"Culture is becoming an important aspect of the social system of an organization. It is a powerful source that shapes the employees' performance at work at all levels. Thus, a sense of collective identity, of pride and purpose is formed. Organizational culture develops the feeling of stability, continuity and appropriate behavior."

M. Schultz

1.1. Conceptul de cultura organizationala

Conceptul de cultura organizationala provine din viata sociala cotidiana, cu radacini adanci in antropologie. Specialisti din toate timpurile au asociat acest termen cu diferite definitii si acceptiuni, toate conturand cultura ca fiind o component de baza a societatii. Pana acum au fost delimitate patru categorii de culture : nationala, economica, pe ramuri de activitate si organizational. Subiectul acestei lucrari il reprezinta analiza culturii organizationale la nivel de companie multinationala.

1.1.1. Definirea culturii organizationale

In dictionarul explicativ al limbii noastre, termenul de "cultura" este definit ca reprezentand "Totalitatea valorilor materiale si spirituale create de omenire si a institutiilor necesare pentru comunicarea acestor valori".

In ,,American Heritage Dictionary" cultura este definita ca fiind ,,totalitatea credintelor, valorilor, comportamentelor, institutiilor si alte rezultate ale gandirii si muncii umane, ce sunt transmise social in cadrul unei colectivitati".

Dintre alte numeroase definitii ale culturii organizationale le vom prezenta pe cele mai sugestive :

N. Oliver si J. Lowe considera cultura organizationala ca fiind un set de credinte, partajate de cea mai mare parte a personalului unei organizatii, referitoare la cum oamenii ar trebui sa se comporte in procesul muncii si la cele mai importante scopuri si sarcini de realizat.

Ouchi defineste cultura organizational ca fiind un set de simboluri, ceremonii si mituri ce comunica credintele si valorile de baza ale organizatiei membrilor sai.

Peters si Waterman considera cultura organizational ca un set coerentsi dominant de valori impartasite, transmise prin mijloace simbolice precum povesti, mituri, legend, sloganuri, anecdote, povestioare.

Ovidiu Nicolescu considera ca "cultura organizational rezida in ansamblul valorilor, credintelor, aspiratiilor, asteptarilor si comportamentelor conturate in decursul timpului in fiecare organizatie, care predomina in cadrul sau si care ii conditioneaza direct si indirect functionalitatea si performantele".

Marian Nastase defineste cultura organizational ca "totalitatea valorilor, simbolurilor, ritualurilor, ceremoniilor, miturilor, atitudinilor si comportamentelor ce sunt dominate intr-o organizatie, sunt transmise generatiilor urmatoare ca fiind modul normal de a gandi, simti si actiona si care au o influenta determinant asupra rezultatelor si evolutiei acesteia".

Geert Hofstede, reprezentant de seama al cercetarii in domeniul culturii organizationale, definste cultura ca fiind "o programare mentala colectiva care diferentiaza membrii unui grup sau o anumita categorie sociala de membrii altor grupuri sau categorii sociale". Tot el considera cultura organizational ca fiind holistica, in sensul ca reprezinta mai mult decat suma elementelor component; determinate istoric, intrucat reflecta evolutia in timp a organizatiei; conectata la elementele de natura antropologica (simboluri, rituri etc. ); fundamentata social, deoarece este create si pastrata de grupul de personae ce alcatuiesc organizatia; greu de modificat, datorita elementelor umane implicate complexe.

Descarcă disertație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Culturii Organizationale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
10 199 cuvinte
Nr caractere:
70 140 caractere
Marime:
400.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Disertație
Domeniu:
Management
Tag-uri:
cultura, disertatie
Predat:
la master
Materie:
Management
Sus!