Managementul calitatii mediului intr-o societate comerciala

Previzualizare disertatie:

Cuprins disertatie:

0. INTRODUCERE
1.0 SCURT ISTORIC AL STANDARDELOR DE MEDIU 14000
1.1 Introducere
1.2 Standardizare, management de mediu si dezvoltare durabila
1.3 Comitetul Tehnic International ISO/TC 207-Managementul mediului
1.4 Familia de standarde ISO 14000 si ciclul PDCA
2.0 PREZENTAREA SR EN ISO 14001
3.0 IMPLEMENTAREA SI CERTIFICAREA SISTEMULUI DE MANAGE,MENT AL CALITATII MEDIULUI
3.1 Impementarea SMCM
3.2 Certificarea SMCM
4.0 STUDIU DE CAZ: PREZENTAREA SISTEMUL DE MANAGEMENT AL CALITATII MEDIULUI IN ORGANIZATIA SC INTRACOM SA
4.1. Prezentarea SC INTRACOM SA
4.2. Referinte normative
4.3. Termeni si definitii
4.4. Contextul organizatiei
4.5. Leadership
4.6. Planificare
4.7. Suport
4.8. Operare
4.9. Evaluarea performantei
4.10. Imbunatatire
5. CONCLUZII

Extras din disertatie:

0. INTRODUCERE

Odata cu intrarea Romaniei in UE se observa un interes tot mai mare al firmelor si organizatiilor pentru protejarea mediului inconjurator si pentru aspectele legate de mediu.

In acest scop o serie de firme/organizatii au inceput sa introduca in strategiile lor de management masuri privind activitatile de mediu si protectia mediului.

Implemetarea unui sistem de management de mediu a inceput sa reprezinte o preocupare majora pentru numeroase firme/organizatii, constientizand avantajele obtinute de catre acestea prin introducerea unui management de mediu competitiv, incepand sa aloce din ce in ce mai multe resurse financiare, materiale si umane pentru construirea unui astfel de sistem de management.

Lucrarea de fata isi propune sa prezinte, sa analizeze si sa detalieze principalele implicatii si influente pe care implementarea unui SMM la are asupra firmelor/organizatiilor din Romania, in general cat si prezentarea uni model de SMM implementat din domeniului constructiilor.

Lucrarea doreste sa prezinte si un model de abordare si implemenatare a SMM din perspectiva componentei manageriale, in conformitate cu cerintele standardului SR EN ISO 14001: 2015.

Lucrarea a fost impartita in 4 capitole astfel:

In capitolul I sunt prezentate int-o forma succinta seria de Standarde ISO 14000 - familia de Standarde de Mediu, care este conceputa pentru a fi pusa in aplicare conform ciclului PDCA (Planifica-Efectueaza-Verifica-Actioneaza), elaborate de catre Comitetul Tehnic international ISO/TC 207.

In capitolul II este prezentat Standardul SR EN 14001:2015 unde sunt specificate cerintele pentru un sistem de management de mediu pe care poate sa-l utilizeze o organizatie pentru a-si creste performanta de mediu si o ajuta sa-si atinga rezultatele intentionate ale sistemului sau de angajament de mediu, care ofera valoare pentru mediu, pentru organizatia insasi si pentru partile interesate.

In capitolul III sunt descrise principale etape pe care trebuie sa le parcurga organizatiile care doresc sa implementeze un Sistem de Management de Mediu (SMM) si beneficiile pe care le au in urma certificarii SMM de catre organisme de terta parte.

In capitolul IV este prezentat detaliat Sistemul de Management Integrat Calitate - Mediu din cadrul firmei SC INTRACOM SA asa cum este este el implementat si certificat, in conformitate cu cerintele Standardului de mediu SR EN ISO 14001 si Stamdardul de Calitate SR EN ISO 9001, referitoare la segmentele semnificative din activitatea firmei, precum:

- calitatea aerului;

- nivelul de zgomot;

- calitatea apei industriale.

In capitolul V sunt prezentate concluziile privind avantajele si dezavantajele implementarii unui SMM in cadrul unei organizatii.

1. SCURT ISTORIC AL STANDARDELOR DE MEDIU 14000

1.1 Introducere

Problemele ambientale, care pot fi considerate ca au aparut o data cu dezvoltarea civilizatiei pe Terra, nu au suscitat interes decat mult mai tarziu, in secolul XX, cand mediul inconjurator era deja serios afectat de activitatile umane

Primii care si-au pus problema eleborarii unui standard, care sa sustina protectia mediului si sa previna poluarea, in echilibru cu necesitatile economico-sociale, au fost britanicii, care au emis BS 7750, unde se defineste sistemul EMAS (ECO Management and Audit Scheme).

Pasul urmator l-a constituit aparitia grupei de standarde internationale ISO 14000, unde se definesc sistemele de management de mediu (EMS) si auditul acestora.

ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) a elaborat standarde care ajuta organizatiile sa adopte o abordare a managementului proactiv al problemelor de mediu:

Familia de standarde ISO 14000 referitoare la managementul de mediu, sunt aplicabile in orice tip de organism public sau privat (companii, administratii, servicii publice).

ISO vine in sprijinul organizatiilor pentru a raspunde provocarilor legate de schimbarile climatice cu ajutorul standardelor de cuantificarea, de verificare a emisiilor de gaze cu efect de sera si a metodelor de masurare a amprentei de carbon a produselor.

1.2 Standardizare, management de mediu si dezvoltare durabila

Tot mai multe organizatii din intreaga lume si partenerii acestora sunt constiente de aspectele legate de managementul mediului, comportament social responsabil si dezvoltarea durabila. Organizatiile guvernamentale si autoritatile de reglementare recurg din ce in ce mai mult la standardele internationale pentru a stabili cadrul care sa permita asigurarea conformitatii si coerenta la nivel national si international. Standardele internationale si documentele normative conexe furnizeaza consumatorilor, autoritatile de reglementare si organismelor de interes publice si privat, instrumente de mediu interesante din mai multe motive:

Bibliografie:

CAP 1

[1] Revista La famille ISO 14000 des normes internationales pour le management environnemental pag.6-10

[1] http://stiintasiinginerie.ro

[1] https://www.iso.org

CAP 2

[2] Internet http://www.sicert.ro

[2] SR EN ISO 14001: 2015 - Sisteme de management de mediu. Cerinte cu ghid de utilizare

CAP 3

[3] Romanian Statistical Review - Supplement nr. 10 / 2015-Conf.univ.dr. Cibela NEAGU - Etapele implementarii unui sistem de management al calitatii pag.86-92

CAP 4

[4] Documentele Sistemului de Management al Calitatii mediului al firmei SC INTRACOM SA editia 06, revizia 00 din data de 12.01.2016

Download disertatie

Primești disertatia în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
82 pagini
Imagini extrase:
83 imagini
Nr cuvinte:
21 757 cuvinte
Nr caractere:
133 710 caractere
Marime:
190.49 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Disertatie
Domeniu:
Chimie Generala
Data publicare:
19.05.2020
Structură de fișiere:
  • Managementul calitatii mediului intr-o societate comerciala.doc
Predat:
la master
Specializare:
metode de analiză în controlul calităţii mediului şi al produselor
Materie:
CHIMIE
An de studiu:
II
Profesorului:
Lector Univ. Dr. Nicula Camelia-luminiţa
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Santierul Naval Damen Galati este o unitate cu profil industrial de baza, din cadrul industriei...
Timp de treizeci de ani (din 1990), Internet-ul a fost o retea de calculatoare fara specific...
Definirea managementului Richard L. Dnaft: Managementul presupune atingerea scopului...
1. Termeni specifici din domeniul calitatii mediului: Termenul Management (din lat. manum agere...
Scurta prezentare a societatii analizate Studiul de caz se refera la Societatea Comerciala Mahon...
Sus!