Cercetare documentara privind cultura de nuc

Previzualizare disertatie:

Cuprins disertatie:

INTRODUCERE
CAPITOLUL I - NUCUL. NOTIUNI GENERALE
I.1. IMPORTANTA
I.2. PARTICULARITATI SI CERINTE BIOLOGICE
CAPITOLUL II - TEHNOLOGIA DE CULTIVARE
II.1. LOCUL IN ANSOLAMEN
II.2. FERTILIZAREA
II.3.PREGATIREA SOLULUI
II.4. MODUL DE INMULTIRE
II.5. LUCRARILE DE INTRETINERE
II.6. REGENERAREA PLANTATIILOR
II.7. BOLI, DAUNATORI, COMBATERE
II.7.1.Boli
II.7.2. Daunatori:
II.8. RECOLTAREA
II.9. CONDITIONAREA
II.10. PRODUCTIA
II.11. CONDITII TEHNICE DE RECEPTIE
CAPITOLUL III - PRELUCRAREA MATERIEI PRIME
III.1.PREGATIREA PRODUSULUI IN VEDEREA PRELUCRARII
III.2. DISTILAREA
CAPITOLUL IV - NUCUL - PLANTA MEDICINALA
IV.1 PREPARATE DIN FLORI DE LAVANDA
IV.2. TRATAMENTE CU LAVANDA
IV.3. PREPARATE PE BAZA DE LAVANDA
CAPITOLUL V - UTILIZAREA NUCULUI
BIBLIOGRAFIE

Extras din disertatie:

INTRODUCERE

CULTIVAREA NUCULUI (Juglans regia L.):

Fiind in acelasi timp o planta pomicola, tehnica, forestiera, medicinala, dendrologica si amelioratoare, nucul este considerat pe buna dreptate una dintre culturile agricole si ecologice strategice ale economiei nationale [8, 15]. Atat in Republica Moldova, cat si in alte tari, suprafetele ocupate cu plantatii comerciale sunt mult mai mici comparativ cu alte specii pomicole.

Cu toate acestea, productia de nuci pe plan mondial are un inalt indice de crestere. Astfel, conform datelor statistice FAO pentru anul 2012 [9], printer primele 10 tari producatoare de nuc se numara: China (1 700 000 t), Iran (450 000 t), SUA (425 820 t), Turcia (425 820 t), Mexic (110 605 t),Ucraina (96 900 t), India (40 000 t), Cile (38 000 t), Franta (36 425 t), Romania (30 546 t), productia mondiala alcatuind 3 282 398 t.

In ultimii ani, productia anuala de nuci in republica noastra a variat intre 3,0-6,9 t/ha, exportandu- se peste 9,8 mii tone anual. De notat ca acele numai 3,8% e nuci din cantitatea totala de fructe exportata aduce valuta importanta la bugetul statului Principalele tari unde se vand nucile moldovenesti sunt: Germania, Franta, Grecia, Siria, Turcia, Romania, Irak, Bulgaria, Austria s. a.

Un imbold deosebit in dezvoltarea filierei nucifere moldovenesti l-a avut adoptarea Legii Nucului [6], precum si Hotararea Guvernului nr.189 din 5 martie 2001 ,,Cu privire la masurile pentru sustinerea dezvoltarii culturii nucului" (Monitorul Oficial, 2001, nr. 27-28, art. 219), datorita careia a fost creat Fondul pentru incurajarea dezvoltarii culturii nucului (se stipula ca 1,5% din valoarea exportului de nuci, produselor derivate din nuci si lemnului de nuc sa fie utilizate in dezvoltarea nuciculturii tarii). In prezent, Fondul de subventionare a producatorilor

agricoli contribuie la infiintarea de noi plantatii moderne de nuc pe baza de soi (spre exemplu, in

anul 2013 a fost subventionata plantarea a 530,86 ha de nuc cu soiuri moderne: nota informativa MAIA, 2014) pentru indeplinirea Programului pentru dezvoltarea culturilor nucifere pana in anul 2020 [10].

Actualmente sunt inregistrate pentru inmultire in republica 14 soiuri de nuc (toate autohtone,tabelul 3, figura 1), care pot cuprinde diferite micro arealuri [1]. In curs de creare, precum si de introducere (testare temporara in conditii de productie) din alte zone similare de cultivare se afla o serie de soiuri performante de nuc (spre exemplu, Fernor, Fernette, Chandler, Milotai botermo, Alsoszentivani kesei s.a., toate protandre, cu procent relativ inalt de fructificare laterala si inflorirea tardiva a florilor feminine, respective cu evitarea riscurilor de inghet tardiv de primavara). Aceasta va permite a intensifica sistemele de plantare si a moderniza susceptibil calitatea productiei de nuci in tara noastra bazata pe irigare etc.

Pentru evaluarea posibilitatilor largirii sortimentului de nuc cu soiuri competitive pe pietele modern de nuci este indispensabil de a cunoaste biologia fructificarii genotipurilor respective cu evaluarea apacitatilor si conditiilor de realizare stabila a potentialului de productie [5, 7,13].

A B

Figura 1. Soiuri autohtone de nuc:

A - Pescianskii; B - Cazacu

CAPITOLUL I

NUCUL. NOTIUNI GENERALE

Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, raspandit in zona temperata si mediteraneana, atat ca flora spontana, cat si in culturi. Isi are originea in zona geografica intinsa din Balcani spre est, pana in Himalaya si sud-vestul Chinei. Cele mai mari paduri se afla in Kargazstan, unde copacii se dezvolta extensiv, in paduri aproape exclusiv de nuc, la altitudini de 1.000- 2.000 m (Hemery 1998) -- mai ales la Arslanbob, in provincia Jalal-Abad.

Nucul a fost introdus in vestul si nordul Europei din vremea romanilor sau mai devreme, iar in cele doua Americi in secolul 17. Zonele importante ale culturii nucului cuprind Franta, Serbia, Grecia, Bulgaria si Romania (in Europa), China (in Asia), California (in America de Nord) si Chile in America de Sud. Mai recent, cultura nucului s-a raspandit pe scara larga si in alte regiuni: Noua Zeelanda si sud-estul Australiei[1].

I.1. IMPORTANTA

Importanta. Nucul este o specie foarte valoroasa, fiind in acelasi timp pom fructifer, planta tehnica, planta medicinala si decorativa.

- Ca pom fructifer nucul este important pentru fructele sale care reprezinta un aliment complex si complet. Miezul de nuca contine: 52-77% substante grase, 12-25% substante proteice, 5-24% hidrati de carbon, 1,3-2,5% saruri minerale (Cu, Zn, K, Mg, P, S, Fe, Ca), vitamine A, B1, B2, P si indeosebi vitamina C, 40-50 mg% (de 4 ori mai mult decat macesele si de 40 de ori mai mult decat sucul de portocale). Sub raportul valorii energetice, 1 kg de miez de nuci echivaleaza cu 6500-7000 calorii. Substantele grase au in componenta in principal acizi grasi nesaturati, iar proteinele contin numerosi aminoacizi esentiali, substante cu functie foarte importanta in metabolismul organismului uman.

- Ca planta tehnica, nucul constituie materie prima pentru diverse ramuri industriale. Datorita insusirilor sale decorative si fizico-mecanice, lemnul de nuc este folosit in industria mobilei, in industria avioanelor si automobilelor. Din miezul de nuca se extrage un ulei fin semisicativ, cu intrebuintari multiple: alimentar, fabricarea cernelei tipografice, lacurilor si vopselelor, pictura.

Turtele de nuca (produs secundar de la fabricarea uleiurilor) se folosesc la prepararea halvalei sau altor produse de cofetarie sau in hrana animalelor.

Nucile verzi recoltate inainte de intarirea endocarpului se folosesc la prepararea dulcetei sau lichiorului de nuci.

Mezocarpul, scoarta, frunzele, ramurile, radacinile sunt materii prime valoroase in vederea extragerii taninului si unor coloranti vegetali.

Endocarpul constituie materie prima pentru obtinerea carbunelui activ, amestecurilor abrazive si a linoleumurilor fine.

- Ca planta medicinala nucul este folosit din vechime. In prezent din nucile verzi si frunzele de nuc se extrage iodul si alte produse farmaceutice recomandate contra dispepsiilor cronice, avitaminozelor, dereglari ale aparatului digestiv, conjunctivite, rahitism (C.I.Komanici, citat deM.Popescu si colab., 1993).

- Ca planta decorativa nucul este apreciat pentru portul sau, frunzisul bogat si mirosul placut pe care il emana. Se utilizeaza in plantatii de aliniament, solitar sau in palcuri.

Bibliografie:

1. TEHNOLOGIA SI CULTURA NUCULUI in agricultura ecologica Juglans regia Fam. Juglandaceae

2. Pomicultura generala,Autor-Victor Cireasa,Gheorghe Drobota,Mari-Ann Drobota,Editura-"Ion Ionescu de la Brad"-1990-

3. Pomicultura generala si speciala,Autor-M.Popescu, I.Militiu,Gr.Mihaescu,V.Cireasa,N.Cepoiu,I.Godeanu, Editura Didactica si Pedagogica,Bucuresti-1982-

4. http://WWW.akademos.asm.md/files/Cultivarea%20nucului.pdf

5. http://www.horticultorul.ro/pomi-fructiferi/plantarea-nucului-in-gradina-si-livada/

6. http://puietidenuc.blogspot.ro/2012/11/fertilizarea.html.

7. http://agroromania.manager.ro/articole/stiri/producerea-materialului-saditor-la-nuc-juglans-regia-8702.html

8. http://www.botanistii.ro/blog/nuc-cum-sa-plantezi-si-sa-ingrijesti-acest-pom-fructifer/

9. http://www.gradina-online.ro/Combaterea_bolilor_si_daunatorilor_la_nuc_A4110.html

10. http://www.nuci-aluni.ro/p/tehnologia-nucului.html

11. http://lex.justice.md/md/331014/

12. http://www.euroavia-ge.com/Combaterea%20bolilor%20si%20a%20daunatorilor%20la%20nuc.htm

Download disertatie

Primești disertatia în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
13 909 cuvinte
Nr caractere:
73 385 caractere
Marime:
3.46 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Disertatie
Domeniu:
Agronomie
Data publicare:
22.01.2019
Structură de fișiere:
  • Cercetare documentara privind cultura de nuc.doc
Predat:
la master

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
PREFERINTA - MOTIVATIA POZITIVA A COMPLEXULUI DE MOBILURI CE CONTUREAZA COMPORTAMENTUL...
A studia din punct de vedere istoric evolutia educatiei fizice inseamna a recunoaste importanta...
FAMILIARIZAREA CU STATIUNEA DIDACTICO-EXPERIMENTALA A COLEGIULUI AGRICOL TAUL 1. Caracteristica...
Mi-am ales acesta tema deoarec rromii ma interesau forte mult si am vrut sa aflu cat mai multe...
Istoria si cultura romilor din Romania INTRODUCERE Romii au reprezentat intotdeauna o...
Sus!