Apecte privind creșterea și dezvoltarea mâtcilor de reproducție

Previzualizare disertație:

Cuprins disertație:

Cuprins
CAPITOLUL I
IMPORTANTA CRESTERII MATCILOR IN PEPIPNIERE PENTRU AMELIORAREA MATERIALULUI BIOLOGIC SI SPORIREA PRODUCTIEI APICOLE
CAPITOLUL II
CARACTERIZAREA "STATIUNII ZONALE APICOLA "MOLDOVA" POIENI
CAPITOLUL III
SITUATIA IN LITERATURA DE SPECIALITATE PRIVIND TEHNOLOGIA DE CRESTERE A MATCILOR
3.1.Varsta materialului biologic
3.2. Pregatirea materialului biologic
3.3. Puterea familiei crescatoare
3.4. Pregatirea familiei cescatoare
3.5. Numarul de cresteri repetate
3.6. Marimea seriei de crestere
3.7. Forma, dimensiunile si pozitia botcilor
3.8. Greutatea matcilor la eclozionare
3.9. Acceptarea matcilor neimperecheate in nuclee.
CERCETARI PROPRII
CAPITOLUL IV -SCOPUL LUCRARII
CAPITOLUL V
MATERIALUL BIOLOGIC UTILIZAT, TEHNOLOGIA DE CRESTERE A MATCILOR
5.1. Materialul biologic utilizat
5.2. Tehnologia de cestere a matcilor
CAPITOLUL VI -REZULTATE OBTINUTE
6.1. Evolutia factorilor climatici pe parcursul desfasurarii experientei
6.2. Rezultatele acceptarii larvelor la transvazarea simpla si dubla in familia starter si in familia crescatoare
6.3. Greutatea matcilor la ecoziune
6.4. Ponta matcilor obtinute
CAPITOLUL VII -DISCUTII GENERALE
CAPITOLUL VIII -CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din disertație:

INTRODUCERE

Tara noastra se inscrie in zonele cu bogate resurse melifere, fapt care explica

Prima informatie istorica despre apicultura din Dacia o avem de la istoricul grec Herodot (484-425 i.H.),care a fost uimit de multimea de albine de pe malul stang al Dunarii, locuit de geti.

Xenofon (430-355 i.H.) afirma ca "hrana getilor consta in primul rand din miere, legume, lapte si preparate din lapte si putina carne", iar naturalistul roman Claudius Aelianus (secolul III i. H.) mentiona exportul de miere in faguri facut de stramosii nostri in acele vremuri.

Mierea a fost secole de-a randul sursa principala de indulcire a alimentelor, cunoscandu-se valoarea nutritiva si energetica precum si efectele sale terapeutice.

Din pacate, ultimii ani au cunoscut un recul important in domeniul apiculturii.

Schimbarea formei de proprietate in agricultura a dus la restrangerea unor suprafete imense de culturi cu importanta apicola (ex. Floarea soarelui). Pe de alta parte, aplicarea necontrolata a unor tratamente fitosanitare, erbicidari etc., au diminuat de la an la an baza melifera, facand improprii pentru albine alte suprafete de cultura. La acestea se adauga scaderea puterii de cumparare a populatiei, precum si lipsa unei educatii in ceea ce priveste consumul de miere de albine. Fenomenele mai sus mentionate au dus la scaderea dramatica a numarului familiilor de albine.

Asfel, daca in 1989 erau inventariate 1418 mii familii, numarul lor a scazut la 622 mii in 1996 ,ajungind in 1998 la un numar de 602 mii familii.

In aceste conditii credem ca datoria specialistilor este sa traga un semnal de alarma. Lucrarea de fata aducandu-si astfel, o modesta contributie in actiunile de revitalizare ale acestei activitati de traditie, aducatoare de sanatate si venituri pentru cei care o practica.

Cap.1o. IMPORTANTA CRESTERII ALBINELOR

1.1. Importanta cresterii albinelor

Albinele au constituit inca din antichitate un obiect inepuizabil de cercetare pentru naturalisti, de cugetari pentru filozofi si de inspiratie pentru poeti. Astfel, Aristotel, nume sonor al istoriei antice, a consacrat o parte a operei sale "Istoria animalelor" descrierii albinelor.

In secolul al XVIII-lea, Reaumur a marcat un progres in cunostintele despre viata albinelor, iar in secolul al XIX-lea, au fost puse bazele creerii apiculturii moderne. Astfel, datorita aportului unor nume sonore precum Langostroth si Dadont din simplu "mijloc de observatie", "stupul carte" s-a transformat intr-un stup cu rame mobile, mijloc de exploatare in slujba omului.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, apicultura cunoaste o dezvoltare deosebita in tarile Europei occidentale si Centrale, precum si in America de Nord, unde, de fapt, s-a lucrat pe material biologic din vechiul continent dus acolo odata cu emigratia.

O dovada de netagaduit privind importanta cresterii albinelor este un studiu INRA care prezinta un inventar amplu al tuturor publicatiilor despre apicultura (carti, tratate, brosuri) evidentiind ca intr-o perioada de circa 300 de ani au fost publicate 777 de titluri importante, din care, numai in perioada 1850-1952 au fost publicate 387.

Nu poate fi omis faptul ca "semnalizarea la albine", aspect al comunicarii la insecte, aduce lui Karl von Frich (1973) premiul Nobel pentru biologie, element decisiv in abordarea albinei ca obiect de cercetare fundamentala, dar mai ales aplicativa. Echipe intregi de zootehnisti, zoologi, botanisti, agronomi, medici veterinari, biochimisti, ecologi, etologi si nu in ultimul rand geneticieni, au cautat sa lamureasca toate aspectele legate de viata albinelor in scopul cunoasterii propriuzise, dar mai ales pentru a acumula foloase din exploatarea rationala a acestora, pentru obtinerea unor produse cantitative variate.

Cunoasterea biologiei si comportamentului albinelor a decurs din necesitatea de a le exploata corespunzator.

Cunoasterea relatiei planta-albina, de fapt o relatie complexa din lumea vegetala si insecta sociala a ajutat la cunoasterea si stabilirea bazei melifere adecvate si intocmirea unor scheme si programe de polenizare optime in conditiile unei agriculturi intens dirijate.

In prezent, trebuie recunoscut faptul ca o apicultura mai diversificata, mai productiva, mai rentabila, a carei dezvoltare se promoveaza nu va putea exista fara a integra agricultura ca factor de productie si echilibru biologic.

Bibliografie:

ADLER, A, 1990 - Apicultorul amator, Ed. Ceres, Bucuresti

AVESTIAN, G.A., 1978 - Apicultura, Ed. Apimondia, Bucuresti

BARAC, I si colab., 1982 - Manualul apicultorului, Ed. Ceres,

Bucuresti

JORDAN, M., 1991 - Apidologie, Vol. XXII, nr.4, pg. 446-448

LAZAR, ST., 1992 - Apicultura si sericicultura, curs Univ. Agr.,

Iasi

LAZAR, ST., 1995 - Apicultura, Curs, Univ. Agr., Iasi

MARZA, E. , NICOLAIDE, N. 1990 - Initiere si practica in apicultura, Redactia de Propaganda Tehnica Agricola, Bucuresti

MILOIU, I., 1990 - Hranirea albinelor, ACA, Redactia

Publicatiilor Apicole, Bucuresti

POP, C.E., CORA ROSENTHAL, SPATARU, C., RUSU, C. 1978 - Apicultura si sericicultura Ed. Did si Ped., Bucuresti

RUTTNER, F., 1980 - Cresterea matcilor , Ed. Epimondia, Bucuresti

TARANOV, G.S., 1968 - Anatomia I fiziologhia medonostnah pceol,

Moscva, Izd. Kolos

VOLCINSCHI, T., SPATARU LIA, ALEXANDRU, V., BARAC, I.,

BUCATA, P., DAN , V.Gh, NICOLAIDE, N., 1981 - Tehnologia cresterii si

exploatarii albinelor, Ed. Apimondia,

Bucuresti

VOLCINSCHI, T., SAVULESCU, St., SCORNEICA OLTEA,

NICOLAIDE, N., 1980 - Utilaje si constructii apicole, Ed. Apimondia,

Bucuresti

XXX 1989, - Manualul apicultorului, ed. a VI-a, ACA, Bucuresti

Descarcă disertație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apecte privind cresterea si dezvoltarea matcilor de reproductie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
51 pagini
Imagini extrase:
51 imagini
Nr cuvinte:
12 154 cuvinte
Nr caractere:
74 657 caractere
Marime:
209.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Disertație
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
crestere, dezvoltare, reproductie, apicultura, clima
Predat:
la master
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Costica Florin
Sus!