Marile religii

Previzualizare descriere:

Cuprins descriere:

iudaismul
hinduismul
budismul

Extras din descriere:

IUDAISMUL

-este o religie monoteista,numită și mozaică de la numele profetului evreu , Moise.Numele de iudaism derivă din ebraicul YEDUDAH ,,Iuda’’ .Preceptele iudaismului au stat la baza religiilor Creștinism și Islam.Istoria iudaismului comportă trei perioade :

-Perioada templului din Ierusalim

-Perioada Talmudică

-Perioada rabinică din secolul VI-până în prezent.

Iudaismul contemporan nu are o instituție sau personalitate, acceptată universal, care ar avea autoritatea dreptului, învățăturii sau puterii.Tradiția începuturilor iudaismului provine de la oficierea Legământului lui Dumnezeu cu Avraam(Abraham).

Cartea fundamentală a religiei mozaice este Tora adică primele 5 cărți din Vechiul Testament(Biblia evreiască), lucrare interpretată de învățații evrei în numeroase variante.

Alte carți de seamă evreiești sunt:

-Neviim(Prorocii)

-Ketuvim(Scrierile, Psalmii)

Talmud și Kabbala (Tradiția)

Religie monoteistă prin definiție, iudaismul presupune credința în Dumnezeu, Creatorul și Stăpânul Universului, care comunică cu poporul evreu prin îngeri și profeți.Un rol central îl are respectarea celor 10 porunci primite de Moise pe Muntele Sinai.

Mozaismul prin ființa și scopul sau ar fi trebuit să fie numai o pregătire, o călăuză spre Hristos, cum spune apostolul Pavel.De aceea în momentul venirii creștinismului, valabilitatea sa ar fi încetat.Tema mozaismului era ideea mesianică, venirea unui Mesia, care urma să întroneze universalitatea religiei adevărate, în locul iudaismului particularist și exclusivist.De vreme ce împărăția mesianică s-ar fi realizat prin venirea lui Iisus și instituirea creștinismului, mozaismul și-ar fi încheiat menirea istorica.Așteptarea unui alt Mesia, cerut numai de interesele naționale exclusiviste ale poporului evreu,face din mozaismul de astăzi mai mult o doctrină națională decât una religioasa.

Rabinul înseamnă înțelept și este astăzi îndrumătorul spiritual al comunității sale.

Sinagogile înseamnă în ebraică ,,casele de întâlnire’, sunt de 20 de secole locuri unde evreii se întrunesc pentru a se ruga și a studia.

Principalele sărbători la evrei sunt Sâmbăta(Sabatul), Anul nou evreiesc,Ziua purificării(Yom Kipur), Sărbătoarea colibelor, Hanuka, Anul Nou al pomilor, Purim, Pesah.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marile religii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 235 cuvinte
Nr caractere:
6 542 caractere
Marime:
17.01KB (arhivat)
Publicat de:
Ioana I.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Descriere
Materie:
Istorie
Predat:
CNMV din Ploiesti
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Ioana Ionescu
Sus!