Agroturism Pentru Masteranzi

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

Capitolul 1: Definirea, importanta si obiectivele agroturismului
5
1.1. Conceptul de agroturism
5
1.2. Necesitatea dezvoltarii agroturismului
7
1.3. Functiile agroturismului
8
1.4. Obiectivele si etapele de organizare a agroturismului in Romania
9
1.5. Factorii de crestere a potentialului socio-economic din mediul
rural prin agroturism
11
1.6. Ameliorarea dezechilibrelor socio-economice prin turismul
rural si servicii
12
Capitolul 2: Cadrul legislativ pentru organizarea, sustinerea
si promovarea turismului rural
15
2.1. Organizarea cadrului legislativ si facilitati
in turismul rural romanesc
15
2.2. Actiuni si masuri pentru dezvoltarea turismului rural
in unele tari europene
19
Capitolul 3: Dezvoltarea durabila a turismului rural
23
3.1. Economia rurala si dezvoltarea durabila
23
3.2. Factorii de dezvoltare a economiei rurale
25
3.3. Strategia dezvoltarii zonelor rurale defavorizate pentru agricultura
26
Capitolul 4: Organizarea unei gospodarii agroturistice
31
4.1. Organizarea activitatii unei gospodarii agroturistice
31
4.2. Dotarea existenta si cea necesara unei gospodarii agroturistice
33
4.3. Criterii si norme pentru stabilirea categoriilor de
gospodarii agroturistice
33
4.4. Formarea personalului in domeniul agroturistic
45
Capitolul 5: Marketingul agroturistic
49
5.1. Conceptul de recreere in mediul rural
49
5.2. Comercializarea produsului turistic rural
51
5.2.1. Piata agroturistica si caracteristicile cererii si ofertei
52
5.2.2. conceptul de marketing agroturistic
52
5.3. Promovarea turismului rural
55
5.4. Turismul rural - un mod de viata
58
Capitolul 6: Managementul si eficienta activitatii agroturistice
61
6.1. Organizarea formelor de asociere a gospodariilor agroturistice
61
6.2. Societatile comerciale de servicii agroturistice
62
6.3. Analiza economica si financiara in activitatea de agroturism
63
6.4. Estimarea eficientei economice si sociale in activitatea de agroturism.
65
6.5. Principalii indicatori utilizati in analiza activitatii agroturistice
68
Capitolul 7: Integrarea agroturismului romanesc in
circuitul turistic international
75
7.1. Forme de integrare
75
7.2. Rolul organizatiilor de turism in promovarea turismului rural
intern si extern
77
7.3. Dezvoltarea infrastructurii si a confortului
78
7.4. Cooperarea europeana in domeniul turismului rural
79
Capitolul 8: Piata europeana a produselor turistice rurale
83
8.1. Sintetica prezentare a turismului european
83
8.2. Tipuri de produse turistice rurale utilizate de turismul european
85
8.2.1. Forme de gazduire propuse
85
8.2.2. Alte forme de turism rural european
87
8.3. Forme de organizare a turismului rural in cateva tari europene
88
8.3.1. Factorii care influenteaza dezvoltarea turismului rural
si a agroturismului
88
8.3.2. Aspecte asupra organizarii si functionarii si functionarii
turismului rural in unele tari europene
90
Capitolul 9: Organizarea turismului rural in Romania
109
9.1. Turismul rural - un inceput promitator
109
9.2. Sistemul actual de organizare a turismului rural
117
9.2.1. Dezvoltarea turismului rural ca fenomen socio-economic
118
9.2.2. Programul PHARE si dezvoltarea turismului rural in Romania
120
9.2.3. Valorificarea potentialului economic social si cultural
122
9.2.4. Structuri de primire in turismul rural
125
9.2.5. Reteaua agroturistica
126
9.2.6. Forme de organizare in domeniul turismului rural
127
9.3. Turismul rural si dezvoltarea social-economica
a satului romanesc
131
9.4. Turismul rural in strategia dezvoltarii turismului romanesc
pe termen mediu
138
Capitolul 10: Produsul turistic rural romanesc pe piata mondiala
143
10.1. Repere actuale de strategie de marketing in turismul romanesc
143
10.2. Strategii de promovare a turismului rural romanesc
149
10.3. Aspecte concrete de activitati promotionale in domeniul
rural romanesc - programul de promovare
152
Anexe
157
Bibliografie
163

Extras din curs:

Turismul rural montan reprezinta o componenta a dezvoltarii economico-sociale dar si a civilizatiei montane. Problematica zonei montane este extrem de complexa iar dezvoltarea economico-sociala a acesteia nu a fost abordata inca in masura suficienta, lipsind de fapt un concept unitar asupra modului in care zona montana a tarii noastre poate fi incadrata intr-un proces evolutiv.

In literatura apar frecvent termenii de turism rural, turismul verde si agroturism. Acesti termeni capata diverse interpretari si conceptii. In clarificarea acestor termeni si stabilirea conceptelor exista doua tendinte de definire a acestor notiuni.

In prima categorie, criteriul de definire utilizat este ponderea veniturilor realizate din activitatea de turism de care beneficiaza comunitatea rurala sau o parte din aceasta.

A doua categorie, criteriul de diferentiere se fondeaza pe ponderea diferitelor elemente constitutive ale ofertei turistice. Sub acest aspect, termenul de turism rural cuprinde si cultura, istoria, traditiile existente in spatiul rural, care impreuna cu cele specifice din gospodaria agroturistica, constituie componente ale ofertei

6

turistice. In functie de activitatile specifice, pe care se bazeaza aceasta oferta, se poate vorbi de agroturism, turismul verde, gastronomic, ecvestru, nautic, cinegetic sau istorico-cultural.

Turismul rural si implicit agroturismul sunt considerate ca o strategie a viitorului in ceea ce priveste dezvoltarea economica a localitatilor din zonele montane. Turismul rural se bazeaza pe trei coordonate: spatiu, oameni, produse deoarece:

- spatiul fara existenta oamenilor nu poate fi suport al convietuirii, un spatiu fara produse nu poate raspunde tuturor nevoilor consumatorilor de turism;

- oamenii in lipsa spatiului sau a produselor dispun numai de o capacitate de primire redusa;

- produsele care nu au ca baza spatiul si oamenii nu au decat o existenta efemera si nu pot asigura dezvoltarea durabila pe plan local.

Sub aspect economic, activitate agroturistica se prezinta ca una dintre modalitatile de existenta, o forma complementara de folosire optima a resurselor din gospodaria rurala si din zona combinata cu un complex de servicii, in interiorul si exteriorul gospodariei, orientand productia agricola in scopul realizarii dezideratelor unui agroturism eficient si modern. Deci, agroturismul se situeaza in problematica mai generala a dezvoltarii zonelor agromontane, iar in particular aceasta este o activitate complexa, cu implicatii economice si sociale menite sa asigure functiunea de reechilibrare teritoriala si de oprire a exodului rural.

Din punct de vedere agroeconomic, activitatea agroturistica se poate desfasura sub forma simplei gazduiri atunci cand o gospodarie taraneasca inchiriaza camere neutilizate de proprietar, din propriul sau patrimoniu edilitar, fara a oferi in mod organizat, coordonat si continuu o alta forma de servicii (masa, vizite si excursii prin imprejurimi) in interiorul sau in afara gospodariei.

Turismul agricol poate sa ia forma agroturismului organizat, atunci cand gazduirii i se adauga un complex de servicii mai ales in cadrul gospodariei taranesti. O astfel de activitate este cuprinsa intr-o strategie directionata inspre proliferarea intregului sistem de

Bibliografie:

1. Bran F., Marin D. - ,,Turismul rural - modelul european", ed.

Economica 1997

2. Brasoveanu N. - ,,Economia agriculturii montane", ed.

Academiei 1995

3. Craciun S. - ,,Agroturism- organizare si eficienta", ed.

Mirton 1997

4. Csosz I. - ,,Agroturism montan", ed. Mirton 1996

5. Emilian R. - ,,Managementul turismului durabil in tarile

riverane Marii Negre", ed. All 2000

6. Istrate I. - ,,Economia turismului si mediului

inconjurator", ed. Economica 1996

7. Jivan Al. - ,,Economia turismului" ed. Nero-G 1999

8. Minciu R. - ,,Amenajarea turistica a teritoriului", ed.

Sylvi 1995

9. Mitrache St. si colab.-,,Agroturism rural", ed. Fox Press 1996

10. Nistoreanu P.- ,,Turismul rural - o afacere mica cu

perspective mari", ed. Didactica si

Pedagogica 1999

11. Olaru M. - ,,Muntii Banatului - resurse turistice

naturale si antropice", ed. Hestia 19996

12. Plaias I. - ,,Agricultura montana - Muntii Apuseni",

ed. Libris 1994

13. Rey R. - ,,Civilizatia montana", ed. Stiintifica si

Enciclopedica 1985

14. Samochis B. - ,,Particularitati ale agricuturii din zona

muntilor Apuseni", ed. Agronomia 1985

15. Snak O. - ,,Economia si organizarea turismului",

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agroturism Pentru Masteranzi.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
162 pagini
Imagini extrase:
162 imagini
Nr cuvinte:
44 320 cuvinte
Nr caractere:
247 347 caractere
Marime:
657.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Curs
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
agroeconomie, agroturism, servicii
Predat:
la master
Materie:
Turism
Profesorului:
Lucia Sucala
Sus!