Tranzacții Economice Internaționale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1. Condiţionări şi cunoştinţe prerechizite

Înscrierea la acest curs este nu este condiţionată de parcurgerea şi promovarea altor discipline.

1.2.Descrierea cursului

Obiectivele disciplinei: Disciplina Tranzacţii economice internaţionale asigură informarea şi pregătirea studenţilor de la toate specializările în problematica atât de complexă şi dinamică a afacerilor economice internaţionale. Cursul începe cu analiza principalelor abordări ale teoriei economice asupra afacerilor economice internaţionale, a relaţiilor dintre schimburile externe şi creşterea economică precum şi a principalelor trăsături şi tendinţe ce caracterizează comerţul mondial contemporan, în condiţiile unei analize detaliate a tipologiei politicilor comerciale externe practicate de statele lumii. O componentă esenţială a cursului este studiul riscurilor economice în condiţiile contemporane şi a principalelor tehnici şi metode de evitare sau limitare a acestora.

Conţinutul disciplinei: O parte însemnată a cursului este consacrată problemelor microeconomice, a particularităţilor şi mecanismelor de realizare a tranzacţiilor comerciale externe începând de formele de organizare a schimburilor economice externe, continuând cu tehnicile de informare asupra pieţei internaţionale şi partenerilor externi , cu negocierea şi mai apoi cu elementele de conţinut şi clauzele contractelor comerciale (de vânzare) externă. În aceeaşi manieră se abordează conţinutul operaţiunilor comerciale combinate (în contrapartidă), transferul de tehnologie, leasingul si tehnica licitaţiilor şi tranzacţiilor de bursă şi activităţii la bursele de mărfuri şi valori, punându-se accentul pe aspectele cu caracter practic nemijlocit.

Competenţele dobândite prin absolvirea disciplinei: cunoaşterea mecanismelor de realizare a tranzacţiilor internaţionale, cu particularităţile şi specificul lor, înţelegerea metodelor de protejare împotriva riscurilor valutare şi de preţ, contractuale şi extracontractuale.

Metodele utilizate în cadrul predării, al seminarului sau al lucrărilor practice: prezentarea celor mai importante grafice în sistem power point şi în sistem animat la curs, exemplificări din operaţiuni comerciale reale, studii de caz , prezentarea unor materiale din manuale consacrate în domeniul International Business, rezolvări de probleme.

1.3. Organizarea temelor în cadrul cursului

Cursul este structurat pe două module de învăţare, fiecare din aceste module fiind la rândul lui structurat pe cate cinci unităţi de curs care reprezintă teme distincte de studiu. La sfârşitul fiecărui modul sunt prezentate seturi de întrebări grilă aferente fiecărei teme de studiu ce se constituie în exemple de lucrări de verificare.

Nivelul de înţelegere şi, implicit, utilitatea informatiilor pe care le regăsiţi în fiecare modul vor fi sensibil optimizate dacă, în timpul parcurgerii suportului de curs, veţi consulta sursele bibliografice recomandate. Dealtfel, rezolvarea tuturor lucrărilor de verificare impune, cel puţin, parcurgerea referinţelor obligatorii, menţionate la finele fiecărui modul. În situaţia în care nu veţi reuşi să accesaţi anumite materialele bibliografice, sunteti invitaţi să contactaţi tutorii disciplinei.

1.4. Formatul şi tipul activităţilor implicate de curs

Asa cum am menţionat mai sus prezentul suport de curs este structurat pe două module. Parcurgerea acestora va presupune atât întâlniri faţă în faţă (consultatii), cât şi muncă individuală. Consultaţiile, pentru care prezenta este facultativă, reprezintă un sprijin direct acordat dumneavoastra din partea titularului si a tutorilor. Pe durata acestora vom recurge la prezentari contrase a informatiilor nucleare aferente fiecarui modul dar mai cu seama vă vom oferi, folosind mijloace auditive şi vizuale explicaţii alternative, răspunsuri directe la întrebările pe care ni le veţi adresa. În ceea ce priveşte activitatea individuală, aceasta o veţi gestiona dumneavoastra si se va concretiza in parcurgera tuturor materilelor bibliografice obligatorii, rezolvarea lucrarilor de verificare. Reperele de timp si implicit perioadele în care veţi rezolva fiecare activitate (lucrări de verificare, etc) sunt monitorizate de catre noi prin intermediul calendarului disciplinei. Modalitatea de notare şi, respectiv, ponderea acestor activitati obligatorii, în nota finală vă sunt precizate în secţiunea politica de evaluare şi notare precum şi în cadrul fiecărui modul.

Pe scurt, având în vedere particularităţile învăţământului la distanţă dar şi reglementările interne ale CFCID al UBB parcurgerea şi promovarea acestei discipline presupune antrenarea studenţilor în următoarele tipuri de activităţi:

a. consultaţii – pe parcursul semestrului vor fi organizate două întâlniri de consultaţii faţă în faţă; prezenţa la aceste întâlniri este facultativă;

b. două lucrări de evaluare care vor fi rezolvate şi, respectiv trimise tutorilor în conformitate cu precizările din calendarul disciplinei.

c. forumul de discuţii – acesta va fi monitorizat de echipa de tutori şi supervizat de titularul disciplinei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tranzactii Economice Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
91 pagini
Imagini extrase:
91 imagini
Nr cuvinte:
37 314 cuvinte
Nr caractere:
201 709 caractere
Marime:
134.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Profesorului:
Steliac Nela
Sus!