Logistica Transporturilor de Mărfuri

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Serviciile logistice cuprind un ansamblu de activitati diverse. Dintre acestea transportul detine o pondere semnificativa atât ca prezenta, cât mai ales din punct de vedere a costurilor. Optiunile unei firme fata de transport sunt numeroase, dar diferite ca implicatii: sa aiba mijloace proprii de transport, sa închirieze, sa recurga la firme specializate, sa aleaga o anumita modalitate de transport etc. Toate acestea trebuie analizate într-un context specific, neputând fi date dinainte solutii sablon.

Modalitati de transport

Transportul poate fi definit ca activitatea prin care se realizeaza deplasarea marfurilor pe diferite distante între diverse puncte. Principalele modalitati de transport sunt: rutier, naval (pe apa), feroviar, aerian si prin conducta.

Transportul rutier este o modalitate de transport flexibila în ceea ce priveste ruta si perioada de operare. Marfurile pot fi livrate direct la sediul clientilor sau într-un loc desemnat de acestia. Mijloacele de transport rutier sunt eficiente pentru deplasarea pe distante scurte a marfurilor de valoare ridicata. Între dezavantajele transportului rutier se pot mentiona faptul ca restrictiile la controalele vamale (pentru transporturile internationale) pot fi consumatoare de timp. De asemenea, distantele lungi si necesitatea efectuarii unor traversari de apa reduc atractivitatea pentru transportul rutier. În plus, în unele parti ale globului, în special în tarile slab dezvoltate, infrastructura rutiera este proasta.

Transportul naval (pe apa) constituie o modalitate de transport foarte ieftina pentru deplasarea marfurilor în sistem vrac, a produselor cu valoare unitara mica sau neperisabile (de exemplu, carbunii si titeiul). Transportul naval este lent si poate fi dependent de starea vremii ( de exemplu, unele porturi sunt acoperite cu gheata în timpul iernii). De obicei, transportul naval se utilizeaza în combinatie cu alte modalitati de transport pentru a putea realiza livrarea marfurilor din „usa în usa”.

Transportul feroviar reprezinta o modalitate buna pentru transportul marfurilor în sistem vrac pe distante mari. Utilizarea în crestere a sistemelor de transport containerizate ofera un mijloc flexibil în ceea ce priveste folosirea transportului feroviar, cu timp si costuri de transfer minime pe încarcatura.

Transportul prin conducta necesita o investitie initiala ridicata pentru construirea conductei, dar reprezinta o modalitate ce permite obtinerea unui cost marginal redus pentru transportul fluidelor si a unor produse chimice. Transportul titeiului si a gazelor naturale este asociat, în mod obisnuit cu transportul prin conducte.

Transportul aerian este considerabil mai scump pe tona/km decât oricare alta modalitate de transport, dar este mult mai rapid. Este de preferat mai ales pentru deplasarea produselor perisabile, a celor de valoare ridicata si în cantitati reduse (de exemplu, diamantele, softurile, florile naturale etc.). În prezent asistam la o tendinta de extindere a pietei transportului aerian prin promovarea serviciilor sale, care au la baza conceptul de cost complet al distributiei. Astfel, cheltuielile mai ridicate de transport pot fi compensate prin reducerea altor costuri (ambalare, asigurare etc.). În plus, realizarea unor aeronave mai mari si mai flexibile a dus la reducerea costurilor.

În alegerea modalitatilor de transport se tine seama de o serie de criterii si anume: viteza de deplasare, frecventa deplasarii, siguranta pe timpul transportului, capacitatea mijlocului de transport, disponibilitatea mijlocului de transport, costul transportului, specificul marfii etc. Sigur ca nu vor putea fi întrunite simultan toate aceste criterii de catre un singur mod de transport si de aceea, va fi cautata o optimizare între mai multe criterii care sa corespunda cel mai bine nevoilor de transport ale unei firme. Acesta deoarece decizia cu privire la alegerea modalitatii de transport are o importanta deosebita. Unii autori sustin ca din costul total al distributiei fizice costul transportului reprezinta circa 37 %.

O tendinta tot mai des întâlnita în legatura cu transporturile o constituie extinderea transporturilor combinate sau multimodale. Transporturile combinate presupun utilizarea a cel putin doua modalitati de transport si pot fi de tipul:

Observații:

capitolul 5 - Logistica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Logistica Transporturilor de Marfuri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (11 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 893 cuvinte
Nr caractere:
21 480 caractere
Marime:
17.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Irina Albastroiu
Sus!